• 1
  • 2
Съвети за начинаещи готвачи.
jujia - напреднал
пробвали ли сте да готвите с това чудо-джинджифила-ама не с сухата подправка а с пресния плод-ние скоро открихме америка вкъщи-светна ни една приятелка -небългарка-та това чудо има лют вкус и мирис на лимон-много добре върви на пилешко.Та да кажа и рецептата:
Продукти
1.пилешки бутчета ,крилца, или каквото там ви се намира от месото ,в брой-според колкото ще изядете
2.джинджифил-едно малко парченце-2 на 2 на 2 см.горе долу-ситно нарязано или настъргано
3.една малка кофичка сметана заквасена-за предпочитане не на данон
4.соев сос вместо сол
5.черно пиперче или каквото там обичате ако искате
Всичкото това се слага в йенска тенджера-захлюпена-във фурната и се пече,Като заври се отхлюпва и месото се обръща като хване коричка и така -докато се изпече добре.Много готино става-досега който го е опитвал все ми е искал рецептата :-D с изключение на брат ми ,който е традиционалист и твърди че готвя изгъзици :cry:
Emerald - модератор
Здравей jujia! Постоянно готвя с пресен джинджифил и имам винаги в хладилника. Много е траен- и това му харесвам. И аз много го харесвам с пилешко. :)

А братята всички ли са такива? :lol: С моите манджи моя гладен би си стоял горкия. :lol:
Стефан - майстор
Emerald, можеш ли да направиш една снимка в близък план на тоя пресен джинджифил? Ако е това, което си мисля, го имам в двора си. Но тук му казват по друг начин. Просто да доуточним понятията.
rahhan - напреднал
Използува се най-вече в източната кухня . Ето един линк към китайска и др. кухни : http://bulgarian.cri.cn/1/more/884/ZTmore884.htm
Emerald - модератор
Стефан написа:
Emerald, можеш ли да направиш една снимка в близък план на тоя пресен джинджифил? Ако е това, което си мисля, го имам в двора си. Но тук му казват по друг начин. Просто да доуточним понятията.
Моя в момента няма да ти свърши работа да придобиеш представа защото е орязан отвсякъде, но нета е пълен със снимки. Продават се корените на растението, които изглеждат така:

Изображение

Изображение

Изображение

Това е растението:

Изображение

То е тропическо от семейство джиндерови и би трябвало да цъфти много красиво.Мисля, че джинджера от корените които се продават никне лесно- не знам доколко се приспособява към нашите климатични условия.

Самият корен е със силен и специфичен аромат и със силно влакнеста структура поради което понякога е проблемно настъргването. Някои рендета имат специални дупчици за стъргане на джинджифил. :)
Стефан - майстор
Хм, много интересно. Като гледам грудките, ми приличат на това, което познавам. Ще извадя от двора, и ще направя снимки. Това тук, в България, съм го чувал с различни имена - земна ябълка, ерелмаз/ от Ямболско - от където съм и аз/, патати. Но това, което аз имам, не е нито жилаво, нито лютиво, нито мирис на лимон. Напротив, много е приятно на вкус. Аз го слагам в зелената туршия, заедно с моркови, карфиол, зелени чушки "Златен медал", зелени домати, целина. Най-напред то свършва. А и растението не е като от снимката. Това тук е с листа като слънчоглед, но по-малко по размер.

И още нещо - най-важното. Това тук се използва в суров вид, или на салата, за премахване на камъни в бъбреците и жлъчката. Това е от народната медицина.
Emerald - модератор
О, не! Земната ябълка или топинамбур се казва всъщност, е съвсем друго. Още като бях малка си го изравяхме с децата в двора пред блока и гризяхме. :-D Вкусът е много мек, хрупкаво и крехко. Той е зеленчук- не подправка. Джинджъра е кореноплодна подправка и се използва в много малки количества (1/2-1 ч.л. в настъргано състояние) защото е много силен.

Ето какво представлява топинамбура. Има разлика и във външния вид.

Изображение

Изображение
Стефан - майстор
Като се замисля, това повече ми прилича на хрян. Ама не съм сигурен.
Emerald - модератор
Е ти сега ще ни разходиш из всички корени. :-D Хрянът има много издължена форма и не може да се сбърка.

Изображение
Стефан - майстор
Emerald, днес ходих до двора, и изкопах няколко грудки. Сама прецени дали говорим за едно и също нещо:

Прикачен файл

P3100017.JPG
P3100017.JPG (39.34 KиБ) Видяна 12520 пъти
  • 1
  • 2

Тема "джинджифил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: