Съвети за начинаещи готвачи.
ARTU - специалист
Пъстървата е любимата ни риба, но за съжаление всички обичаме рибката да има и някакво сосче, а не само печена, пържена.
Ето как я правя напоследък:

Необходими продукти:
- 2 бр. изчистени пъстърви 350-400 г
- 3 глави лук
- 6-7 скилидки чесън
- 1-2 моркова
- 300 г гъби
- 300 г доматен сос
- 100 г бяло вино
- кашкавал
- лимонов сок, четири резенчета лимон
- оцет балсамико
- масло
- зехтин
- черен пипер
- много девисил
- риган
- мащерка

Приготвяне:
Пъстървите се изчистват и изцеждат. Намазва се тавата за печене със зехтин. Нареждат се пъстървите, всяка върху две лимонови резенчета, поливат се с лимонов сок, осоляват се и се наръсват от вътре с девисил, малко мащерка и риган.
Маслото се стопява и в него са задушават нарязаните на тънко моркови. Добавя се сол на вкус и се добавят нарязаните на перца лук и пресованият чесън. Добавя се много девисил, риган и мащерка. Добавя се по малко виното и при необходимост вода до омекване на морковите и лука. Добавя се малко оцет "Балсамико", зехтин и лимонов сок. Половината от соса се напълва в коремната кухина на рибите.
Към останалата половина от соса се добавят гъбите и се задушават до омекване. Добавя се доматеният сок и черен пипер и се вари 15 мин за да се сгъсти леко. Сосът се излива в тавата за печена покрай рибите, без да ги покрива. Тавата се завива с фолио и се поставя в предварително загрята на 250 градуса фурна. Пече се 10 мин на 250 градуса и 20 мин на 160 градуса. След това се изважда, фолиото се снема и върху рибата се настъргва кашкавал. Запича се на горно печене с вентилатор до образуване на мека коричка. Веднага се изважда и се оставя да изстине 15 минути.

Споделете и вашите рецепти :)

Прикачен файл

IMGP1509.JPG
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз пък да споделя една рецепта за пъстърва на скара. И аз си мислех, че е елементарно, но след като се сдобих в Рибарица с няколко пъстърви, реших да ги опека както печем едрата мазна скумрия - цепена на две. Като изхабих първите 2 риби (станаха много сухи), грабнах останалите и ги занесох в Шипково, където бяхме отседнали и ги връчих на собственика на барчето, където бяхме постоянни клиенти. Човека ни ги приготви по негова рецепта, която сега споделям с Вас.
Изчистените от вътрешностите пъстърви се осоляват, а вътре се слагат кръгли резенчета лимон и домати и един добър стрък копър, може и черно пиперррче и така се слагат на скарата. Лимонът и домата не позволяват на иначе сухата риба да изсъхне съвсем. Бира върви всякаква :drinkers:
lecki - специалист
Не хабете хубавата риба с готвене ! Руснаците я правят по следния начин:
Изрязва се филето (пъстърва или сьомга) с кожата и парчетата се нареждат в широк съд с кожата надолу
посоляват се със ситна сол ( предполагам може и смляна морска) - Руснаците слагат
съвсем малко но аз не мога така и слагам малко повече после се поръсва със захар
съвсем леко около 1/3 - 1/4 от солта и се затискат парчетата с нещо и в хладилника
под наклон да се изтича водата.
След около 5 дни е готова, изстъргват се от кожата тънки резени и с малко лимон
може и лук може и нещо зелено и .......става срахотно мезе :drinkers:
MMIel - специалист
Тая риба е изключително вкусна. Почти всяка седмица я има по веднъж на масата ни, приготвена на фурна. Не се заиграваме чак като първата рецепта (изпускаме запичането със кашкавал и цялата част със сосчето). На скара не става, суха риба е и ако не си поиграеш... абе не си струва. Правил съм и пушена става най-добре. Живот и здраве, като опуша ще постна снимки в темата за пушене на месо и риба.
Фло - специалист
Гледам,че разваляте хубавата риба пъстърва,не трая и ще се намеся авторитетно като бивш собственик на развъдник на пъстърва,изял много от тая риба!
Изчиства се и се измива добре на течаща вода от слузта.В отвора на коремчето се слага парче чисто масло краве ,тялото се намазва с олио и се мята на скарата. Кашкавалите ,доматите и лимоните стоят по-добре в салатата,отколкото да се готви пъстървата с тях!
torbalan - Дървен философ
е те тва е рецептата!!!

и много важно - да не се препича, изсушава и т.н.
MMIel - специалист
Фло написа:
Гледам,че разваляте хубавата риба пъстърва,не трая и ще се намеся авторитетно като бивш собственик на развъдник на пъстърва,изял много от тая риба!
Изчиства се и се измива добре на течаща вода от слузта.В отвора на коремчето се слага парче чисто масло краве ,тялото се намазва с олио и се мята на скарата. Кашкавалите ,доматите и лимоните стоят по-добре в салатата,отколкото да се готви пъстървата с тях!
Това с маслото много ми хареса. Мерси Фло. Така имам чувството, че няма да стане суха. Ще се пробва. :)
Много обичаме тази риба. Приготвям я поне веднъж в месеца. И моята рецепта е доста опростена. Само малко подправки, резен лимон, завивам във фолио и пека на скарата. Става много вкусна.

Тема "Пъстърва" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: