Пъстървата е любимата ни риба, но за съжаление всички обичаме рибката да има и някакво сосче, а не само печена, пържена.
Ето как я правя напоследък:
Необходими продукти:
- 2 бр. изчистени пъстърви 350-400 г
- 3 глави лук
- 6-7 скилидки чесън
- 1-2 моркова
- 300 г гъби
- 300 г доматен сос
- 100 г бяло вино
- кашкавал
- лимонов сок, четири резенчета лимон
- оцет балсамико
- масло
- зехтин
- черен пипер
- много девисил
- риган
- мащерка
Приготвяне:
Пъстървите се изчистват и изцеждат. Намазва се тавата за печене със зехтин. Нареждат се пъстървите, всяка върху две лимонови резенчета, поливат се с лимонов сок, осоляват се и се наръсват от вътре с девисил, малко мащерка и риган.
Маслото се стопява и в него са задушават нарязаните на тънко моркови. Добавя се сол на вкус и се добавят нарязаните на перца лук и пресованият чесън. Добавя се много девисил, риган и мащерка. Добавя се по малко виното и при необходимост вода до омекване на морковите и лука. Добавя се малко оцет "Балсамико", зехтин и лимонов сок. Половината от соса се напълва в коремната кухина на рибите.
Към останалата половина от соса се добавят гъбите и се задушават до омекване. Добавя се доматеният сок и черен пипер и се вари 15 мин за да се сгъсти леко. Сосът се излива в тавата за печена покрай рибите, без да ги покрива. Тавата се завива с фолио и се поставя в предварително загрята на 250 градуса фурна. Пече се 10 мин на 250 градуса и 20 мин на 160 градуса. След това се изважда, фолиото се снема и върху рибата се настъргва кашкавал. Запича се на горно печене с вентилатор до образуване на мека коричка. Веднага се изважда и се оставя да изстине 15 минути.
Споделете и вашите рецепти
Ето как я правя напоследък:
Необходими продукти:
- 2 бр. изчистени пъстърви 350-400 г
- 3 глави лук
- 6-7 скилидки чесън
- 1-2 моркова
- 300 г гъби
- 300 г доматен сос
- 100 г бяло вино
- кашкавал
- лимонов сок, четири резенчета лимон
- оцет балсамико
- масло
- зехтин
- черен пипер
- много девисил
- риган
- мащерка
Приготвяне:
Пъстървите се изчистват и изцеждат. Намазва се тавата за печене със зехтин. Нареждат се пъстървите, всяка върху две лимонови резенчета, поливат се с лимонов сок, осоляват се и се наръсват от вътре с девисил, малко мащерка и риган.
Маслото се стопява и в него са задушават нарязаните на тънко моркови. Добавя се сол на вкус и се добавят нарязаните на перца лук и пресованият чесън. Добавя се много девисил, риган и мащерка. Добавя се по малко виното и при необходимост вода до омекване на морковите и лука. Добавя се малко оцет "Балсамико", зехтин и лимонов сок. Половината от соса се напълва в коремната кухина на рибите.
Към останалата половина от соса се добавят гъбите и се задушават до омекване. Добавя се доматеният сок и черен пипер и се вари 15 мин за да се сгъсти леко. Сосът се излива в тавата за печена покрай рибите, без да ги покрива. Тавата се завива с фолио и се поставя в предварително загрята на 250 градуса фурна. Пече се 10 мин на 250 градуса и 20 мин на 160 градуса. След това се изважда, фолиото се снема и върху рибата се настъргва кашкавал. Запича се на горно печене с вентилатор до образуване на мека коричка. Веднага се изважда и се оставя да изстине 15 минути.
Споделете и вашите рецепти
