• 1
  • 2
Съвети за начинаещи готвачи.
booooo55 - специалист
Сарми с кисело зеле и кайма;

1 кисела зелка
2 голями глави кромид лук
1 голям морков
5-6 бр. гъби печурки
500 гр.кайма
малка чаша ориз
щипка чубрица
щипка джоджен
един телешки бульон
чаена лъжица червен пипер
супена лъжица доматено пюре
щипка черен пипер
дафинов лист
сол
олио
щипка кимьон


Отделяме листата на киселата зелка,като изрязваме по дебелите жилки.След което ги измиваме.Нарязваме на ситно лука и гъбите.Моркова настъргваме на ренде.Каймата разбъркваме с малко вода.Задушаваме лука,гъбите и моркова в дълбок тиган.След което добавяме червения пипер и доматеното пюре.Разбъркваме и добавяме каймата,телешкия бюльон и подправките.Бъркаме около 5 минути,изключваме котлона и добавяме ориза,който предварително сме изчистили и измили.След още минута,две отстраняваме от котлона.С вече изстиналата смес и зелевите листа оформяме сармите.Подреждаме в глинен гювеч,доливаме вода да покрият сърмите и слагаме да печем в умерена фурна.След около два часа ястието е готово.По желание поръсваме с магданоз.

Прикачен файл

P1040290.JPG
boltik - специалист
=D> на цвят изглеждат добре,остава да се убедим на вкус :lol:
booooo55 - специалист
Нямат грешка сармичките. :tonqe:
Няма да се обидя, ако някой добави рецепта за сос.
професионал - специалист
Сос не, ами друго ще ти предложа - ние вкъщи слагаме в глинения съд и шарено месо, с повече сланинка по него - придава божествен вкус и ги прави сочни,сочни!!!
stiv1961 - майстор
booooo55 написа:
Нямат грешка сармичките. :tonqe:
Няма да се обидя, ако някой добави рецепта за сос.
Тя темата е от преди година ама и аз да се изкажа/ все пак сега е сезона за сармите/ :)
Бульона в който са вряли сармите се изсипва в отделен съд(ако е малко се долива малко вода) и се застройва с жълтък и кисело мляко и съвсем малко брашно.
Илиян Илиев™ - майстор
А най-хубави стават, ако с плънката от сърмите се напълнят и сушени червени чушки и се наредят в тенджерата заедно със сърмите да врят.

Казвам да врят, защото ние ги варим на бавен огън, а не във фурната, но дори и във фурна предполагам ефекта е същия.

Затискаме сърмите в тенджерата с порцеланова чиния, за да не плуват из тенджерата по време на варенето и по този начин да се разтворят. Демек чинията ги натиска да си стоят на мястото.

Ако някой реши да пробва по този начин нека първо накисне сухите чушки в хладка вода за да омекнат и да стане възможно пълненето без да се начупят.

И последна хитрост - вместо кайма е по вкусно да се ползва ситно нарязано, като зарове за табла месо и в последствие накълцано със сатър. Отнема повече време, но разликата е огромна.
EDI - майстор
Аааа, то това са си класически сарми.Кълцано месо и сланинка малко слагаме у нас.Чушката е задължителна.
професионал - специалист
Еее,къде се изгуби бе Иляне?Кълцано месо,а - абе и ти си един будала :lol: :lol: :lol: !Майка ми така ги прави - супер са!
  • 1
  • 2

Тема "Сарми с кисело зеле и кайма" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: