Съвети за начинаещи готвачи.
OwnerBG - специалист
При слагането на зелето ми се видя леко безсолен разтвора.Мерих, смятах килограми, но го пресолих и то доста. Захвана го и студа и позакъсня с узряването. Та се чудя ако източа част от разтвора и долея с вода, дали ще се получи или ще разваля цялото количество. Също ако доливам дали да е топла или студена водата.Ако някой е "лекувал" пресолено зеле и има опит да даде акъл.
preslav - майстор
OwnerBG написа:
При слагането на зелето ми се видя леко безсолен разтвора.Мерих, смятах килограми, но го пресолих и то доста. Захвана го и студа и позакъсня с узряването. Та се чудя ако източа част от разтвора и долея с вода, дали ще се получи или ще разваля цялото количество. Също ако доливам дали да е топла или студена водата.Ако някой е "лекувал" пресолено зеле и има опит да даде акъл.
Зелето не ти е закъсняло заради солта - и при мен закъсня (за първа година), но не знам каква е точната причина (със сигурност не е сбъркана доза сол и вода).
Пресоленото зеле изкарва до по-дълго, примерно края на Март, че и по-нататък, но ако на вкус те дразни спокойно можеш да извадиш част от чорбата и да добавиш вода на нейно място - мисля, че дали ще е топла или студена е без значение, важното е да го преточиш за да осигуриш еднаква гъстота на разтвора.
Успех!
OwnerBG - специалист
preslav написа:
OwnerBG написа:
Зелето не ти е закъсняло заради солта - и при мен закъсня (за първа година), но не знам каква е точната причина (със сигурност не е сбъркана доза сол и вода).
Пресоленото зеле изкарва до по-дълго, примерно края на Март, че и по-нататък, но ако на вкус те дразни спокойно можеш да извадиш част от чорбата и да добавиш вода на нейно място - мисля, че дали ще е топла или студена е без значение, важното е да го преточиш за да осигуриш еднаква гъстота на разтвора.
Успех!
Ще ръгна гореща вода да позасиля ферментацията. То и без това е студ и май няма да разваля сериозно нещата.
stamenov1 - специалист
При 3% солеви разтвор и анаеробна ферментация в херметичен бидон зелето ми изкарва от октомври до октомври следващата година. Солта се слага спрямо литрите вода.
Стефко - специалист
В съседната тема съм казал, че моето го правя 3,7 до 4% солен разтвор. И не съм имал проблеми вече повече от 35г. Момата да не се учудва :lol: Когато аз съм правил кисело зеле, родителите и са били още в пелени :?
Долей вода без притеснение.Преди две години и аз го пресолих и така процедирах,бях го направил 4% разтвор но жената взе да мърмори че е много солено(женска работа)и започнах да го правя 3%.
OwnerBG - специалист
Зелето се оправи че и взе да свършва. Благодаря да съветите. Отлях половината и долях топла вода и го преместих на по топло. Претакане и малко тайни думички от типа "донеси другото шише "оправиха нещата.

Тема "Преосолено кисело зеле. Да разредя ли разтвора" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: