• 1
  • 2
Съвети за начинаещи готвачи.
Здравейте искам да запитам какво да сторя когато заложеното ми за кисело зеле не вкисва направих го като друга година но вече изминаха два месеца а то все така си стои и не вкисва ????????????????????? :? :? :?
Има три причини, които ми идват в момента:
1. Зелето е турско - твърдо, но без вкус
2. Солта е менте
3. Студено му е
Stefan_62 - майстор
shrek1973 написа:
Здравейте искам да запитам какво да сторя когато заложеното ми за кисело зеле не вкисва направих го като друга година но вече изминаха два месеца а то все така си стои и не вкисва ????????????????????? :? :? :?
А претаква ли го редовно и на каква температура го държиш. :?
shrek1973 написа:
да всичко като другите години и претаквах и сол морска и в мазето на топло и пак не стана а някой можели да ми каже могали да го накарам по някакъв начин да втаса
Stefan_62 - майстор
shrek1973 написа:
Да всичко като другите години и претаквах и сол морска и в мазето на топло и пак не стана а някой можели да ми каже могали да го накарам по някакъв начин да втаса
Явно зелето е някъкво менте, то досега за два месеца щом не е втасало зелките не се ли разложиха във водата . :?
Stefan_62 написа:
shrek1973 написа:
Да всичко като другите години и претаквах и сол морска и в мазето на топло и пак не стана а някой можели да ми каже могали да го накарам по някакъв начин да втаса
Явно зелето е някъкво менте, то досега за два месеца щом не е втасало зелките не се ли разложиха във водата . :?
не колега стоят си цели и твърди зелки
Stefan_62 - майстор
shrek1973 написа:
не колега стоят си цели и твърди зелки[/quote]
Ами тогава източи водата и го направи на ново явно солта нещо не е сол :lol: , но ти препоръчвам с готварска сол. Аз вече 27г. го правя с такава сол и съм нямал проблеми. Няма от какво друго да бъде, при положение, че е на топло и си го претаквал редовно, пробвай "сначале", както се казва :drinkers: Успех.
п.п. Погледни в темата "Кисело зеле" по-надолу и ще откриеш доста коментари по направата му.
ESPACE - майстор
Имаше съвет от една химичка да се добави и захар за подпомагане бактериите при млечнокиселата ферментация. Аз тази година сложих 1кг на 120л. бидон и съм много доволен.
gogata1987 - специалист
Твърде вероятно да е от зелето. Тази година ходих специално до Петърч да си купя зелки. Сложих ги, втасаха за отрицателно време и съответно извадих да си сготвя и допълних с 4 зелки от близкото Фантастико(добавих и още малко сол даже). Вече месец и половина не искат да чуят за втасване, та се чудя и аз какво да ги правя. А останалото зеле е станало чудесно, само тези зелки си седят твърди и пресни. :finga:
Ами ако сте го взели от измислените чужди вериги магазини, така ще е. За кисело зеле аз предпочитам само българско зеле "кьосе".
  • 1
  • 2

Тема "кисело зеле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: