• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 32
Съвети за начинаещи готвачи.
stiv1961 - майстор
По идея на lоv реших да потърся из нет-а малко кулинарни рецепти за този прекрасен уред, направен от вторични суровини дет се вика :)
Та значи рецептите са подобни на тези приготвени на сач.
Тук може да се включи и Стефко/надали ще подмине темата/,
оказва се, че за сега той притежава най-стария.....,,стефандър" :-D
Ааааа, ето и рецептата:

Агнешка/шилешка/ валандар-кавърма
Продукти:
2кг обезкостено шилешко месо/агнешко/
1кг. кромид лук
3 средно големи моркова
4-5 чушки сиврия/ако няма-каквито има
4-5 скилидки чесън или 5-6 стръка пресен
1 голяма консерва домати - белени или не - според вкуса...
1 връзка пресен магданоз

Подправки
риган - 1 с.л.
целина-1/2 с.л.
кимион - 1 ч.л.
карамфил - 2-3 парченца
1/4 ч.л канела / по желание
с.л. червн пипер - сладък и 1-2 дафинови листа
1 к.ч.зехтин /олио/
1 пакетче масло - около 100-125гр.
2ч.л.сол
2ч.л.захар
1с.л. червен пипер
Приготвяне:
Загряваме половината от зехтина/олиото/ и с.л. масло.
Когато започнат леекичко да пушат-слагаме месото,нарязано на парченца около2Х2см.
Бъркаме непрекъснато,докато парченцата месо не хванат златиста коричка.
Вадим ги с решетъчна лъжица и слагаме в същата мазнина чушките,след 2-3 минути и морковите,
бъркаме постоянно,защото все още огънят е силен/гледайте да не пуши мазнината/
Намаляваме огъня,добавяме лука и останалата мазнина, чесъна и запържваме.
Като омекне,слагаме червения пипер и разбъркваме,2-3 мин. и добавяме и доматите/намачкани/,
леко запържваме и доматите и връщаме месото.
Сипваме 3-4 чаши вода/трябва да покрие продуктите/.
Посоляваме,добавяме захарта(тя се слага,за да убие киселият вкус на доматите,
после няма да я усетите)Намаляваме огъня до толкова,че само да къкри,
изчакваме около 10-15 мин. и добавяме СУХИТЕ подправки.
Когато водата намалее на половина - слагаме 3-4 счукани скилидки чесън.
Разбъркваме от време на време и чакаме водата да изври.
Поръсваме със ситно нарязан магданоз,сервираме и ... наздраве
Лично аз не съм я пробвал, но при първи удобен случай......
filmatoplo - майстор
:) Мале то цяла наука :? :-D за Стив =D> .гледам чесън се слага 2 пъти .
stiv1961 - майстор
Както писах не съм я пробвал, но мисля си, че първия път се слагат цели скилидки а втория път счукани-въпрос на вкус.Изобщо според мен подправките се слагат индивидуално/по избор/.Аз например обичам всичко/стига да е много/ :-D
lov - майстор
В италианските рецепти доста често слагат чесъна на два пъти. Първия път докато запържват месото или някакви зеленчуци слагат чесън на цели скилидки. После ги махат и слагат пресен. За по лесно отстраняване на целите скилидки ги набождат на клечки за зъби. Така че има резон в рецептата да се добава чсъна на два пъти нищо че си е нашенска.

=D>
stiv1961 - майстор
Утре ще изпълним следната рецепта, че тази вечер няма време-уморихме се:
КАВЪРМА КЕБАП
ПРОДУКТИ:
3/4 кг крехко свинско месо
1/2 чаша мас
4-5 стръка праз
1 лъжица доматено пюре
1 лъжичка червен пипер
1 лъжичка черен пипер
1 кафена чашка вино
1 главичка лук, магданоз, 1 люта пиперка
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на хапки, запържете го в маста и го извадете в чиния. В същата мазнина запържете ситно нарязания праз. Посолете го и го разбъркайте с доматеното пюре, червения и черния пипер. Налейте 1/2 чаша вода, прибавете виното и върнете месото във валандара.
Оставете ястието да ври на слаб огън, докато остане на мазнина. Поднесете го поръсено със ситно нарязан лук, магданоз и малко лютива пиперка. Като гарнитура поднесете ориз или пържени картофи.
bulhomes2 - майстор
Стив, дай някакви по-прости рецепти за в горЪтЪ
Kumay - майстор
Стив, потекоха ми лигите....! :lol:
Но да уточним! 3/4(0,750) кг свинско или 3-4 килограма :?

П.П. Шегувам се! Страхотни рецепти! Валандар няма всеки, но мисля че и в китайски тиган ще става! :2thumbs:
stiv1961 - майстор
3/4 кг. значи 750 гр. :) ,3-4 кг. значи м/у 3 и 4 кг.А, бе колкото повече толкова повече :-D В уок също става но темата е за валандар все пак,нали? :)
stiv1961 - майстор
bulhomes2 написа:
Стив, дай някакви по-прости рецепти за в горЪтЪ
От това какво по-просто :? А, още една:
ПРОДУКТИ:
/за една порция/
150 г месо
1/3 кафена чашка олио
1/2 чаена лъжичка доматено пюре или 1/2 средно голям домат
2 стръка праз
1 лютива чушка
10 мл бяло вино
сол
Начин на приготвяне:
Нарязаното на хапки месо задушете добре в мазнината. Прибавете праза, нарязан на пръстени. Като поомекне, сложете към него доматеното пюре, чушката, червения пипер, солта и виното. Кавармата ври на слаб огън около 10-15 минути, доляна с половин кафяна чашка вода. Поднася се топла, само на мазнина.
Само, че за задушаването ще ти трябва кръгъл пътен знак ако валандара ти е като моя :-D
stiv1961 - майстор
Станаха две мнения едно след друго ама модераторите да ме извинят, защото днес изпълних рецептата ,,КАВЪРМА КЕБАП".Няма да обяснявам, снимките говорят достатъчно :) Приятен апетит:

Прикачен файл

131120111513.jpg

Прикачен файл

131120111514.jpg

Прикачен файл

131120111515.jpg

Прикачен файл

131120111516.jpg

Прикачен файл

131120111517.jpg
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 32

Тема "Рецепти за ,,Валандар"" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: