• 1
  • 2
Съвети за начинаещи готвачи.
Стефко - специалист
Съпругата ми прави една туршия, на която по моя край/Ямболско/ и казват "кайма".
Приготвя се по следния начин. Нарязва се зеле на ситно. Морковите се обелват и настъргват с ренде с най-големите отвори. Омесват се, като се добавя ситна сол на вкус/ да е по-соленичко/. Сместа се поставя в съд/жена ми ползва 3 литрови буркани/, като се уплътнява възможно най добре. Тия буркани се поставят в помещения с различна температура, за да са готови по различно време. Бурканите се обръщат сутрин и вечер, като изтеклия сок се връща обратно в него. В зависимост от температурата "каймата" е готова за 10-14 дни, и става кисела.

Прикачен файл

PC290001.jpg
PC290001.jpg (66.58 KиБ) Видяна 4295 пъти
Окака Чука - специалист
А, "пърцуца" (тъй му викаме по нашия край),консумира ли се с "каймата"? :-D
Стефко - специалист
Пърцуца, шльокавица, самогон и т.н. вървят. Аз не употребявам от тия продукти, а само чиста домашна ракия. Върви и като гарнитура за всичко.

Даже си спомням баба ми я запържваше за дядо ми, после поставяше домашна наденица върху дилаф на жарта. Но това беше преди 1968 г. Бяхме още деца с брат ми, и се чудехме защо дядо не си смаже скърцащото легло. :? :? :lol: :lol:
VLADO66 - майстор
И ний по софийско прaвимe същия дeликaтeс,щото тaчимe кисeлото зeлe във всичкитe му прeвъплъщeния и нe смeeм дa го нaрeчeм с нeвзрaчното нaимeновaниe 'кaймa'.
Стефко - специалист
VLADO66 написа:
.....и нe смeeм дa го нaрeчeм с нeвзрaчното нaимeновaниe 'кaймa'.

А с какво взрачно име наричате деликатеса?
VLADO66 - майстор
Зeлeвa мозaйкa,сaмо чe слeд няколко питиeтa сe нaричa просто Сaлaтaтa.Зимe употрeбявaмe във вид нa сaлaтa някои други чeдa нa зeмятa в рaзлични вaриaции кaто бялa ряпa,чeрвeно цвeкло,прaз,лук,чeсън,които сe комбинирaт по рaзлични нaчини,но дa нe оспaмвaм тeмaтa :partyman:
rum_sz - специалист
Стефко написа:
Пърцуца, шльокавица, самогон и т.н. вървят. Аз не употребявам от тия продукти, а само чиста домашна ракия. Върви и като гарнитура за всичко.

Даже си спомням баба ми я запържваше за дядо ми, после поставяше домашна наденица върху дилаф на жарта. Но това беше преди 1968 г. Бяхме още деца с брат ми, и се чудехме защо дядо не си смаже скърцащото легло. :? :? :lol: :lol:

Наборе,някой дилаф да е останал от дядо ти :lol: :lol: Че моето легло отива нещо по рядко да скърца :lachtot: :lachtot: :lachtot:
filmatoplo - майстор
:) Бабата да му побае малко :-D .
Стефко - специалист
filmatoplo написа:
:) Бабата да му побае малко :-D .
Ако бабата не знае как да Му бае, качи я на колата и я изведи извън града. Там има едни "какички" които чакат на автостоп. Остави я с тях, и те ще я научат.
rum_sz - специалист
Това зевзеците нямате почивен ден.Как ще я изпратя до тези марсоливи циганки.Ами това е жената която ми е дарила две хубави деца.Абе аз говоря за скърцащо легло ви ма хвърлихте в киреча :lol: :lol: :lol:
  • 1
  • 2

Тема "Кайма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: