Съпругата ми прави една туршия, на която по моя край/Ямболско/ и казват "кайма".
Приготвя се по следния начин. Нарязва се зеле на ситно. Морковите се обелват и настъргват с ренде с най-големите отвори. Омесват се, като се добавя ситна сол на вкус/ да е по-соленичко/. Сместа се поставя в съд/жена ми ползва 3 литрови буркани/, като се уплътнява възможно най добре. Тия буркани се поставят в помещения с различна температура, за да са готови по различно време. Бурканите се обръщат сутрин и вечер, като изтеклия сок се връща обратно в него. В зависимост от температурата "каймата" е готова за 10-14 дни, и става кисела.
Приготвя се по следния начин. Нарязва се зеле на ситно. Морковите се обелват и настъргват с ренде с най-големите отвори. Омесват се, като се добавя ситна сол на вкус/ да е по-соленичко/. Сместа се поставя в съд/жена ми ползва 3 литрови буркани/, като се уплътнява възможно най добре. Тия буркани се поставят в помещения с различна температура, за да са готови по различно време. Бурканите се обръщат сутрин и вечер, като изтеклия сок се връща обратно в него. В зависимост от температурата "каймата" е готова за 10-14 дни, и става кисела.
Прикачен файл
PC290001.jpg (66.58 KиБ) Видяна 4295 пъти