• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 111
Съвети за начинаещи готвачи.
Теди - специалист
Предупреждение: Темата предизвиква обилно слюноотделяне за което предварително се извинявам :-D

Предвид кризата и боклуците които ни пробутват в магазините ето моя начин за "справяне" :)

Глава1 - Пъстърма

Препоръчително взимате за любителите на телешко - вайсберг или контрафиле, а на свинско - контрафиле или бонфиле. Режете на по едри парчета на 4 например.
Овалвате ги обилно в морска сол и поставяте в гевгири да се отцедят и осолят между 12/24 часа. Съответно колко солено го искате на вкус.

ИзображениеИзображение

След като изтече определеното време на осоляване и изцеждане, се измиват с вода и мокри ги овалвате в предварително приготвената смес от подправки. Чубричка, кимион, червен и черен пипер,мащерка, кориандър може и чесън на прах малко, абе каквото ви харесва, че "по вкус и цвет товарищ нет" ;)

ИзображениеИзображение

и пътя им е вече към обесване на проветриво и по възможност не на пряка слънчева светлина място.

ИзображениеИзображение

Резултат:

Изображение

Глава 2 - Сджук

Избирате си месо което ще смелите на едро телешко и свинско 40/60% или само телешко може. Продават осолени и изчистени черва на женския като на 5кг. месо отиват към 8м черва. Мляното месо се омесва с подправките (почти същите като за пъстърмата) + сол по супена лъжица за кг. и 2 чаени лъжички захар общо (за 5 кг). За да се запази цвета на месото витамин С или селитра се добавя и го оставяте за 48ч. месото в хладилника да "узрее". Трябва 1-2 пъти да го премесите преди пълненето на червата.

Изображение

На втория ден вадите машинката мокрите червата и ги надявате на уйнята завързани с тънък канап, не като мене на снимката, за да не се изплъзват и пълните.

ИзображениеИзображение

Пътя е познатия от сушеното месце към ... обесване, може и заедно да си правят компания.

ИзображениеИзображение

резултата пие ракия разбира се :-D

Изображение


Тия дни ще правя и веяна рибка, като ще споделя резултата разбира се в картинки пак ;)


п.п. При суджука не трябва да се препълват червата за да не се пукат при мерданенето (мачкане) и се дупчат с игли да излиза въздуха.


Глава 3 по темата за готварство една история за капама в снимки.


Глинен гювеч задължително в който най от долу се застила със зелеви листа, върху които слагате сърмите, като първи ред. Отгоре им отново злеви лиса или нарязано зеле и следва ред с телешкото, като най трудно варимо ...

ИзображениеИзображение

зеле ... ред свинско ... зеле ... и последен ред пилешко и суров суджук.

ИзображениеИзображение

Най отгоре се захлупват с листа, затваря се и с тесто се запечатва лисвате чаша червено винце за вкус и го хвърлята в печката за 4-5 часа

Изображение


Много вкусно, но и доста тежко ястие :)
Последна промяна от Теди на чет яну 26, 2012 6:43 pm, променено общо 3 пъти.
stiv1961 - майстор
Мммм, вкусно :partyman: . Аз ползвам същите подправки като добавям и чимен, но както казваш "по вкус и цвет товарищ нет"

Прикачен файл

261220111565.jpg

Прикачен файл

261220111564.jpg
Наздраве,
Жив и здрав да си.
(ама и късмет, че те и на Титаник били здрави, ама като нямали Късмет)
:partyman:
mariayn - специалист
Спрете се . На вас трябва да ви се наложи цензура .Остана само да се облизва ме .
valentin114 - специалист
А къде е сега Стефко /Стефан, Чефо С/ да каже-чревоугодници безсрамни =D>
mim - специалист
току що заложих и аз 1 телешка пастърмичка за пробата
с червен пипер, черен, мащерка, чубрица и мерудия
stiv1961 - майстор
При тази прогноза за времето другия уикенд ще мезиш вече готовия продукт :partyman:
naB4o - специалист
ммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммммм :drinkers: :razz: :razz: :razz:
Теди - специалист
mim написа:
току що заложих и аз 1 телешка пастърмичка за пробата
с червен пипер, черен, мащерка, чубрица и мерудия
Качи снимки да видим, като станат :)
ХУЛИГАНЮ2 - специалист
Браво бе, майстор Теди!И аз правя някакви неща,ама ти явно си много напред. =D>
Ще споделиш ли нещо за пачата?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 111

Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: