Съвети за начинаещи готвачи.
Chefo77 - майстор
Привет!
Много се приказва напоследък за балсамовия оцет. Преди време за първи път опитах - странен на вкус, но не ми направи особено впечатление. В петъка обаче бяхме на гости и приятелчето овкуси едно китайско зеле с риба тон с такъв оцет и ... салатката ми хареса.
В събота реших да се отдам на творчество и мисля, че успях да получа същия вкус. Може пък да вземе някой друг да опита и да му хареса :)

В 100 мл вода, оставена да заври, сложих 4 супени лъжици захар, разбърках и оставих да изстине. След това добавих 100 мл ябълков оцет, 25 мл светъл соев сос и 10 мл лимонов сок.

Концентрацията е като на обикновения купешки балсамов оцет (добре отлежал не съм опитвал), но като цена излиза доста по-надолу. Мисля да добавя и малко зехтин в следващата "порция".
ZMeyGorianin - майстор
Ще се пробва! Нарочно ли слагаш светъл соев сос, защото съм виждал балсамов оцет и стъмен цвят?
Chefo77 - майстор
Сложих светъл, защото тъмния ми горчи и не купувам такъв. Пък светлия си е ... само солен :)
Той и така си е тъмен (размазана снимка :) )

Прикачен файл

P1140316_1.JPG
schuldiner - майстор
Сега опукай няколко чушлета и ги накисни в оцета, че да стане наистина "балсам".
toni_g79 - специалист
Каква марината за шишчета става с балсамов оцет самоооооо ,ммммммммммм :jump: :jump: :partyman:
ще се пробва тази рецепта,че иначе скъпичък идва,на "дедо" все не му се отдава да вкисне виното да си отточа една дамаджанка за готвене :lol:
Chefo77 - майстор
Който не яде люто май губи в тая ситуация :) :)
Ей, направете малко количество, че ще вземе да не ви хареса, после няма да хвърляте заради мен 10 литровите туби :)
Илиян Илиев™ - майстор
То това на Чефо може и да е вкусно, но няма нищо общо по състав с балсамовия оцет. Поне не с купешкия.

На моето половин литрово шишенце с балсамов оцет от Модена( http://it.wikipedia.org/wiki/Aceto_Bals ... _di_Modena ) платено около 5 евро пише само винен оцет, гроздова мъст и оцветител карамел.

На линка са описани подробности за съставките и начина на приготвяне. Успех на мераклиите.

п.п. Това от линка струва към 400евро за литър за 12 годишния оцет, а това което имам аз е най-близо по състав, макар да е със същото име.
crez - майстор
Вместо захар, може мед, няколко стръка магданоз, или бабина душица.
Chefo77 - майстор
Илияне - затова в заглавието има кавички. Ясно е, че не е балсамов оцет :)
Вчера "попаднах" на евтин балсамов оцет ... 2.29 за половинка, някакъв български, със същите съставки - винен оцет, гроздов сок и карамел. Ами да ти кажа ... май последните две съставки отсъстваха :) Докато този в салатата от първия ми пост си беше сладникав.

http://en.wikipedia.org/wiki/Balsamic_vinegar

Според тази статия обаче посоченият от теб оцет имитира традиционния - поне аз така си го превеждам. В оригиналния няма карамел :?
Илиян Илиев™ - майстор
Бутилчицата от 5 евро за половин литър, която имам имитира истинския. Демек този от линка, който съм дал е истинския.

Истинския е описано в линка, че се получава карамеления ефект от карамелизацията на захарта в гроздовата мъст по време на варенето(няколко часа се вари).

Този от моя линк май са го документирали преди около 1000 години, та по оригинално от това здраве му кажи.

А това че някой си забърква нещо и му харесва, както и на други хора се харесва в последствие не е лошо. Дори е хубаво. Човечеството така е открило всички лакомства от които ни текат лигите.

п.п. Всъщност онзи ден преди да пусна предишното мнение опитах този вид оцет за първи път провокиран от самата тема. По принцип мразя оцет и ползвам лимони за заместител та за това. Ползвам оцет само за неща при които не може да се замести и в комбинация с тях е приятен според вкуса ми. Примерно пържен шаран поръсен с оцет, чесън и магданоз(ако случайно си набавя шаран отнякъде ще опитам с балсамов оцет) и шкембе чорба(тук едва ли ще е подходящ балсамовия).

Тема "Как си направих ... "балсамов оцет"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: