Съвети за начинаещи готвачи.
OwnerBG - специалист
Взимаме три прасенца по около 120 кг. Ако нямате помощници с опит ще се озорите. Та цаните разбирачи и веселбата започва. Назначавате отговорник да носи студената бира само с кимане на глава и запретвате ръкави. Щом докарате прасенцата до половинки с надлежно отделени настрани благинки, започвате обезкостяването. Оставете малко месце по ребрата, за да не скучае скарата и давайте смело. Обескостеното месо се нарязва на удобни за охлаждане парчета и отива на студено.
Отдайте дължимото на скарата, но не прекалявайте че работата е още до никъде.
Ранко на ранина, още по хлад нацепета кубик и нещо букови метровици и ни се обадете къде да дойдем. На подобни покани още не сме отказвали.
Изображение
Отделете 150 килограма охладено крехко свинско месо и го нарежете на хапки. По най бързия начин го изпратете да поплува в Юнашкия тиган . Щом добие вид и вкус, при който вилицата тръгва сама да си боцка, го заливате се с 10 литра червено вино. Когато виното изври и месото вече е поомекнало и остане само на мазнина да се позачерви, викате баш чорбаджийката да поръси 3-4 момини шепи солчица. Добавяте един голям гювеч нарязани пиперки туршия, 2-3 чувалчета нарязан на филийки лук, 40-50 връзки пресен лук, мъничко чесън, чубрица, черен пипер, червен пипер. Обръщате 5 кофи предварително нарязани на филийки гъби печурки.
Поднася се на трапезата с червено или бяло вино, студена бира и добра компания.
Рецептата е за 1000 порции и е възможно най близка до автентичното приготвяне на Капанския кебап. Най страшното жури ще са точно капанците които са я вкусвали от бабите и майките си. Ако я харесат, значи сме успели.

Изображение

Ако не ви се занимава, просто елате на 07. и 08. юли в местност Пчелина, близо до Разград. Целия екип на Юнашкия тиган ще се попече на огъня и на живо за 5 часа ще приготви уникалната вкусотия.

Дай боже да има наоколо и опитвали рецептата та ако нещо бъркаме, да ни поправят овреме.
stiv1961 - майстор
Приближете се и към Старозагорско де :) , с удоволствие ще се запознаем :partyman:
Стефко - специалист
Може и на пазара в Димитровград
OwnerBG - специалист
stiv1961 написа:
Приближете се и към Старозагорско де :) , с удоволствие ще се запознаем :partyman:

Направете събор и идем. Тамън се чудим къде да приготвим Чорбаджийската лапаница като застудее.
OwnerBG - специалист
Имам един въпрос към майсторите на туршии. В рецептата за Капанския кебап се слага туршия. Ястието е зимно и явно се слага наложена туршия от чушки.Смятате ли че ще е разумно да мариновам червени нарязани на лентички чушки с малко ябълков оцет, олио, чесън и тънко нарязана целина за да докарам вкус на повкиселени чушки и да се обогати крайното усещане за туршия.
sdeath - специалист
Ей тва е баси и мезета ли са чудо ли са :)

Тема "Капански кебап в Юнашкият тиган" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: