• 1
  • 2
Съвети за начинаещи готвачи.
Synthy - специалист
Сдобих се миналата седмица с истински китайски тиган уок, стоманен, с обло дъно. Обаче сега проблем - газовите котлони по магазините не става за него, предивдени са за съдове с плоско дъно. Какво да правя? Искам да си готвя като китайците, но нямам подходящ котлон. Виждал съм в тубата някакви котлони, с един цензура отдолу - като го натисне и огъня става като горелка, като го отпусне готвача и пак си гори нормално. Такова чудо от къде мога да взема, или поне котлон, който да става за облия тиган?
VLADO66 - майстор
Трябва ти газова пирустия-нещо такова http://simo98.com/main/detail/469
Synthy - специалист
Имам... ама не ми допада. Не успях да му разпробия добре дюзата и сега сажди колкото искаш има. А преди да разпробия беше слаб и не топлеше. Отделно, че малко вятър да духне и става малко трудно да се готви на него (за открита употреба е). В краен случай ще пригодя обикновен 4кW котлон с някаква рамка отгоре, но ми се иска да си купя нещо готово.
Илчо Илиев - майстор
Колега,газовия котлон не е направен за съдове с плоско дъно, все пак огъня "облизва" дъното без значение с каква форма е..Има котлони с по-големи горелки,но и със средно голяма ще се получи това,което искаш..Относно оригиналния китайски уок....абе...доста се смях,но не на теб..
И аз си имам оригинален китайски уок,че то други не се продават,всичко иде от там,друг е въпроса колко са читави,моя се олющи още на първото ползване,а какъв мерак имах за такъв тиган,но....за 10 лв...толкова..
VLADO66 - майстор
Уока е чугунен, затова му трябва як огън за да може да се напече и храната бързо да се приготви.
Synthy - специалист
Абе уока всъщност трябва да е тънкостенен, според китайците. Под оригинален имах предвид с надписи на китайски, груба изработка и евтинджос (20лв. за 1мм ламарина и 35см. диаметър) ;) Както и да е... не това е важно :)
Обаче как да сложа на обикновен котлон това нещо? Проблема ми е, не че огъня няма да го напече, а че поставката над огъня е направена за плоскодънни съдове. Май ще трябва да скалъпя нещо от винкеу :)
MamaMy - майстор
Имам такъв котлон с двойна горелка.
http://technika.bg/product/3575/gazov-k ... ek-v1.html
Утепал се е за уок
Илчо Илиев - майстор
Аз си мислех,че си имаш някой огромен и масивен тиган,а той е кат моя...
Ползвал ли си го до сега?
Аз го грея на най-обикновен газов котлон и няма никакви проблеми,е както и Мама му ти показа има и големи горелки,а това,че няма специална стойка за тигана не е огромен проблем,важното е да има какво да сложиш в него....
На тия евтините тигани проблема е в покритието,аз най-внимателно го почиствах с кух.хартия, бъркам с дървена бъркалка....абе както пише из големите книги...докато един ден из манджата (яйца с лук и бекон) ми се видя доста едро смлян черния пипер...а то се оказа олющено покритие..
Явно беше,че тоя тиган няма да е с покритие и му теглих една шкурка на дъното и около 5 см от борда...сега поне няма парчета покритие из манджата,е малко позалепва,но не е фатално...
Иначе , кат забогатея ще си купя по-истински уок, не знам жълтурите какво бъркат в него, обаче за бъркани яйца с разни неща, кебап, миш-маш или овчарски гювеч е нещо страшно удобно...
Synthy - специалист
Тъй.. МамаМу, този котлон като гледам е а плоскодънни съдове. Моят тиган не е.
Илчо, тигана съм го ползвал веднъж, ама се измъчих. А ти твоят направо го хвърли. Махнал си тефлона, и е останал алуминия - идея си нямаш колко е канцерогенно това (в пъти по-канцерогенно е от хидрогенираните мазнини, самият тефлон и т.н. полимери). Ако искаш нещо качествено, купи си от някой китайски магазин стоманен или чугунен тиган (скъпите са по-евтини от тефлонов уок ;) ). Тези тефлонови боклуци за нищо не стават.

Вчера се сдобих с котлон за туристическа бутилка. Пригодих една кофа за поставка (знам как звучи ;) ), обаче сега проблем: под кофата се задържа топлина, от там се нагорещява винтила, от там бутилката, и след време ще има бум. Решението в моят случай: редуцир винтил и маркуч до котлона. Обаче не знам на какво налягане работят тези котлони? Взех преход от голяма бутилка (такава ползвам - от сините, събиращи 20л) към резба за малък котлон, но той стои на бутилката - не ме устройва. Ако знаете какво да търся а да подам директно газта от бутилката до котлона с маркуч, ще стане чудесно. Трябва да закарам високото налягане през маркуч до... някъде. Имам един винтил, но той го редуцира до ниско и съответно котлона изобщо не пали. Информация за налягането подавано от малката туристическа бутилка също ще помогне донякъде :)
Илчо Илиев - майстор
Synthy, моя """Уок""" е баш тенекия, не е алумин,а иначе не си прав за алуминиевите съдове,в нас се ползват такива-тави, тенджери, тигани, канчета и др. от както се помня,а то е доста, и за сега няма проблем,а и всички тези съдове са купувани, така,че ако има такава огромна опасност, щяха да са спрени от производство....
Както и да е, аз не мога да разбера защо се мъчиш да преоткриваш топлата вода ,на нормална газова готварска печка има средно голяма горелка, някои имат по 2-3-4 различни големи,а на туристическите са от малките, така,че тя няма как да ти свърши работа..
По-на горе колегата ти е показал снимка на баш какъвто ти трябва котлон, но са скъпички,защо не снимаш с какво разполагаш...
Как определяш кои котлони са за плоски дъна и кои за уок, на всички котлони има стойка за съда, която е с 4 точки на опиране, ако това те притеснява, по-добре помисли как да си направиш стойка с 3 точки на опиране и да може да легне по-стабилно уока..
Ако покажеш с какво разполагаш,мога да ти дам идеи,като за начало може да си направиш от арматура Ф6 едно кръгче с диаметър колкото позволява основата около горелката и му завариш 3 крачета с дължина толкова,че като сложиш уока, да е на височина 1см от горелката,крачетата са заварени нагоре, на тях ще стъпи уока,а за да стане баш оригинално, трябва да се огънат под ъгъл,така,че уока да пасне в "леглото"
С туристичеста бутилка/котлон може да стане ,но ако ходиш по горите,но пак трябва да се направи стабилна стойка, там се правят 2 кръга, като долния е с диаметър по-голям от този на бутилката,а горния ...колкото да стъпи стабилно съда ,който ще ползваш и се свързват с 3 пръчки арматура, като пирамида
В случая може да се оставят по-дълги пръчките и да се сгънат така,че да пасне уока..
Тая кофа каква роля си и отредил,че не схванах,но имай в предвид,че за да гори добре газста трябва да има доста кислород,а като затвориш горелката с тая кофа и....става проблем...

п.п. Стана дълга и широка,но поне с нещо да съм помогнал....
  • 1
  • 2

Тема "газов котлон за уок" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: