• 1
  • 2
Съвети за начинаещи готвачи.
OldTop - помощник
Бях решил да си купувам машинка за хляб,но реших първо да опитам сам да го замеся и опека. Получи се нещо невероятно!
Прикачен файл:
хляб.jpg
Ето и рецептата!
Продукти: Около 1кг брашно, 25г мая, 450мл хладка вода, (10г) 1 супена лъжица захар, (5г) 1/2 супена лъжица сол, 30г краве масло, 10мл растително масло
Приготовление: Маята се разтрошава в затоплен съд и се прибавя 1/2 от водата и захарта. Получава се рядка каша. Брашното се пресява, слага се в тава и се оформя кладенче, в което се изсипва кашата. Престоява 10-15 минути. Прибавяте останалата хладка вода, сол, захар и кравето масло. Месите твърдо тесто. Месенето продъл-жава, докато тестото стане гладко. Това е най-трудоемката работа. След това се поставя в подходяща намаслена тава и се оставя да втаса 15-20 минути. Невтасало тестото заема 1/2 от височината на тавата, а когато втаса я изпълва. Пече се в умерена фурна на 175 градуса за 40-50 мин. Хлябът се изважда, докато е топъл, мокри се горната му кора с вода и се покрива с кърпа. Не бива да се реже топъл!

Аз прибавих към брашното шепа овесени ядки и обелен суров слънчоглед. Отделих 3 малки топки тесто и ги изпекох отделно – 2 в малката фурничка за принцеси, другата разтеглих на тънко като за мекица и я опекох в тостера. Получи се! При второто печене добавих и сусамово семе. При третия път – добавих и орехови ядки.
ZMeyGorianin - майстор
Добре си се справил! Но мене ме мързи цялата тази операция, затова залагам на машината! Досега съм пробвал най-различни видове брашно и рецепти и само един път не се получи, защото обърках програмата.
gechev - специалист
На времето се наложи да избягам от "разпределение" и заработих в една стара варненска фурна. Старите хлебари ме научиха на един безотказен трик.От предния ден се оставя в намазнен съд готово тесто, което на другата сутрин е леко превтасало и с начален мирис на кисело. За да не превтасва съвсем през няколко часа се поръсва с брашно да не умрат дрождите. На другия ден превтасалото се замесва с основната рецепта от брашно, вода сол и мая. Оставя се да втаса 1-1.5 часа и пак се премесва и формова. Формованото тесто се покрива с леко влажна кърпа и се оставя на бурното втасване. Държи се във влажна и топла среда. Накрая се пече. С това допълнително превтасало тесто хляба става огромен и вкусен, а хлебаря по заможен, защото прави хляб за килограм а слага материал за 600 гр. Клиентите са доволни от уханието и мекотата на хляба. Когато избирате хляб от магазина гледайте долната част на хляба да не е хлътнала и извита. Това значи че е клисав и не добре изпечен.
didimitrov - помощник
1/2 кг. пълнозърнесто брашно/става и с всяко друго/, около 300 гр. кисело мляко, ч.л. сода, ч.л. захар и ч.л. сол. Содата в киселото мляко и разбърквате докато се запени, след това го сипвате при брашното, солта и захарта. Бъркате с дървена лъжица като добавяте и малко вода, така че да стане лепкаво мокро тесто /трябва да ви лепне по ръцете като го вземете/. Плясвате го върху хартия за печене в тава и го заглаждате с намокрени ръце. Печете около 40 мин. на фурна 200 градуса. Пробвате дали е опечено с клечка за зъби /ако няма полепнало тесто по клечката след пробождане на питката значи е готова/. След квасения хляб този е най-полезния, забравете за маята оказва се, че е вредна-справка в интернет. През вечер пека такъв хляб и всички са доволни. Можете да импровизирате с всякакви семена и подправки.
Илчо Илиев - майстор
didimitrov, това което описваш си е содена питка,а не хляб...
Хляб в нашенските разбирания е описаното от gechev, това е типичния, селски хляб,а иначе в хлебозаводите правеха типов и бял хляб, но без квас,а в "града" иначе имаше "Стара Загора", който на външен вид приличаше на сегашния хляб,но с коренно различен вкус...
Сега, това, което ни го пробутват за хляб е подигравка с термина хляб,но....
Аз трябваше да си правя хляб от пълнозърнесто брашно и... ходих в една селска мелница и си взех смляно жито, без да е отсявано нищо, просто смляно жито..
Отсявах си колкото ми трябва с едно средно едро сито, колкото да се отделят едрите трици..
Брашно, сол и мая..втасва, премесвам, оформям и слагам тестото в намазнени форми/тавички за пекане, замазвам горната част с вода и слагам във фурната на 50 гр, като втаса достатъчно, фурната на 300 гр ...
Много рядко правим питки/хляб ,че да си правя квас, иначе вкуса е несравним с нищо друго, какеото може да се намери на пазара..
OldTop - помощник
А как ухае домашния самун! И трохите изяждаме,нищо не хвърляме.Чудя се как са се справяли нашите баби,когато са замесвали по едно корито тесто,бая здрави ръци иска месенето.
sspoko - специалист
Не се отказвай от машинката аз купих една 2005г. и от тогава в къщи не сме купували хляб, купих си още една за резерва когато има проблем с първата. Един съвет към колебаещите се няма смисъл да пръскате пари за маркови машинки правят същия хляб като ТСМ например, хубаво е размера на кофичката да не е под 1250г. в голямата може и да направите малък хляб ако ви е нужен а един цикъл все пак е около 3,5часа.
5kof - специалист
За 2 години смених 3 (три) домашни фурни за хляб. Моля да бъда извинен от модераторите, но ще си позволя да бъда конкретен: Купих Мулинекс - Мерцедесът на дом. хлебопекарни. След 4 месеца изгоря моторът. Смених я със същата марка, същият модел. След втората употреба си замина програматорът. Смених марката. Взех с доплащане Филипс. След 1,5 години спря да работи. От сервиза препоръчаха смяна с нова. Е да, ама не. Писна ми! Кой какво прави аз нося фурна за рекламация. Върнах и тази, взех ваучер за сумата. Сега чакам някакви промоции или намаления, за да взема един телевизор и използвам ваучерът.
OldTop - помощник
5kof, я запретни ръкавите и си омеси тестото сам,да видиш как ще ти се услади хляба! Една от причините да не си купя машинка е тази - прочетох доста форуми,когато избирах марка и модел. Навсякъде посочваха недостатъци и проблеми...И накрая се отказах.
MMIel - специалист
За машината: От 4-5 години ползваме мулинекс. Още в гаранция се скъса семерингата на оста на която се слага бъркалката. Забелязахме я навреме иначе тече върху мотора и гори. Сменихме казанчето с новият модел където семерингата е покрита с метална шапка, а около оста е тефлон, май. И вече нямаме никакви проблеми.
За хляба: В началото си правихме какви ли не изгъзици с рецептите, докато и се нарадваме. Хлябът става винаги прекрасен и няма нищо общо с купешкият. Вече ползваме основната рецепта само (вода, брашно, мая, сол, захар и малко мазнина), като задължителните добавки са сусам и слънчоглед. От скоро добавяме и по 2 пъдпъдъчи яйца или половин кокоше яйце. Половин, защото с цяло яйце средният хляб залепва за капака и иска да излиза и следва едно голямо чистене на цялата машина :-D
Разбира се за да е точна рецептата от количеството на водата се вади количеството на яйцето.
  • 1
  • 2

Тема "Домашен хляб - направи си сам!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: