Бях решил да си купувам машинка за хляб,но реших първо да опитам сам да го замеся и опека. Получи се нещо невероятно!
Ето и рецептата!
Продукти: Около 1кг брашно, 25г мая, 450мл хладка вода, (10г) 1 супена лъжица захар, (5г) 1/2 супена лъжица сол, 30г краве масло, 10мл растително масло
Приготовление: Маята се разтрошава в затоплен съд и се прибавя 1/2 от водата и захарта. Получава се рядка каша. Брашното се пресява, слага се в тава и се оформя кладенче, в което се изсипва кашата. Престоява 10-15 минути. Прибавяте останалата хладка вода, сол, захар и кравето масло. Месите твърдо тесто. Месенето продъл-жава, докато тестото стане гладко. Това е най-трудоемката работа. След това се поставя в подходяща намаслена тава и се оставя да втаса 15-20 минути. Невтасало тестото заема 1/2 от височината на тавата, а когато втаса я изпълва. Пече се в умерена фурна на 175 градуса за 40-50 мин. Хлябът се изважда, докато е топъл, мокри се горната му кора с вода и се покрива с кърпа. Не бива да се реже топъл!
Аз прибавих към брашното шепа овесени ядки и обелен суров слънчоглед. Отделих 3 малки топки тесто и ги изпекох отделно – 2 в малката фурничка за принцеси, другата разтеглих на тънко като за мекица и я опекох в тостера. Получи се! При второто печене добавих и сусамово семе. При третия път – добавих и орехови ядки.
Продукти: Около 1кг брашно, 25г мая, 450мл хладка вода, (10г) 1 супена лъжица захар, (5г) 1/2 супена лъжица сол, 30г краве масло, 10мл растително масло
Приготовление: Маята се разтрошава в затоплен съд и се прибавя 1/2 от водата и захарта. Получава се рядка каша. Брашното се пресява, слага се в тава и се оформя кладенче, в което се изсипва кашата. Престоява 10-15 минути. Прибавяте останалата хладка вода, сол, захар и кравето масло. Месите твърдо тесто. Месенето продъл-жава, докато тестото стане гладко. Това е най-трудоемката работа. След това се поставя в подходяща намаслена тава и се оставя да втаса 15-20 минути. Невтасало тестото заема 1/2 от височината на тавата, а когато втаса я изпълва. Пече се в умерена фурна на 175 градуса за 40-50 мин. Хлябът се изважда, докато е топъл, мокри се горната му кора с вода и се покрива с кърпа. Не бива да се реже топъл!
Аз прибавих към брашното шепа овесени ядки и обелен суров слънчоглед. Отделих 3 малки топки тесто и ги изпекох отделно – 2 в малката фурничка за принцеси, другата разтеглих на тънко като за мекица и я опекох в тостера. Получи се! При второто печене добавих и сусамово семе. При третия път – добавих и орехови ядки.