• 1
  • 2
Съвети за начинаещи готвачи.
rockwall - майстор
Взе да ми писва - ама яко

Преди време взех от МЕТРО телешко - добро филе ... е, не аржентинско - иначе едва ли и щях да питам, но филе с доста солидна цена (с надеждата да става за ядене)

Първият опит с него беше с мариноване 12 часа и 2 часа печене под фолио = Резултат - подметка. Ядохме картофите и морковите. Аз джваках подметките, за да не станат зян.
Един месец почивах и събирах инфо.

В момента на печката е втория опит със същата партида.
24 часа в марина - червено вино, кисело мляко, мед, соев сос, зехтин, олио, горчица - с две думи всичко, което открих по сайтовете
След 2 часа печене в глинен гювеч и след проба на 1 тънко парче, реших, че май пак ще си гриза джапанката, затова го преместих с все зарзавати в теджера под налягане.

Ще изкара там още час, но ако и след това не става за ядене ...... ще си го ям сам и другото отива за супа - язък за филнцето :toimonster:

Дайте акъл как се справяте с нашенското магазинско телешко.
Някой изобщо ял ли е крехки филенца или само телешко варено. С кола и кафе и във водка само не съм го киснал и не мисля и да пробвам докато не каже някой, който наистина е опитал.

С аржентинските меса е ясно че става различно... то и в САЩ различно се получава с крехките полусурови ... ама тук не искам и да мисля ако го оставя кърваво, как, аджеба ще го гризем.

Изображение
Junak - майстор
Телешкото го правя само на БЬОФ СТРОГАНОВ - лесно става и ми харесва :)
rockwall - майстор
ДОКЛАД от междинна проба

ИМА НАДЕЖДА

(може пък тенджерата под налягане да реши проблема, защото пробата засега дава надежда)

Явно в ресторантите работят с предварително задушени - иначе не виждам как за 20 минути
ще сервират крехки телешки жулиени, ако тръгват от моята стартова позиция

Junak
давай рецептата. Знам, че има по сайтовете, но друго си е от практически опитен да я взема.
МИслех си и аз за този вариант, ама реших да дам последен шанс - не че моето приготвяне е по-различно.

Тънки стекчета и жулиени се запържват в олио с лук и после се пекат под фолио или в гювеч - ама не става както е написано :|

А иначе за Бьоф - ето рецептата за да не пишеш много - само я коригирай, ако правиш нещо по-различно

Тук не пише нищо за предварително мариноване ?!?!?!?!?

Бьоф Строганов
4 порции

Месото се нарязва на тесни ивички (5-6 см дължина, 1 см дебелина)
напречно на мускулите влакна. В съд смесете сметаната и доматеното пюре
и добре разбъркайте.
Сгорещете маслото в тиган, добавете лука, нарязан на тънко на дъното,
леко запържете, добавете ивиците месо, поръсени със сол и черен пичер и
запържете съвсем леко за да не се втвърди месото. Поръсете с брашното,
разбъркайте и пържете още 2-3 минути. Изсипете отгоре сметановата смес и
задушавайте за 10-на мин на слаб огън.

Ястието се поднася с гарнитура от пържени картофи или пресни домати, но задължително горещо.

Изображение

И мойта манЖа нещо такова ще стане де , ама за всеки случай бутнах картофи в тенджерата, че да има какво да ядем :supz: при провал.
VLADO66 - майстор
Купил си си кравешко.Готвил съм телешко/млечно/ и стана супер.За това не купувам телешко-хем не зная каква е възрастта ,хем цената е хумористична.
Junak - майстор
БЬОФ СТРОГАНОВ
---------------------------------------------
ПРОДУКТИ:
700 г телешко бонфиле
2 глави лук, големи, нарязани на ситно
280 мл сметана
1 с. л. брашно, препълнена
2 с.л. доматено пюре
85 г краве масло
сол, черен пипер на вкус

ПРИГОТВЯНЕ:
Месото се нарязва на тесни ивички (5-6 см дължина, 1 см дебелина) напречно на мускулите влакна. В съд смесете сметаната и доматеното пюре и добре разбъркайте. Сгорещете маслото в тиган, добавете лука, нарязан на тънко на дъното, леко запържете, добавете ивиците месо, поръсени със сол и черен пичер и запържете съвсем леко за да не се втвърди месото. Поръсете с брашното, разбъркайте и пържете още 2-3 минути. Изсипете отгоре сметановата смес и задушавайте за 10-на мин на слаб огън.
Ястието се поднася с гарнитура от пържени картофи или пресни домати, но задължително горещо.
marian1 - майстор
Голяма грешка колега - първо - не кисни във ч.вино, и второ - не телешко филе, а телешки врат.
Огромната грешка която правят всички - прясно!
Трябва да седи в хладилника поне 4 дни - да стане тъмно кафяво -
Рецепта 1 кг месо - 3 средно голями глави кр.лук едро нарязан - полумесеци или кръг, 2 средни моркова на кръг, 1 пълна шепа гъби, целина - от главата и листата -по една шепа - сол на вкус, 1 водна чаша вода, половин чаша бяло вино и олио на око - никво киснене - моята готвачка го пълни това в прозрачен плик за печене - на 180 с вентилатор за 1,40 мин - плика задължително надупчен с клечка за зъби - иначе ще изгърми .... Накрая отваряш плика за да се запече. Никви маринати, никви 5 лв!
Телешкото - Узряло! Дори и да рискуваш с филе.

Зная и за 5см бифтек - ама не зная кой какво харесва.

Чакам да пишеш отзив.
rockwall - майстор
С тенджерата го спасихме

другият път направо го задушавам там и после каквото решим

Това с узряването го минах за 24 часа

виното го прочетох в интернет

Другият път го задушавам направо и после бьоф или нещо друго.

Имам още 2 парчета във фризера

А колкото до кравешко - телешко - в МЕТРО не пише кравешко или бичешко, всичко е телешко

МУУУУУУУ
marian1 - майстор
Е това с какво е месото, е голям проблем, за тези които не го различават - моята е в месарският бранш - ядем само проверено и само Бг мясо :wink:
nikolson - майстор
Пише, но хората не обръщат внимание-говеждо. Телешко в България е трудна работа.
http://proxy.metro-group.com/METRO-Bulg ... eadview/4/
gogata1987 - специалист
Специално за София знам само 1 магазин, където наистина има телешко, което няма нищо общо като вкус(и вид) с говеждото(или направо кравешкото :mrgreen: ), което навсякъде пробутват за телешко. Магазина е на спирката на трамвая на Янко Сакъзов и Евлоги Георгиев, няма как да не се забележи.
  • 1
  • 2

Тема "ТЕЛЕШКА ПОДМЕТКА" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: