Съвети за начинаещи готвачи.
infomar - майстор
Виното е десертно, правено от десертно грозде, пивко, леко... розово. Сега го съхранявам в хладилник.
miroki - майстор
Да, може. Стига още да е хубаво. А, до сега нямаше ли? Обичайно се слага още като стане готово. Може и серниста киселина, което ти харесва.
Djack - специалист
Сега ще ти кажа, аз как процедирам! Рядко го застъпвам, но.....! ;)
Когато мина на бира, правя последно откаляване със серниста киселина! Слагам по 1,5-2гр. на литър вино! Изчаквам 24 часа, после го откалявам и проветрявам едновременно! Разбирай, че внимавам да не вдигна батака и го сипвам от високо за да се разпени и да се разпадне остатъка от серниста киселина във виното! После си купувам пластмасови бутилки (размер по избор), наливам го вътре и преди да завинтя капачката стискам леко шишето да се покаже минискуса - демек да няма никакъв въздух! Стягам здраво и нямам проблем със съхранението, стига да е на тъмно! Можеш и след 2 години да го пиеш, по-хубаво става!
Поздрави!
infomar - майстор
Благодаря, днес ще действам.
preslav - майстор
Може, аз лично стабилизирам виното със серниста киселина, че по-лесно се дозира за малки количества.
Някои ползват за стабилизатор и калиев сорбат, но не съм пробвал.
Ако виното ти е хубаво и се е запазило до момента си заслужава (догодина ще е по-хубаво), ако са започнали странични процеси пак си заслужава, че да можеш поне да го направиш на ракия.

Тема "Мога ли да запазя виното от миналата година, ако му добавя калиев метабисулфит?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: