• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 69
Съвети за начинаещи готвачи.
Стефан - майстор
Идва времето на правенето на домашно кисело зеле. Ако някой е правил, нека сподели рецептата.
null - специалист
50кг зеле, 2.5 - 3кг морска сол, 4-5 дюли, 4-5 червени зелчици :)
Избира се зелето да е стегнато. Важно, е защото рехавото зеле малко трае.
Изчиства се от горните листа, кочана се изрязва до дъно и се издълбава. Пълни се със сол и се реди в бидона (аз използвам бидон). Реди се плътно. Така докато се напълни.
После режа дюлите на тънки филийки като чипс направо в бидона. Слагам дървена решетка отгоре с един голям камък (вързан в мрежа, защото един път го удавих) за да не позволява на зелките да излплуват.
Разтварям останалата сол във вода и допълвам до горе. Затваряш и след две-три седмици започваш да претакаш всеки ден докато стане.
Моя бидон си има отдолу канелка за претакането. Слагам една кофа 20л. Пълня я три пъти и я изсипвам отгоре. ВСЕКИ ДЕН докато стане.
Червеното зеле го слагам за цвят, а дюлите за да не ми се смива зелето и да изкара по-дълго.
Моето зеле тая година изкара до юни :) Просто не го изядохме. Като го изхвърлях зелките си бяха още добри за ядене, ама кой ще яде кисело зеле посред лято.
linka- - напреднал
null написа:
Затваряш и след две-три седмици започваш да претакаш всеки ден докато стане.
Не е ли много?Ние започваме да претакаме още на следващия ден,за да се разтвори добре солта.А иначе го правим точно така,но слагаме в бидона един-два кочана царевица(май е за газировка на сока) и клонка чубрица(задължително,за аромат)и няколко зелени ябълки.Ама тази година много скъпо зелето,май ще извадим малкото бидонче,да не е без хич. :? :evil:
inkovsv - специалист
Какви дюли слагаш-зелени или зрели(жълти),защото сега има и от двата вида.
valja - напреднал
И ние слагаме царевица - май е за по-жълт цвят на киселото зеле, а за газировка на зелевата чорба - 1-2 шепи ориз, но да не е бланширан, защото тогава не действа.
Стефан - майстор
null написа:
50кг зеле, 2.5 - 3кг морска сол, 4-5 дюли, 4-5 червени зелчици :)Разтварям останалата сол във вода и допълвам до горе. Затваряш и след две-три седмици започваш да претакаш всеки ден докато стане.
Аз започвам да преточвам още на следващия ден - сутрин и вечер.
Не ми стана ясно към продуктите колко литра вода слагаш. За това количество зеле/50 кг/, предполагам бидона е 120 литров.
Аз ползвам ситна готварска сол. При заливането премервам количеството на водата, и съобразно това приготвям 4%тов солен разтвор.
null - специалист
Бидона е голям - май е 120л ... или 100...
От 50кг зеле винаги са ми оставали по няколко зелки дето си ги хапваме после за мезе :)
Количеството сол е определно на око и с няколко годишна практика. Първата година беше много солено ...
А по въроса кога започва претакането - всичко май зависи от температурата на помещението където стои зелето.
Дюлите са жълти.
До сега всички са ми харесвали зелето ...
kocetoo - специалист
Стефан написа:
null написа:
50кг зеле, 2.5 - 3кг морска сол, 4-5 дюли, 4-5 червени зелчици :)Разтварям останалата сол във вода и допълвам до горе. Затваряш и след две-три седмици започваш да претакаш всеки ден докато стане.
Аз започвам да преточвам още на следващия ден - сутрин и вечер.
Не ми стана ясно към продуктите колко литра вода слагаш. За това количество зеле/50 кг/, предполагам бидона е 120 литров.
Аз ползвам ситна готварска сол. При заливането премервам количеството на водата, и съобразно това приготвям 4%тов солен разтвор.
Ти май се чудиш с какво да си запълваш времето или просто ти е кеф да седиш на терасата. Всеки ден по два пъти :shock:

А сега на въпроса: Някой слагал ли е досега зеле без да разтваря предварително солта.
null - специалист
kocetoo написа:
А сега на въпроса: Някой слагал ли е досега зеле без да разтваря предварително солта.
Да. Аз.
До сега винаги (три пъти) така съм го правил. Така съм го гледал и от дядото как го слагаше зелето.
На изчистените зелки се издълбава кочана и се пълни с морската сол. Редя ги така, че да не се изсипва солта. Като напълня бидона със зелето изсипвам останалата сол вътре. Отгоре режа дюлите, затискам с решетката, слагам камък (вързан с мережичка за да не го изгубя в бидона) и наливам вода до горе.
После си пратакам както писах по-горе.
emil_v r - майстор
Слагах царевица един път ,и нямаше никаква полза според мен .
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 69

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: