• 1
  • 2
Съвети за начинаещи готвачи.
Chefo77 - майстор
Направих си една готина тераска и ѝ закичих и барбекю. Газово. С лава камъни. Обаче разстелени слоят идва много тънък и си взех втори комплект (3 килограма), да се чувства изобилието. Добре, обаче явно нещо аз не мога да "го настроя", защото сега камъните са доволно, но първо редовно се палят (изтича мазнина от печеното) и второ - грее на половината от площта на скарата, на по 10 см вляво, вдясно и отпред не мога да пека нищо, няма температура, не са нагрети.
Дайте идея къде греша - много са камъните, прекалено едри са (какъв е оптималния размер, че сегашните са буци по 5-7 см) и изобщо всякакви насоки ще ми бъдат полезни.
Благодаря предварително!
Барбекюто е такова, ако има значение.

https://www.home-max.bg/gazovo-barbekyu ... h52sm/?s=1
torbalan - Дървен философ
Аз минах и през газово барбекю. И то скъпо. Уж хубаво.
Последно се спрях на хубав газов котлон и два чугунени тигана. Единия грилован, другия с гладко дъно.

Звучи логично, като сложиш повече камъни, да пече по-слабо. Върни първоначалното положение.
Chefo77 - майстор
На първоначалното положение пламъците стигат нагоре. И пърлят. И по краищата също не печеше.
Като го запаля, го оставям да работи 15-20 минути на затворен капак, да се нагреят добре камъните. На мястото, където пече, пече страхотно. Проблемът е в периферията, но защо ...
ESPACE - майстор
ЯВно горелката е малка и концентрира пламъка в средата
Chefo77 - майстор
Две са, общо 5.5 киловата. Все пак не съм ги смятал аз, по презумпция би трябвало някой да е мислил за това :D :D
radius - майстор
Те на тия дето са ги мислили, цената вероятно ще е друга, че като гледам марковите са бая пари. Следя с интерес, че и аз се назландисвам за нещо газово, но още не ми стиска.
ESPACE - майстор
Ако нищо не помогне може да пробваш със сито от фуражомелка с отвори например 4мм. над горелката под камъните.
Готините барбекюта на газ имат дефлектор, който служи да разпредели температурата на по голяма площ, което иде да потвърди мнението и на Еспейса.
Вероятно тези камъни трябва да изпълняват функцията, но със съмнителен успех. Инак изглеждат ефектно.

Аз си имам на Campingaz. Взех за по продължителните излети сред природата, но си го ползвам и на терасата. Супер е.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Тате имаше някакво такова барбекю, все му слугуваше, все се палеше, на нас даже си ни харесваше, все едно на лагерен огън... Та барбекюто свърши като стойка за ел скарата на мама... В смисъл скарата и сега си е в него. Виждала съм американско барбекю... То е нещо между фурна и скара, не става с барбекю от супермаркета, а и нема нужда. Ние сме по скарата
Лидл наскоро раздаваше разкошни плочи, още ме е яд, че не си купих
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
чет юли 18, 2024 7:01 pmТрифон П.Трифонов написа:
чет юли 18, 2024 6:23 pmn_a написа:
...
Лидл наскоро раздаваше разкошни плочи, още ме е яд, че не си купих
Гледах ги, но имам достатъчно чугун и "камък". Хубави са.
Кои имаш впредвид- чугунените или каменната за пица.
Тая, за пицата, си я купих преди 2 години.
Почти не излиза от фурната. Пека си хляба върху тея.
Чугунените. Даже не съм разбрала за каменните за печене
  • 1
  • 2

Тема "Лава камъни" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: