• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 37
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
kr1100 - майстор
Гого дават ти грешни съвети, Мястото на присадката трябва да е на нивото на земята или съвсем малко отгоре.Копаеш дълбока дупка за да е рохка отдолу пръстта и да вървят лесно корените надолу.
50-60 см дълбока. Най-лесно с моторен свредл ф 200мм или 2 х или 4 по 150 мм /2 или 4 дупки една до друга.Изхвърляш пръста да се оформи дупчище. На дъното пясък, послебъркоч от торф и пръст , на 40см дълбоко калиев сулфат и троен супер , дървесна пепел и го разбъркваш с пръстта . Корените не трябва да имат досег до торовете при засаждането. Обрязваш с хубаво режеща нажица корените до прясно влакно. Слагаш 1 летва на нивото на земята като си махнал изкопаната пръст за да е наравно с нивото летвата и пробваш с лозичката. Чуканчето да е на север и на нивото на земята или леко, ако не е засипваш пръст.Като засипеш пръст до 1/3 на дълбочина я отъпкваш с крак, ако лозичката е потънала надолу я изтегляш нагоре и пак отъпкване. 1 кофа вода и чакаш да попие, зариваш до ниво земя и пак поливаш бавно . Може да използваш срязана туба 10-11ли засипваш с торф,тор, пясък върха на лозичката да е покрит ,За да не мърда тубата забиваш колчета /пръчки от вътрешна страна на тубата .И така до напролет .Важно е покритието отгое върха на лозата да е меко , а не глинеста почва и буци.Като реши избива филиз - не го пипаш, че е крехък.
Като засаждаш може да забиеш тръба ф50мм долния край срязан под ъгъл и да е на 30-40 см дълбочина.И после оттам поливаш или с фуния или режеш гърлото на туба 10-11 л и го нанизваш на тръбата. И така поливаш лятото. Когато филиьза наедрее, леко махаш тубата и разриваш с пръсти внимателно около лозичката за да се иголи чуканчето на присадката за да не пуска росни корени , а да пуска корени надълбоко.
gogo7777 - майстор
Вече са насадени. Ще видим пролетта.
:drinkers:
chapara - майстор
Навскъде по литературата е описано, че чуканчето на ашладисаното гледа юг.
ЗДРАВЕЙТЕ!
Лятото мина и да кажа какво стана с асмичките, които насадих през пролетта. Пък и пак да питам, че много неща не са ми ясни. Те бяха пет - една "Августин", две "Наслада" и две "Молдова". Ашладисвани са. Всички се хванаха. Росни коренчета, както казахте, чистих два пъти. Сега присадката е на няколко сантиметра над земята. Като ги засаждах се стремях да е наравно, но по какъв начин се издигнаха и не ми е ясно как.
Взех ги вкоренени по интернет от Поморие
https://www.sevastianov-vines.com/

Всички казват, че първата година не е вероятно да се качат на асмалъка. Пък те всички се качиха. Асмалъчето е малко. Височина два метра, ширина 2.5 и дължина 7 метра и се безпокоя, че много лозички съм насял на малко място. Августин и едната Наслада се качиха на асмалъка и още 50 см. Но другите три полудяха. Другата Наслада се качи, мина асмалъка и увисна от другата страна с 50 см. Значи пет метра е порасла. Подобна е работата и с двете Молдови, но малко по-малко. Аз ги насях на метър и половина една от друга и се боя, че като пораснат няма да и стига мястото. Така ли е или да не се тревожа?
После с поливането. Продавачът ми каза да ги поливам два пъти в месеца, но с много вода - 20 литра на лозичка, като оформям чаша, така че повечето вода да попива в дупката, която съм изкопал за засаждане. Така започнах, но като настъпи голямата жега и суша, започнах да ги поливам пак с 20 л. вода, но на 10 дни. Последно ги полях на 23 септември. Цял месец мина. Да ги полея ли още веднъж за последно?
Не ми е ясно и със заравянето, че съм от Северна България и поне първата година трябва. В нета все пишат как се садят лози, но никъде няма как се заравят. Доколкото съм разбрал, късна есен, като опадат листата, да ги отрежа на две пъпки и да ги затрупам с рохка почва, че да не измръзнат. Така ли е?
gogo7777 - майстор
Тия мойте от както ги насадих не съм ги поливал. Тая зима ни сняг ни дъжд.....Да ги полея ли малко?
hidrazin - майстор
Сега не. Че те още спят бре.
Ма ако не те мързи... Поне няма да навреди а само да е от полза.
:partyman:
chapara - майстор
пет фев 07, 2025 4:53 pmgogo7777 написа:
Ок, няма да ги будя. :)
👍 Слушай природата тя ще ти подскаже. Ще дам един пример, изводите за вас.
Преди някъде около 3-5години асмалъка ми го помете страшна градушка в момент н цялостни реси. Рекох си, нулева година! Какво обаче се случи. Асмите тръгнаха на ново, ресиха, озелениха се и брах грозде точно в дните 23-25 септември както винаги. До ден днешен съм ням по въпроса🤔🤐 как с около 40дни закъснение всичко си дойде на мястото?
Това от мен за ранното събуждане.
Николов Н. - специалист
Добре е новозасадени лози да се покрият с отрязани 10л. туби от вода-заради студа.
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 37

Тема "Млади лози" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: