Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Lisko - майстор
пон май 05, 2025 6:12 ammiliad написа:
Не си мислете, че когато на етикета пише "стевия" вътре няма и друг подсладител.
Стевията има вкус, и производителите влагат минимални количества, колкото да могат да я впишат в етикета, "щото е модерна".
Абсолютно вярно. Купих един такъв пакет - с големи букви пишеше стевия, а се оказа че стевията била някаква нищожна част.

Мамаму, само не разбрах за какво я беше включил тая ощипана мома в раздувките.
Това че ти си си мислил за курабийки а не за кетчуп -- ми хубу. Не може всички да си мислят в същата посока, че и да пишат в същата посока която ти се искало.
На всеки му хрумват различни неща.
Това за пристрастяването към чипс и др. е пресилено. Който има познати наркомани, ще ме разбере. Чипса действително като го почнеш сякаш не можеш да се спреш. Но само така изглежда. Всъщност можеш. Пробвай и ще видиш че можеш.

Понеже знам, че по форумите като оспориш нещо почти винаги скачат все едно си оспорил всичко, да изясня - не оспорвам че слагат всякакви вредни добавки с цел да ти се яде повече и да купуваш повече.
емовлаха - специалист
нед май 04, 2025 10:45 pmhidrazin написа:
Ъъъъъъ... Само да напомня. ГМО и ХИБРИД нямат нищо общо. Щото май някои хора се бъркат...
ГМО-то в ЕС е регулирано/забранено/етикирано задължително .. от едно 20 годни.
(една от малкото добрини на ЕС)
Нооо... ЕС даде назад. Одобри нетода CRISPR/Cas9 при който "само се РЕЖЕ" но НЕ СЕ ДОБАВЯ нов такъв.
Както например при доматите ген от риба.
Никой и нищо не може да гарантира. Доказано десетилетия и столетия.
Но ... парите. Направиха бибитка на Bayer, Syngenta и поне още една дето не и помня името...
:partyman:
Последно ябълката колегата дето замезил, хибрид ли е рязана карабина ли е онождана ли е наставяна ли е
И чий го дири на рафта в ЕС :)

https://en.wikipedia.org/wiki/Monsanto

https://corporateeurope.org/en/2024/02/ ... doors-play

Туй е борбата на Европа , хибридно рязана :)

https://allianceforscience.org/blog/201 ... p-storage/

https://mel.cgiar.org/projects/411/381/ ... ce-studies

Ето ги и зайчетата в никакв случай не е замесена Европа

Кметовете по райони баят на растенията...

Европа участва като финансира тези бърканици в генетичния код на растенията през фондацията на другаря Бил
Африка, ще произвежда ГМО памук, картофи, царевица, соя и бог знае какво още
Европейските земеделци и животновъди ще лапат комари/мухи със пренаредено ГМО :)
Baлepu - специалист
Днес на обяд колега стърже по кората на ябълка с ножче. Докато се чудех защо го прави, забелязах нещо бяло ... В следващия миг той уточни - парафин за блясък. :shock: :? Застъргах моя ябълка (друг сорт, от друг магазин) - същият ефект.
Наистина ли е парафин? Счита ли се за безвреден?

Прикачен файл

IMG_20250522_121220.jpg

Прикачен файл

IMG_20250522_120914.jpg

Прикачен файл

IMG_20250522_120822.jpg
bigdragon - майстор
Не е парафин, а восък.
Восъкът е вещество, добивано от натуралните сокове на растения (например някои видове палми), секретирани от животни (например - пчели) или изкуствено получавано при пречистване на нефта (парафин).

Състав
Представлява естер на висши мастни киселини с висши едновалентни алкохоли. Растителните восъци съдържат свободни мастни киселини, алкохоли и висши въглеводороди.

В природата
При растенията има защитна функция. Обикновено е върху листата, стеблата и повърхността на плодовете.

Пчелният восък се формира от пчелите-работнички, ...
Имам една зелена ябълка в двора, зрее късно и я бера ноември,
декември. Зимата плодовете са направо мазни от восък, но трае
до сега, още имам в хладилника.

Ето я, вече не е зелена:
Прикачен файл:
IMG_20250522_212612.jpg
hidrazin - майстор
чет май 22, 2025 9:12 pmBaлepu написа:
Наистина ли е парафин? Счита ли се за безвреден?
Да, не е парафин а восък. Масово произведен ... естествено от петрол.
Добрата практика е да е естествен восък. Реално се използва синтетичен продукт направен от петрол - за по-евтино.
Ябълките се измиват и така се отстранява голяма част от естествения им восък.
После се покриват със синтетичен восък, обикновено като водна емулсия.
Восъка запечатва нещото и така предотвратява загубата на вода и съответно свиване и разваляне.

Често към тези восъци се добавят и ... боички. Къде по, къде не толкова безопасни.
Но нещото на пазара лови окото - лъскаво и с желания цвят. :lol:

Е, сега сам си решавай това дали да го ядеш... :-D
P.S. От нормална ябълка НЯМА как да изстържеш толкова восък и с такава дебелина!
Там е по-скоро като налеп и не осигурява токова голяма ТЪРГОВСКА защита.
Така че Драго ... да си яде ябълките.
P.S. 2 Това се прилага не само при ябълките ами и при поне 30-тина плодове и зеленчуци.
Портокали, мандарини, папая, авокадо, лимони, круши, ананас, грейпфрут...
В някои държави се прилага и за дини, пъпеши, пипер, сливи, тикви, домати, краставици ... за тези не знам да се използва у нас.
Зависи колко далеч ще се транспортира и колко месеца ще кисне по разни складове о транспорт...

Baлepu - специалист
bigdragon, ако я застържеш по кората, ще се отдели ли такъв восък? Би ли показал?
А до колко е безвреден? За деца? Явно масово се прилага, а предупреждения няма.
bigdragon - майстор
Не, моите ябълки са като мазни, като ги
избърша с кърпа, стават лъскави като на
Рокфелер
:yawinkle: ...

Естественият восък не е вреден, яде се.
В двора си имам и четири кошера, когато
вадя мед, децата се надпреварват да го
ядат с питата.
Добре че беше hidrazin, да ми разреши да
си ям ябълките.
hidrazin - майстор
чет май 22, 2025 10:42 pmBaлepu написа:
А до колко е безвреден? За деца? Явно масово се прилага, а предупреждения няма.
Никой не знае. И да знае -няма да ти каже. То всички неща преди да се забранят са били безвредни.
Някъде в тоя восък слагат и пестициди за да ги предпазят от вътрешно гниене.
Ти сега какво очакваш, да те предупреждават за всичко ли? Че то тогава как ще върви търговията бре? :-D
Относно ябълките на Драго - все пак е добре че има кой да му попълва липсите за да не заблуждава хората...
Сега мое да си ги 'рупа на воля... Е, дори с пестициди и инсектициди де. :-D
MamaMy - майстор
Темата вече не е актуална. Сега съм на вълна ягоди и за инфо на колегата vlax днес успях да се класирам два пъти :lol:
vlax - майстор
пет май 23, 2025 12:55 amMamaMy написа:
... за инфо на колегата vlax днес успях да се класирам два пъти :lol:
Предполагам първия път на отиване към Плевен и втория път на връщане. И от двете страни са застанали. :)
Я кажи какъв сорт продават и кои са по-сладки,че минах от там но все бързам и не спрях.Може би след като вкарат средната скорост задължително ще спирам на такива места за да убия времето и избегна глобите. :)

Тема "Защо отрязана на две ябълка не потъмнява?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: