Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
miroki - майстор
Аз един вентилатор имам с термореле, но явно недостатъчен.
И две мрежи.
...
Наровете и те измръзнаха, дори до дъно. Смокините поне на 50см от стеблото (дебело мъжки крак) пуснаха листенца. Но келяви. Нара само от земята. -17 си е сериозно. Студа -13 беше една седмица пуснах печка в неотоплена стая, че падна на нула, а има чешма. Маслината и тя от земята изби. Лозите бяха 100. И ежегодно подменям. Дори пролетта садих поредните 10 Тина и нямаше къде да ги сложа. Сега вече има къде. Поразените от еска сега си показват рогата с допълнителното поражение от студа. Предната седмица пръсках едни, сега са изсъхнали с листата. 5-6 млади са така. Спасявам лозите. Гроздето е само до къщата. Едвам ги бях спасил от голямата градушка от преди 10 Тина години.
Имам и едногодишни заминали, след като бяха заровени. Април ги откопах да не се вкорени питомното. И ги удари снега и поледицата. 10 бяха нулеви но на финала подкараха. И 3 умряха, дори дивачката неще да избива.
От поразените големи лози не си личи, къде е ашлама и не знам диво ли никне и затова преашладисах всички избили на зелено. Хвана се само 1 и 3-4 още, но са им изсъхнали пъпките. И само забавих развитието на ластарите. Вече пак се качиха на асмата, но от друг ластар.
Някой ако има Еска да пита. Вече знам как се предпазват останалите.
Svetoslavoff1 - майстор
Позачетох за тази еска и май съм имал на 1-2 чукана и доколкото си спомням, бях ги изкоренил и изгорил. Като информация занапред, ако пак се появи ти прилагаш ли и нещо друго?
Иначе засега лозенцето се развива много добре, но реколтата ще е по-слаба, не съм разтоварвал за разлика от други години, когато имаше по 2 и тук-там по три чепки на пръчка и оставях само по една.
Смокините се "стръскаха" и ще има какво да се бере, едната, някаква местна е отрупана и вече откъснахме първите.
miroki - майстор
Отрязаното се маца със разтвора от син камък, както и ножицата с която се реже и триона. Първо режете здравите. Съмнителните (такива с изсъхнало едно рамо) почвайте последни. Вържете по един червен парцал на лозата лятото, като я видите да не я объркате. Прахта също е заразна, гъбичка е заболяването. Може да се разцепи дървесината и да се изчисти и дезинфекцира мястото.
Увреждането, подпомогнато от кухина в ствола или замръзнало място се засилва и сега е сушата си проявява ясно. Включително и ако има грозде се получават едни сини точки по зърната преди да изсъхне всичко.
...
Ако избие от земята се оставя най-долното (най-далечното от заразеното) Като се реже лозата над него да се види има ли прах/талаш или е здрава дървесина. Ако до корена е болно се изкоренява и се излива в дупката формалин, но там ме знам колко /не съм го правил/. Иначе ще се разболее и новата.
Късно разбрах каква е болестта и са се заразили доста лози. Може и градушките д аса помогнали. Раните също предразполагат за зараза.
gogo7777 - майстор
Ако намажеш ножицата или триона със син камък те ще се помеднят. Неминуемо след това ще окислят. Това не пречи ли :?
miroki - майстор
За ножицата пречи. За дървото желязото/ръждата е добре дошло.
Може и с друго да се дезинфекцира. Аз пролетта ползвах спирт, без да съм сигурен, че помага. Лошото е, че синя камък има кратък ефект след разреждане. Трябва примерно 5 грама да се смеси с 95 грама вода. И после да се хвърли. За следващ път да се разтвори на ново.
Ако намерите друг дезинфектант на бяло дървесно гниене пишете.
Интернет ми даде това:
Дезинфектанти и продукти за третиране срещу еска и бяло гниене:
1. Hydrogen Peroxide + Peracetic Acid (пероцетна киселина)

Търговски продукти: Jet 5, Oxidate, Virkon S (частично)

Действие: Унищожава спори на гъби, бактерии и вируси. Подходящ за почистване и дезинфекция на резитбени инструменти и повърхности.

Приложение: След всяка резитба – накисване или обтриване на ножици и триони.

2. Бактериални и биологични агенти (биофунгициди)

Продукти:

Esquive® (Trichoderma atroviride I-1237)

Vintec® (Trichoderma atroviride SC1)

Действие: Конкурират и потискат развитието на патогенните гъби. Използват се след резитба като биозащита.

Подходящи за органично и устойчиво лозарство.

3. Меден сулфат и мед-съдържащи продукти

Примери: Бордолезов разтвор, Cuprofix, Champ DP

Действие: Фунгициден ефект върху широк спектър патогени. Може да се използва за третиране на рани по лозята, но не е специализиран само за еска.

4. Фосфонати / Фосфорна киселина (калиеви фосфонати)

Примери: Aliette, Fosetyl-Al

Действие: Активира вътрешната защита на растението, има и директно фунгицидно действие. Използва се и срещу фитофтора и други гъби.
kr1100 - майстор
вт юли 15, 2025 3:19 pmmiroki написа:
....4. Фосфонати / Фосфорна киселина (калиеви фосфонати)
Преобразовател за ръжда
вт юли 15, 2025 9:50 pmmiroki написа:
Тоя зеления ли?
Ще ти звънна утре.
Имам 1л. фосфорна киселина, от която ми трябват само 50млл.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: