• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 23
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Задържа вода не защото е чернозем, а защото е глинесто. Пясъкът пропуска вода и аерира. Предполагам, си в грешка, че е чернозем. А върху чернозем не садят трева, защото е много скъпа почва подходяща са по-ценни култури.
Iv_dhl - напреднал
Явно е от глината, знам че чистия чернозем е към Ямбол, но и в София е някакъв тип чернозем, гаден лепкав, но пак е плодороден.
И така, идеи :?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Градинарски перлит, дървени трици от широколистни, пясък със семето.
И не райграс, а местни ливадни сортове. Те правят плътен килим и то целогодишно.
Iv_dhl - напреднал
Ти ми даде тема на размисъл, градинарски перлит - Гугъла ще помага :-)

Виждам, че ги разбираш нещата, а като пропорци, може би градинар/озеленител специалист на място?

А до местните треви ще ми е малко трудно да събера подходящи семена, явно ще са готови смески!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Това което наричат местни треви си го има като смески, не се притеснявай. Специалист озеленител, истински, аз не знам. Те са малко като професионалните декоратори. не гледат към такива дребни клиенти. Не вникват въобще в проблем. Нооо, опитай.
Градинарския перлит аз така го кръстих. Перлит си е и постоянно ми го пъхат в почвените смески. Регулирал влажността. Та не знам точно какво е и къде е, но знам, че го има.
А! За пропорциите. Всички тези неща можеш спокойно най-отгоре да ги посипеш. Нали целта е като стъпваш да не лепнеш. Тези неща пък не пречат като навлязат в почвата. Та спокойно можеш да си посипеш семената и отгоре с такива неща да ги покриеш рехаво.
С малко труд - 2 куршума! :wink:
Iv_dhl - напреднал
Благодаря ти за съветите, виж какво намерих и по моя въпрос за глинестата почва:

"Най-добрата почва за озеленяване е горският хумус или речният нанос.
В случая, когато местната почва е глинеста е удачно да се ползва речния нанос, защото това е по-песъклива почва и ще подобри физичния състав. Тя е пропусклива и в същото време задържа необходимо количество влага.
В никакъв случай не вкарвай оборска тор - щом искаш декоративна градина и най-вече тревен килим, тя ще те напълни с плевели.

15-20 см слой от новата почва би било чудесно.

Такава почва можеш да намериш около кариерите за пясък. Както и от фирмите за озеленяване."
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Ето! Вкарвайки пясък, подобряваш почвата си!
Най-лесното решение.
Iv_dhl - напреднал
Точно,
Сега ще потърся доставчик на въпросния речен нанос, след това изораване, системка за поливане и напред към треволяка :-)))

А къде според теб ще мога да намеря такива местни тревни смески: "Това което наричат местни треви си го има като смески, не се притеснявай.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Не си играй с речен нанос. Вкарай пясък.
А къде си ти, да та кажа за тревните смески. В Русе срещам на доста места.
Iv_dhl - напреднал
В София съм!

А иначе за речния нанос го дават, че е и богат на хранителни вещества, докато пясъка той е само водопропусклив и се опасявам да не обедня много глинестия чернозем, така поне мисля!
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 23

Тема "Райграс" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: