Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
silllveto - Майсторица
Много прилича на лобелия, но нейните долни венчелистчета са по-големи от горните.
Ако не държиш да е точно това цвете взимай лобелия :)

Прикачен файл

LOBELIA_NANA_CRYSTAL_PALACE_LRG.jpg
LOBELIA_NANA_CRYSTAL_PALACE_LRG.jpg (26.38 KиБ) Видяна 6016 пъти
Последна промяна от silllveto на чет апр 09, 2009 11:18 pm, променено общо 1 път.
rossi_t - напреднал
Ами аз по-скоро държа да е това цвете, което цъфти сега рано напролет. Имам спомен, че в Бриколаж съм виждала семена на лобелия, но мисля, че пишеше, че се садят лятото.....
silllveto - Майсторица
В една градинка при нас в момент цъфти това, което търсиш, мислех че е Лобелия, но ако видя градинарката, ще я питам да каже.
От линка който ти е дал колегата със ситни цветчета е Незабравката и цъфти пролетта.
http://www.sortovisemena-bg.com//produc ... php?id=528
NRG7 - специалист
Мисля,че се предлага един и същи сайт с разлика в линковете,в който може да се намери всичко необходимо. :-D
rossi_t,можеш да провериш за семена освен в Бриколаж, Практикер, Метро,Кауфланд, Фантастико.
rossi_t - напреднал
Основния проблем е, че незнам как се казва цветето, иначе семена мисля че лесно ще намеря....сигурни ли сте, че е лобелия?
NRG7 - специалист
По принцип разновидностите на това цвете са доста. Но по-горе споменаха,че ще те насочат...
Най добрият вариант,за да си по-сигурна е да качиш това от снимката и да покажеш там,от където смяташ да си набавиш семена.
Успех! :)
silllveto - Майсторица
Ми то сега е късно (или рано) за семена за пролетни цветя. За тази пролет взимай разсад. :)
rossi_t - напреднал
Да знам, че е късно за семена, но все пак искам да знам кое е цветето.
rossi_t - напреднал
Във всеки случай, цветето не е лобелия /тя цъфти от май до ноември/, нито вербена. Това според мен е някакво обикновено градинско цвете, което всички баби по градинките и дворовете садят.
Запомнящата се незабравка
Не ги подхранвайте с пресен тор
Наименованието на незабравката (Myosotis) произлиза от думите myos - мишка и otis - уши. Видовете от този род произхождат от Европа, Австралия, Америка. Родът Myosotis обхваща много представители, развиващи се като едногодишни, двугодишни и многогодишни растения.
За две години
Като декоративно растение най-широко се застъпва видът Myosotis sylvatica, който се отглежда като двугодишно растение. Отличава се с нисък компактен растеж и обилен цъфтеж. Стъблото е силно разклонено, листата са ланцетни, заоблени на върха. Растенията достига височина 10-30 см и са покрити с власинки. Цветовете са малки, небесносини, по върховете на разклоненията. Цъфтят през април и май. Има голям брой вариетети, различаващи се по височина, компактност и багра на цветовете (бял, розов, наситено син и индиго). Отглеждат се и пъстролистни форми, чиито листа са с жълти шарки.
Двугодишната незабравка джудже е едно от растенията, които се използват за покриване на почвата между лалета и шибои. Гроздовете от сини цветове се появяват напролет над мъхестите сивозелени листа. По-високите видове са подходящи за бордюра, многогодишните с кратък живот - за алпинеума. Цветовете са в синьо, бяло и розово.
Забавят развитието си, ако са на сянка
Незабравките се размножават чрез семена, които се засяват от май до август в открити лехи. Семената са дребни и запазват кълняемостта си 3-4 години. В началото посевът се засенчва и се поддържа умерена влажност. Младите растения се пикират във временни лехи на разстояние 10-12 см и през октомври се засаждат на постоянно място на разстояние 20-25 см.
Растенията се развиват добре на слънчеви места при добре обработена всякаква градинска почва. Понасят и полусянка, но забавят развитието си. Не се препоръчва торене с пресен оборски тор.
Поради своя продължителен и изобилен цъфтеж и нежна багра на цветовете незабравките са на едно от първите места между пролетните цветя. Засаждат се в цветни групи или бордюри. При форсирано производство през зимата може да се отглеждат в саксии и за рязан цвят.

Източник: Вестник за ГРАДИНАТА

Тема "Пролетни цветя" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: