Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
elenkov - напреднал
Здравейте. Цяла събота и неделя рязах дървата на двора и имам чувството че нищо не съм изрязал. По груби сметки 10кубика съм изрязал. Въпроса ми е как да се отъра от короните на дърветата които стоя в средата на двора на огромно купчина .. височина 2.5-3метра поне. Чудя се да ги запаля ли лека по лека или какво да правя ?

Поздрави

П.П. Имам още 1 въпрос: Как да изкарам корените на дърветата от земята за да спрат да растът нови и нови.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Горят се сухи клони, все пак. Остави ги насред за догодина. Ако правиш ракийка или компоти ще си дойдат на място.
Опция е някой комшия да ги отнесе.
А с какво ги ряза? Не е ли удобно "хръс-хръс-хръс" и те като в долен екшън да бъдат на трески?
Корените. Голям са проблем. От големи дървета орех и подобни, си искат трактор и сговона дружина. по-малките си ги подсичаш години наред при обработката на земята. Е, не се плаши де, няколко години само.
Я, моля, опиши с 2 думи двора, че ти завиждам някак на "празно". Къщето насред джунгличката видях. Доколкото се виждаше.
elenkov - напреднал
n_a написа:
Горят се сухи клони, все пак. Остави ги насред за догодина. Ако правиш ракийка или компоти ще си дойдат на място.
Опция е някой комшия да ги отнесе.
А с какво ги ряза? Не е ли удобно "хръс-хръс-хръс" и те като в долен екшън да бъдат на трески?
Корените. Голям са проблем. От големи дървета орех и подобни, си искат трактор и сговона дружина. по-малките си ги подсичаш години наред при обработката на земята. Е, не се плаши де, няколко години само.
Я, моля, опиши с 2 думи двора, че ти завиждам някак на "празно". Къщето насред джунгличката видях. Доколкото се виждаше.
А ми рязах ги с моторен трион. Комшиите не искат нищо от тези дървета. За отпление цифра кюмур и дървета от баба ми и дядо ми останали.
За изкореняването мисля да викна трактор тамън ще подравни и терена.
Почвата е чернозем, разбрах че е доста трудна за обработка.

Така къщата е разположена почти в средата на парцела. Големина на парцела е 2.5дка местоположение село Волуяк или вече кв.ВОлуяк гр.София. Двора е зад къщата и е чудо .. ние с наще рязахме рязахме 10кубика и сигурно има още 20 за рязане ?!?! :)

Поздрави
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Не подравнявай преди да си наясно с плана ландшафтния. Къде какво ще имаш...да не го викаш после да ти терасира... :wink:
Като наизвадите корените, огледай ги, орежи ги /ако те влекат такива работи/, стават интересни градински нещица.
elenkov - напреднал
n_a написа:
Не подравнявай преди да си наясно с плана ландшафтния. Къде какво ще имаш...да не го викаш после да ти терасира... :wink:
Като наизвадите корените, огледай ги, орежи ги /ако те влекат такива работи/, стават интересни градински нещица.
А ми да си призная то трябва много малко да се подравнява. Има няма 15-20 см горе долу :) защото в единия край е спаднала почвата. Това ми е зора на мен .. и междувременно да извади корените с багер-а примерно като подравнява :)

Поздрави
единак - специалист
Клоните нарежи на по-късичко, складирай и после гори като разпалки. Ще се учудиш колко ще намалее купчината, когато е подредена. Съвсем тъничките, естествено, гориш на място, освен ако нямаш печка с дърва, на която готвиш.
Корените на дърветата се вадят, като се подкопае около дънера, докато стигнеш до корените и после ги режеш. Ако не ти се занимава има друг метод - палиш огън върху дънера, така че да обгори хубаво.
elenkov - напреднал
Мисля сега събота и неделя да ги запаля всичките лека по лека да не пламне всичко :) :) И така ще се отърва от тях.

Поздрави

Ще пиша после как е минало. Ако не пиша гледаите по ТВ-то къде кво е пламнало :) ( да чукнем на дърво )
manobg - специалист
Малко трудно с горене но и ваденето е много трудоемко. Аз му намерих цаката преди време. Разкопавам около дънера и почвам да го млатя с все сила с варията. Така самия дънер излиза а корените остават в почвата но са дълбоко и не ми пречат. На скоро вадих една смокиня и се опитвах да отрежа всички корени. Изкарах пръст 2 големи купчини и дупката стана дълбока до кръста. Вътреки това скапания дънер не помръдваше. Накрая варията оправи нещата за 5 минути.
Deo-x - специалист
Парцела ти е доста голям,най-добре наемай малък багер да ги изкорени до основи да ти е спокойно и мирно живота,сам няма да се справиш.Клонките изчакай малко да поизсъкнат поне 1 седмица,понеже още са мокри и тогава ги пални на малки купчинки.

Тема "Съвет за дърветата в двора." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: