Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
jordan7712 - помощник
някой може лида ми каже за колко време пониква райграса и кога се полива след като го засееш?
Pepina - напреднал
Относително е, но до седмица пониква, ако се поддържа влажна почвата, ако е топло и ако не го отнесат мравките :wink:
А като поникне пробвай с пръсти, трябва да има влага на 5 см дълбочина.
Стефан - майстор
Купувайте си само качествени семена от реномирани магазини. На много места вече продават смеси от всякакви плевели, и малко райграс. Вие си решавате, но по-ниската цена понякога докарва много неприятности после, след поникването :?
Тани - модератор
Моя съвет е да не купувате чист райграс , а смес , която съответства на терена ви -
слънце/сянка
поливане всеки ден/всеки месец
високо/ниско натоварени (на тъпкане)
такива , които задушават всякаква растителност и не е необходимо преди това да почиствате терена от плевели

Райграса е много труден за поддържане , ако е в чист вид! Обикновено смесите са доста по-скъпи от чистия райграс и има защо!
Тани, ще можеш ли да дадеш повече информация за тези смеси, които задушават всякаква растителност и няма нужда от почистване на терена. Имам впредвид нещо конкретно, което знаеш, че е добро и качествено.
Боря се с един двор пълен с къпини, шипки и какво ли не още. Смешно е, но го чистим с моторна коса и бензинов трион - все едно си пробиваме път през джунглата. Нямам възможност постоянно да се занимавам с него, а ми се иска да запазвам поне това, което сме изчистили.
Тани - модератор
Не помня точната марка ,защото не си купих точно такава , но цената беше около 60 лева за 30 кв.м. Не знам обаче дали ще става за къпини и щипки . По скоро става въпрос за разни там плевели и по ниски растения! Мисля си , че на тебе ти е необходим друг подход - нещо от рода на Раундъп . Това е препарат , който прониква през листата и по стеблото стига до корените и по този начин сигурно и ефикасно унищожава растенията!Аз така постъпих и се отървах от плевелите! По твоя начин корените остават и избиват нови фиданки!
Благодаря, все пак. И аз си мислех за Раундъп, но природозащитната организация в лицето на жена ми, забрани химикалите. Но може да я изпратя да потърси такава смес - ще ми се да и видя физиономията, като и кажат цената - става въпрос за около 6 декара :lol:
Тани - модератор
Явно не е запозната с действието му! Самия факт , че ВЕДНАГА след изваждането на вече изсъхналите(унищожени) растения , може да посеете каквото си искате , е достатъчен да я убеди ,че няма натравяне на почвата ! Разбира се трябва да внимаваш препарата да не попадне по листата на растения , които не искаш да изсъхнат!
cecovili - напреднал
В случая с къпините раундъпа е добра и евтина възможност да се преборите със тях, но резултата не е сигурен. Трябва постоянна поддръжка - косене или обработка на почвата за да се запази двора чист от бурени.
Колкото до поникването на райграса то е за 4 - 30 дни след затревяване в зависимост от температурата и влажността на почвата.
Почва да пониква при 10 градуса и никне най добре от 20 - 30 градуса. При 20 градуса е за около 14 дни а при 30 - 32 може да поникне и за 4 дни. Най- важното за поникването на райграса е правилното поливане. Вижте и повече подробности за затревяване с райграс на - http://ecodesign.bg/2010/02/zatreviavan ... ni-plosti/

Тема "засяване на райграс" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: