Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
titingo - напреднал
shishkov78 написа:
Да кажа и моето мнение!И аз имам тревичка в двора.Една част от него е на 4 години а друга на 2.До момента не съм извършвал такива манипулации като аериране и валиране и мисля че съм се справил добре с килима-поне аз съм доволен/не казвам,че тези дейности не трябва да се правят но аз не съм ги извършвал/Важното според мен да се полива редовно.Да отбележа че и торове не съм слагал и можеби сега е момента да попитам за тях/какви торове и кога се тори/
Поздрави на всички! :2thumbs:

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... c&start=30
Има два вида подхранване на тревата с химични торове и с органични.
С химичните торове обикновенно се ползва N-P-K,трябва да се внимава,защото предозирането с азот обикновенно много бързо води до обратни резултати ,най общо казано е да се избягва да се тори лятото.Колко азот е необходим много зависи от това каква трева имаме .С органичните торове,няма проблем кога и с какво количество торим ,не може да се предозира.С химията резултата е много по бърз но и много по кратък,с органичните-ефекта може да дойде и след един месец и повече,но е по трайно.И на края,на ливада пръскана системно с азот,някой казват че не е хубаво за малки деца да се таркалят.
Градинар - специалист
7. Подхранване
Колкото по-често се коси и използва тревната площ, толкова по-често тя се нуждае от подхранване. Тревата трябва да се тори с комплексен тор (азот, фосфор, калий) 3-пъти годишно. Веднъж в ранната пролет, отново в средата на лятото и още веднъж през есента.
Пролет – основно подхранване .
Есен – калий за подсилване устойчивостта на тревата срещу студ и болести през зимния период.
В периода на вегетация (май, юни, юли, август), когато поливането и косенето са чести, е добре да внасяте амониева селитра с норма 3кг/100кв.м веднъж месечно.
pavkatay - майстор
Градинар написа:
7. Подхранване
Колкото по-често се коси и използва тревната площ, толкова по-често тя се нуждае от подхранване. Тревата трябва да се тори с комплексен тор (азот, фосфор, калий) 3-пъти годишно. Веднъж в ранната пролет, отново в средата на лятото и още веднъж през есента.
Пролет – основно подхранване .
Есен – калий за подсилване устойчивостта на тревата срещу студ и болести през зимния период.
В периода на вегетация (май, юни, юли, август), когато поливането и косенето са чести, е добре да внасяте амониева селитра с норма 3кг/100кв.м веднъж месечно.
оттам съм чел и аз :-D
по тази схема -ядове нема
Градинар - специалист
pavkatay написа:
по тази схема -ядове нема
То ядове нема... ама т.7 задължава спазването на предишните 6 точки :evil:
pavkatay - майстор
ами а не съм се изказал против никоя от тях. правя всичко, което някой е установил опитно и научно и не разсъждавам
reevil - специалист
Моята трева я засадих началото на април и сега е сравнително приятно килимчето:)
След като хвърлих семената ги набих навътре с гребло, посипах с пясък и валирах, полях и всичко беше ОК за един месец.
Валякът ми е едно пластмасово буре 50-60литра пълно с пясък и вода-около 70кила да е :)
Мястото е 100-120квадрата, валирах до сега три пъти като гледам и на кръст да минавам и повтарям по няколко пъти.
Основния ми дразните, заради който и валирам често е надигането на малки бабунки пръст(колкото яйце) След като валирам и омачкам и с крака допълнително бабуните се заглаждат, но след няколко дена усещам нови :( това от сгъстяването на тревата ли става или червеите ровят като къртици...
Как да се справя с тях?
Също ме дразни детелината, която се размножава като зайците, но не ми се пръска с химии заради малчуганите. Друго решение ако знаете ще е от полза, валирането не и вреди със сигурност.
Относно на аерирането да споделя нещо - тъкмо бях посадил тревата и заваля хубав дъждец и привечер изизам да видя терена и гледам земята се движи :? а то били червей до 25-30санта стигат по 20 червея на квадратен метър. На следващия ден земята беше като швейцарско сирене надупчена, та си мисля, че доста добра работа вършат гадовете ;)
pavkatay - майстор
това с бабуните е от попови прасета (конощип, конощница). специално съм хвърлял едни сини гранули-отрова за тях. сега им е сезона, акогато почне риболова и мряната си слага лигавника те изчезват проклетиите :-D
bunsyss - напреднал
pavkatay написа:
това с бабуните е от попови прасета (конощип, конощница). специално съм хвърлял едни сини гранули-отрова за тях. сега им е сезона, акогато почне риболова и мряната си слага лигавника те изчезват проклетиите :-D

Кажете за тези гранули , имам същия проблем с моята полянка.
kocetoo - специалист
При мен мога да кажа, че определено аерирането има много по-добър ефект от валирането. Може би причината се крие в това, че двора е ежедневно посещаван от поне десетина човека от кооперацията. 4-5 кучета се разхождат всеки ден по два пъти, десетина деца скачат по люлките и пързалките, гонят се, ритат топка, възрастни пият по бира, барбекю и пещ се палят почти всяка седмица...,т.е. на кратко валирането явно се извършва от маратонките;) Торене извършваме 2-3 пъти годишно с НПК (при снижена норма 2кг/100м2) и 3 пъти годишно с амониева силитра при същата дозировка. Валиране извършваме само при части от двора, които са скоро затревени. На останалата част съм пробвал, но валирането е без грам видим резултат, което най-вероятно е и от леко глинестата почва. В крайна сметка опитът, който мога да споделя е, че най- добри резултати сме получавали, когато се е поливало по график всяка седмица. Процентно бих подредил нещата така: Поливане 50%, Избор на тревна смеска 20%, Торене 15%, Аериране 10%, Валиране 5%. Определям за важни също така изборът на слънчево място и дренажа на терена, но в предвид, че мястото е по скоро определено, а дренажа и подмяна на почвата са много скъпи инвестиции, то изключването им в моя случай е неизбежно.

Тема "Валиране на трева" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: