Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Johny - майстор
Ako продължаваш в същият дух, докато направиш всичко, лозите ще се развият и ще изрониш всички пъпки. :)
chino_sz - напреднал
Ето и първия обтегач направен собственоръчно от мен: Изображение

За него съм използвал парче от тръба 1" ,имбусен болт м10 и шайба м10 и 2 гайки.Пробих 3 отвора на тръбата ,както и един отвор на болта.Шайбата я заварих за парчето тръба на аргонов апарат за да е по-здрава връзката.Щях да го минавам на песъкоструйката и да го грундирам след това,но не ми остана време.В общи линии е това. :)

Edit: @Johny то за лозите е наистина вече късно но, дядо ми има и 4 декара градина от която 3 декара ще засажда с домати.Та вчера и днес дo обед съм набил към 120 кола на 30 реда и смятам там да използвам този обтегач.А лозето ще почака за догодина или на есен.Сега само остава да си изработя още 29 бройки от тези обтегачи.Мога да кажа че обтегача е много добър, даже на снимката обтегнах една тел пробно между два циментени дерека и от натягане едния леко поддаде :D .
lov - майстор
Е браво измисли български и евтин вариант.

Аз за това не бяхсе досетил и се опасявах че като стягаш гайката ще се мачка планката и няма да държи. Но така с дебелостенната тръба всичко си е на мястото. А и много се облекчава направата на конструкцията.
И ми идва една идея да избегнеш заваряването на тази шайба. Ако ти се занимава можеш да пробваш. Тоест да режеш тръбата под ъгъл и така в едната страна ще стане по тясна и там направо да връзваш към кола, а от страната с отвора да си остане на същия размер. А и лесно ще се получи щото като зададеш ъгъла и само обръщаш тръбата на 180' при всяко рязане.
chino_sz - напреднал
да и това е вариант, само че на клипера трябва първо да си нарежа всичките 29 парчета и после да правя ъгъла, иначе е много играчка. На мен сега ми дойде друга идея :D ,там където съм заварил шайбата да дупна две дупчици със свредлото, с което съм пробил болта и през тези дупки да прекарвам телта.Само че може би тогава може да вземе да се гъне тръбата :D. Но тогава мога да сменя тръбата с квадратна тръба 30/30 с 3мм дебелина на стената и тогава няма да има никакви проблеми...Абе идеи колкото щеш само трябва да се захване човек... :D
lov - майстор
:lol: :lol: Щот те мързи да ги резнеш на ръка на ръчна резачка ли? :? Кат ми обесняваш с какво ги режеш в момента съм сигурен че имате не е една такава. Ама пусти мерак да го правим на високо технологични машини с аргонови заварки и тем подобни и да гоним десетата в размера.
Имаш 30 среза за 10 минути работа на ръка.

Недей разваля гениално простото решение. =D>

А може да намалиш малко диаметъра на отворите и без това ми се виждат големички. Така може и да няма проблем със смачкването на тръбата.
И много си прав докато не се захване човек да пробва нищо не се знае какво ще излезне.

Дори и при не чак толкова големи изисквания относно размери необходимата техника се свежда до ъглошлайф и бормашина. Така всеки мераклия ще може да си ги изработи.
chino_sz - напреднал
Напълно си прав за това последното, но аз тъй като разполагам с малко по модерна техника се възползвам от нея.Пък и ме кефи да заварям на аргон.А и другото което е че аз винаги обичам всичко да е до милиметъра, все пак нали сме майстори събрани тука :-D .А и имам един девиз който спазвам винаги "Когато правиш нещо го направи като хората, иначе какъв е смисъла" :) .Аз смятам по тозин начин да ги правя, но ще съм любопитен да видя някой друг как ще го направи :) .
lov - майстор
Ето и обещаните снимки ползват тръбичка която оформят с пресоване. Ама иначе и китайците и там са достигнали че има и същите монтирани с калпавата отливка. Но явно става щом и тях ползват.

Прикачен файл

SDC12534.JPG
Ето и малко подробности как си гледат лозята.
SDC12534.JPG (106.59 KиБ) Видяна 5084 пъти

Прикачен файл

SDC12535.JPG
SDC12535.JPG (112.72 KиБ) Видяна 5084 пъти

Прикачен файл

SDC12531.JPG
SDC12531.JPG (79.63 KиБ) Видяна 5084 пъти

Прикачен файл

SDC12530.JPG

Прикачен файл

SDC12529.JPG
lov - майстор
Ето как си гледат лозята. Не оставят никъде необработено място. Щом е на баир и не става за друго, лозе. Е хората са му намерили чалъма и не копат а само косят.Но пък раждат и то здраво. И не засаждат като при нас на гъсто. Редовете са по широки и завиват с предпазна мрежа срещу пилци и градушки. И двете неща са много повече от колкото при нас особенно градушките. А и мрежата не позволява да се разраства между редовете и обработките намаляват. Бе отдавна с му намерили цаката.
Това е в Белинзона. Крепостта е в центъра на града ама празно няма. Да не говорим за околните баири.

Прикачен файл

SDC12538.JPG
Така и пресаждат като някоя главина загине. Явно помага и на пресаждането че слагат тръбата веднага.
SDC12538.JPG (46.16 KиБ) Видяна 5083 пъти

Прикачен файл

SDC12627.JPG
SDC12627.JPG (80.16 KиБ) Видяна 5084 пъти

Прикачен файл

SDC12539.JPG Така защитават от кордата главините.

Прикачен файл

SDC12586.JPG
Коситба
SDC12586.JPG (76.5 KиБ) Видяна 5084 пъти
NoFace - помощник
chino_sz написа:
не мисля да ги използвам, просто това ми хрумна първоначално.
Темата много ме заинтригува и затова наскоро като влизах в една железария погледнах цените - най-малките обтегачи от този вид бяха на цена 90 ст. Имаше някакви други "джаджи", които приличаха на китайските обтегачи, които е снимал lov - и те бяха около левче, но се нуждаеха от допълнително пробиване.
Така ч идеята ти хич не е лоша.

Тема "уред за изпъване на стоманена тел?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: