Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Spassow_lbg - специалист
Здравейте,

хрумна ми една идея, и то доста одавна но сега се сетих да попитам специалистите.

Идеята е следната: ако се насадят например бързорастящи върби,топола или кавак на разтояние 30-40-50 см едни от други по права линия например покрай ограда дали след 5-6 години няма да има плътна дървена ограда.
садил съм каваци и за 5 години стават на височина 6-9 метра и дебелина към 40см, при което би трябвало ако се насадят едно до друго и се подрязват клоните за да се изправи стъблото и да расте на височина до няколко години да направи плътна ограда.
и когато това стане се реже на 2 м височина всичко и ето готова естествена дървена ограда :).

дайте коментари относно дали мже да се реализира идеята

ПП: между другото го гледах преди 10 години може би в един филм за робинзон крузо.
mcm - специалист
Проблема е че бързо растат, но и бързо изсъхват, гният и падат, пробвай с див лимон. Засят на 3-4-5 реда прави хубав жив плет.
Градинар - специалист
Може може. Хората плетат различни живи мебели /столове, масички и др./.
Дори и да се изгради къща може, чрез тази технология. Разбира се придружена с неудобствата и надали ще е комфортна за всеки. Подбора на растителни видове и начина им на отглеждане, зависи от мястото, времето и възможностите.
bulhomes2 - майстор
Аз лично никога не съм виждал плътна дървена стена от живи дървета. Чудя се и корените им как ще се развият?
tysonlkr - специалист
Каквито и да е дървета, засадени толкова близо едно до друго няма да се развият както обикновено. Няма да стане плътна ограда :roll:
Според мен идеята няма да се осъществи.
bulhomes2 - майстор
Надявам се градинаря като специалист да ни покаже.
roly - специалист
По- малки(подрязани) дръвчета- по- малки корени- нали има ли светлина- развиват се и нови пъпки- не виждам защо да не стане- поливане и подрязване за да не се засенчи стъблото долу ниско- и ще има и там зелено. За мене мита за дървен плет е "ВЪЗМОЖЕН".

Очаква се печата от Разбивачи на митове. O:)
Градинар - специалист
Последна промяна от Градинар на съб май 07, 2011 2:28 pm, променено общо 1 път.
Градинар - специалист
roly написа:
не виждам защо да не стане
Всеки жив организъм се нуждае от своето пространство.

200 човека на персон и половина не могат се наспят!

Тема "Жив плет, и после дървена ограда?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: