• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
ra4o - специалист
Здравейте.
Въпроса ми е следния. Имам си градинка със засадена трева, но започнаха да излизат много други плевели и особенно детелина. Чух, че се пръскало с препарати против широколистни плевели. Можете ли да ми препоръчате марка и пръска ли се по това време на годината?
И още нещо появява ми се мъх под тревата. Него мога ли да го изчистя с нещо.
Търси препарат срещу широколистни - Камбио на BASF или един нов американски хербицид. детелината ще я унищожиш много трудно, другите плевели по принцип не са устойчиви на интензивно косене и в един момент сами ще изчезнат. Ако има троскот - може да се унищожи само ръчно и то след много грижи, защото троскота се размножава чрез корените си.

Поздрави,
Lazy Daizy
Naskata - специалист
Ако Lazy Daizy е от фирма Тотех, то адмирации. Точно от тях си поръчах селективния хербецид-един червен и съм много доволен. Прочие и тревната смеска...
Обаче троскота-УЖАССС !
Не знам, какво има предвид Lazy под ръчно унищожаване-защото аз втора година се опитвам да го унищожа по този начин и нямам никакъв успех. От почвата излизат едни дълги и здрави корени като метална мрежа... После някой ми препоръча да вертикулирам... Купих си машина за 700 евро, която буквално разора тревата и направи грозна картинка, обаче това прерязване на корените на троскота-явно още повече го размножи...
Сериозно се замислям дали на пролет да не жертвам поникналата трева и да обърна цялата ливада, да третирам с раундап, да фрезовам и да се сея наново...
emil_v r - майстор
Недей Наска ! От опит ти казвам . :sad: Раундъпа ще отрови 30% само което е поникнало . Под земята чакат с години мн. видове семена като патрони в пълнител . Излизат според дълбочината темп. и сезоните по сложна схема. Като обърнеш земята те поникват, но се зареждат други и чакат . Тия тревни смески са нежизнеспособни при нашите условия. Незнам как обаче да се справиш , аз съм се предал ,и съм по метода на баба ми с мотиката + препарати .
Justy - майстор
Басси :shock: Имам тоя проблем и като ви чета, май най добре да асфалтирам :lol:
lyki - специалист
Аз пък ви чета и не мога да разбера за какъв проблем говорите?
Аз на вилата имам тревна площ но не е няакво си място заградено от бетонни бордюри място през което никой не минава ,а е най обикновен чим , рано на пролет расте и детелина има и троскот който при поливане и косене създава много приятна мекота на босия крак, има и каквито си щеш ароматни треви ,даже едни малки жълти цветчета които се отварят само денем и създават красив изглед на зелената морава.Както вече някой спомена едрите бурени сами изчезнаха след честото косене (ливадата е вече на повече от 8г.)На ливадата си мия колата , на цялата махала децата лятото са в къщи и играят по поляната.
Ако наистината искате да имате нещо на което да се радвате ,а не някакво си безупречно подържано зелено пространство с което да се хвалите пред приятели и по което от суетност да бръмчите с косачката всеки уйкенд оставете тревата да се развива свободно и сейте такава за футболни терени и игрища. Или накарайте някой дядо от село рано на пролет когато си чисти плевнята от старото сено да помете семената най-отдоло и ги пръснете по ливадата.
Naskata - специалист
Е, lyki и така става, но ако човек иска истински тревен килим-общо взето трябва да се зароби с куп мероприятия :shock:
Емиле, значи и с раудап-няма да стане...
Е сега вече наистина ме обхвана отчаяние-щот много си я обичаме тая ливадка...
А с гасена вар ?
emil_v r - майстор
Голямо заробване е ,и зарибяване с маса пари , мамка им английска на тия с тревните смески . Трябва да има градинар който постоянно да се занимава с това! Едно псе като я преуринира :) пожълтява и требва да изкопаеш чимът и да сложиш нов . гасена вар пък откъде на къде , де да здаеш , знаеш кисела ли е пръстта или алкална ? На Лики методът е най добър , само че аз вместо да кося купувам две бири - едната изпивам тутакси , а с другата черпя един селянин комшия който има магаре. Той го връзва със синджир където му кажа . До вечертта трябва да видиш как окосява - невероятно. ЗАБРАВИХ да Ви предупредя новите селяни - като садите плодни дръвчета , ако искаш една череша например , купувай три от различни места или поне различни сортове и то местни! Новите дървета -мутанти често умират след първата година , а сортовете не отговарят често на мечтаните и това го установявате след 3-4 години (животът е кратък за тия опити) . Също гладният гражданин се полакомява често за ябълки сади мн. дръвчета и после установява че една ябълка ражда по 4 чувала плод , а има 5 дървета и няма кво да ги прави . Изобщо новите селяни правят маса грешки докато открият отдавна утвърдени неща.
tinalex - специалист
Имам двор на вилата с около 800кв.м. тревна площ.Беше картофена нива,изорахме я и посяхме по всички правила с устойчива на утъпкване френска и българска смески.Първото което излезе беше неизброимо количество бурени-взехме тор от една купчина в двора и майсторски разсадихме всичкия буренак из целия двор.След 3 окосявания и няколко поливки всичкия буренак изчезна и се получи прекрасна ливада.Това беше преди 5 години.Така си е и сега.С глухарчетата не мога да се преборя,а и няма смисъл.Има и детелина,и всичко което расте по околните поляни.На практика от пролетта до есента нещо цъфти из тревата.Само със слепите кучета не можах да се преборя.Ако някой има идея,моля да сподели.
Naskata - специалист
Абе ти, ако ториш с оборска тор-то в нея има най-много семенца от плевели...
А за сляпото куче-виж тук:
http://www.pest-x-repel.com/ProductsBG/KR-7.html
  • 1
  • 2

Тема "Хубава трева" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: