• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
v_tan - специалист
Ако поливаш само дръвчета - капково. Ако има и трева ти трябват и разпръсквачи. Зелените точки ли са дърветата? Ако може да обясниш кое какво е, ще е по-добре. Дай и някакви работни параметри на тази помпа.
Градинар - специалист
uzundio написа:
А мога ли и аз да попитам за съвет?
Що да не може :?

Първо копаете.
Полагате тръба и при всяко дърво вадите маркуче с капкообразуваща дюза накрая.
Заривате.
Колко цола тръбата, колко дълга... по характеристики на захранването.

Ето един пример с не вкопана тръба:

Изображение

Успех в Градината
Благодаря ви за вниманието!
Помпата ми е "Гардения" - бензинова, 2 цола, 5,5 к.с.. Сондата е 14 метра, но водното огледало е на 5 метра. На скицата зелените точки са дръвчетата.
Мислех си нещо като това:
-Червените линий са тръби вкопани в земята на около 30 см., а лилавите квадратчета са изводи над земята на които да се монтират пръскачки или маркуч. Изводите няма да работят едновременно а само по толкова колкото може да захрани помпата.
Помпата ще я вързвам към сиситемата и после ще си я прибирам, както и пръскачките или маркучите, а тръбите се надявам че няма да ги окрадат като са вкопани.
Дали е добра идеята?

Прикачен файл

sonda.JPG
korkodil - помощник
Не е зле идеята , само да не те проследят братята мангали , че ти прекопаха мястото :)Малко хамалогия ще е но щом са толкова крадливи нямаш избор. Успех ти желая
6aman - напреднал
Здравейте,
последното, което ми се "върти" из главата е как да настроя дюза на МПРотатор на ъгъл по-малък от 90º с радиус на разпръскване на 8м? Прим: 75º
Има дюзи за ъгъл на МПРотатор, но те са с ниска дъга на разпръскване:
MP Corner: Радиус: от 2,4 до 4,5 м Тюркоазено = от 45º до 105º.
В същото време искам да имам 8 метра радиус, което мога да изпълня с дюза:
MP3000: Радиус: от 6,7 до 9,1 м Синьо = от 90º до 210º

Въпросът ми е ако дюза MP3000 сложа на тяло PSUltra(тяло, което мога да контролирам от 0º до 360º - какво ще постигна?
Тялото ако го настроя на 75º и сложа дюза MP3000 за 90º прим. какво ще се случи?
По мои съждения би трябвало да имам дъга 0º - 75º.
Прав ли съм, и ако не съм, може ли за съвет, как да изпълня моя казус?
v_tan - специалист
Няма да стане. Разпръсквача наистина го въртиш на 360*, но настройката къде да полива става от дюзата а не от тялото. Щом дюзата не позволява...
Това което искаш може да се постигне с роторен разпръсквач - регулира се от 4* до 360* при един и същи радиус на поливане, определен от дюзата, която си сложил отпред. Трябва обаче да внимаваш каква дюза ползваш и дали е в комбинация с други дюзи (разпръсквачи), за да не стане така че да преполиваш или засушаваш този участък. Гледай разходите на вода за дюзите, трябва да са със сходни стойности. Там където не се припокриват, дюзите могат да са с по-голям разход, за да дадат количество вода като тези които се припокриват.
peterdimov - специалист
uzundio написа:
Помпата ми е "Гардения" - бензинова, 2 цола, 5,5 к.с.. Сондата е 14 метра, но водното огледало е на 5 метра. На скицата зелените точки са дръвчетата.
-Червените линий са тръби вкопани в земята на около 30 см., а лилавите квадратчета са изводи над земята на които да се монтират пръскачки или маркуч. Изводите няма да работят едновременно а само по толкова колкото може да захрани помпата.
Помпата ще я вързвам към сиситемата и после ще си я прибирам, както и пръскачките или маркучите, а тръбите се надявам че няма да ги окрадат като са вкопани.
Дали е добра идеята?
Колега тая схема ако показва разположението на хидрантите ще имаш много неполяти зони.По учебник трябва да се застъпват зоните на поливане на поне два ротатора.
hidrazin - майстор
uzundio написа:
Дали е добра идеята?
Щом мястото е не охраняемо значи ще поливаш само дръвчетата - капково ти трябва с регулируеми дюзи.
Има такива с дебит от примерно 20 до 100 литра на час и се регулира дебита.Струват стотинки.
Лошото е че е не охраняемо и макар и евтини привличат интерес.
:partyman:
hidrazin - майстор
6aman написа:
Здравейте,
последното, което ми се "върти" из главата е как да настроя дюза на МПРотатор на ъгъл по-малък от 90º с радиус на разпръскване на 8м? Прим: 75º
Има дюзи за ъгъл на МПРотатор, но те са с ниска дъга на разпръскване:
MP Corner: Радиус: от 2,4 до 4,5 м Тюркоазено = от 45º до 105º.
В същото време искам да имам 8 метра радиус, което мога да изпълня с дюза:
MP3000: Радиус: от 6,7 до 9,1 м Синьо = от 90º до 210º
За този малък дебит ползвай MPRotator, иначе ще трябва да правиш много кръгове.
Не заривай нищо докато не го пробваш.Се ми се струва че за това място 10-11 пръскачки няма да стигнат.
Продукти на гардения не ползвай - смешни са.
MPRotator може да не го припокриваш много.Огледай къде може да сложиш лентови пръскачки - дебита им не е много
малък и искат припокриване, но за тесни и дълги участъци са незаменими.
Пи всички пръскачки ако има на пътя им дървета и храсти, зад стволовете остава място което е в "сянка" и не се напоява.
Трябва да има и отсреща пръскачка, която да го поеме.
Роторните пръскачки (не говоря за MPRotator) ако са сложени близо до дърво, асма направо им сваля кората.
Те са за големи и празни терени, обаче пък се регулират в широк диапазон на градуси и имат набор от сменяеми дюзи.
Ако нямаш каталога на HUNTER на български:
HUNTER
В момента и аз съм на такава тема.Ако не ме домързи и остане време може да сложа и някоя снимка.
И от мен да знаеш - по Интернет не стават нещата.Трябва де се види на място от някой, който поне веднъж е правил такива работи.
Иначе копаш пак за нови тръби и разпръсквачи или дълго време си гледаш това, което сам си си натворил.
Лека утрин! :partyman:
А, и да не забравя - трябва си налягане за разпръсквачите.Щото този водопровод идващ на 1/2" и тази тръба "PE(20);- целите трасета"
малко ме притесняват.Ама май 4 клапана ще ти стигнат и не забравяй общ филтър за системата.Нищо че е от водопровод.
  • 1
  • 2

Тема "MPRotator напояване с нисък дебит и сложна конф. пръскачки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: