• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
l_m_b - помощник
Stefan_62 написа:
iivanov написа:
Така кажи бе ,човек.Раздухай малко,че от пчели не разбирам.
Може, ако искаш, но трябва на л.с. , че да не спамим темата :lol:
Зощо пък да спамите? Това си е по темата. Например, ако се нагъткат пчелите на съседа, това може да се отрази и на собствените ми зарзавати, нали? :mrgreen: Пък ще ми е и някакво много гузно, ако направя такова нещо. Иначе дистанцията между моята градина и кошерите е около 40 метра.
l_m_b - помощник
Само да вметна, че дискусиите не са без значение ;)

Прикачен файл

kalipso.jpg
kalipso.jpg (35.69 KиБ) Видяна 4011 пъти
Stefan_62 - майстор
l_m_b написа:
Зощо пък да спамите? Това си е по темата. Например, ако се нагъткат пчелите на съседа, това може да се отрази и на собствените ми зарзавати, нали? :mrgreen: Пък ще ми е и някакво много гузно, ако направя такова нещо. Иначе дистанцията между моята градина и кошерите е около 40 метра.
Ще развия темата с пчелите сутринта, че вече ми се спи, но не се притеснявайте няма да натровите съседските пчели с каквото и да пръскате. Пчелата е най-умното насекомо, поне според мен :lol: ха :partyman:
Stefan_62 - майстор
Здравейте, снощи ви обещах да драсна няколко реда за пчелите и ще се помъча на кратко да ви обясня. Уникалното при тях е, че във всеки кошер пчелите си имат индивидуална миризма която получават от майката и по този начин се разпознават една с друга. На входа на кошера винаги има пчели пазачи които проверяват завръщащи те се летящи пчели и ако са от кошера ги допускат вътре, всяка една чужда бива убивана ако не успее да избяга. Та на темата ,пчелата не може да бъде натровена ако не бъде напръскана директно с отрова, но проблемът е, че когато опрашват прясно напръскани култури и дървета те приемат миризмата на препарата и при завръщането в кошера биват убивани от пазачите понеже вече са с различна миризма от тази на кошера. Помислете само колко хора пръскат с отрови в едно село, а пчелите летят до 3км. от пчелина, ако се тровеха от това до сега отдавна да нямаме пчели. Както казах по-горе нашите пчели са в двора на приятелят ми, а той също си пръска дърветата и зеленчуците, но досега пчелите са си живе и здрави и жилят яко :lol: .Комшията на село до мен също има 30 кошера и въпреки това няма масови загуби от пръсканията. Хубао е наистина да се пръска сутрин рано или вечер късно, когато няма масов летеж, но имайте в предвид, че лятото съм ги наблюдавал , че сутрин започват да летят още от 05.00 до към 21.00-21.30ч. Така, че не се притеснявайте. Стига толкова, че стана много писането, ако Иво и l_m_b имате някво питане дайте на лични, че да не спамим темата.
miliad - майстор
Не съм градинар, ама тук се не стърпях.
Както го е писал колегата излиза че може да се пръска спокойна край пчелите,те си се оправят.
Да, ама не!/Петко Бочаров/
Всичко написано е вярно, НО!
Количеството на пръскане е право пропорционален на натровените и умрели пчели.Колкото повече пръскаме, толкова повече пчели се прибират в кошера с променена миризма и стражите не ги пускат вътре.От тези постоянни сблъсаци се повишава агресивността на семейството като цяло, и ако това е съпроводено със слаб принос на нектар се стига до момент в който пчелите нападат всичко което се мерне около кошера.Може да се получи така че комшийските пчели да ви обсадят в дома ви :-D .Много апокалиптично звучи, но е вярно.
Пръскайте сутрин рано, не много често/не като моя комшия през вечер, и после:Що ме хапят?/, по възможност с безвредни за пчелите препарати или с поне с по къс карантинен срок.
Stefan_62 - майстор
miliad написа:
Не съм градинар, ама тук се не стърпях.
Както го е писал колегата излиза че може да се пръска спокойна край пчелите,те си се оправят.
Да, ама не!/Петко Бочаров/
Всичко написано е вярно, НО!
Количеството на пръскане е право пропорционален на натровените и умрели пчели.Колкото повече пръскаме, толкова повече пчели се прибират в кошера с променена миризма и стражите не ги пускат вътре.От тези постоянни сблъсаци се повишава агресивността на семейството като цяло, и ако това е съпроводено със слаб принос на нектар се стига до момент в който пчелите нападат всичко което се мерне около кошера.Може да се получи така че комшийските пчели да ви обсадят в дома ви :-D .Много апокалиптично звучи, но е вярно.
Пръскайте сутрин рано, не много често/не като моя комшия през вечер, и после:Що ме хапят?/, по възможност с безвредни за пчелите препарати или с поне с по къс карантинен срок.
Абсолютно си прав, но като съм написал пръскайте спокойно не съм писал лръскайте като хамали всеки ден и след като не си градинар явно не знаеш, че видовете инсектициди/ виновни за натравянето/ имат различен карнтинен срок. А и с инсектицидте се пръска при нужда, а не с всяко пръскане, взависимост от много фактори може и да се наложи само веднъж в годината да се използва. Колкото до пчелите, на комшията наистина са обсадили двора ми, но не че са пръскани с отрова, а обсаждат местата където има вда за да пият. И накрая да ти кажа за да не си помислиш, че като казвам пръскайте спокойно съм враг на пчелите/ ако си прочел по-горе аз също съм пчелар/, моята жена е алергична към пчелна отрова и понеже ти казах, че пчелите на комшията са окупирали двора ми за да пият вода, на два пъти беше на косъм от смарта след ужилване, но досега нито веднъж не съм намеквал на комшията за това и не съм предприемал законови методи да ги махне от двора си. Просто пчеличките не са виновни и те си искат своето. Дано си ме разбрал. :drinkers:
iivanov - майстор
Колега,от позицията на пчелар ли се изказваш?Лично виждал ли си го този ефект?Аз мога да пиша само от гледна точка на градинарите и предложенето"по-нарядко"е леко неприемливо.Пръсканията се извършват по схема съобразена със заболяванията и неприятелите.По-късия карантинен срок не е свързан с пчелите,а с безопасноста за хората,съответно беритбата.А благодарение на много "градинари"препарати безопасни за пчелите вече са неефективни.
Stefan_62 - майстор
iivanov написа:
Колега,от позицията на пчелар ли се изказваш?Лично виждал ли си го този ефект?Аз мога да пиша само от гледна точка на градинарите и предложенето"по-нарядко"е леко неприемливо.Пръсканията се извършват по схема съобразена със заболяванията и неприятелите.По-късия карантинен срок не е свързан с пчелите,а с безопасноста за хората,съответно беритбата.А благодарение на много "градинари"препарати безопасни за пчелите вече са неефективни.
Колега в този подфорум пиша само от гледна точка на градинар и овощар. И ако ти винаги слагаш при пръсканията отрови, аз ги ползвам само при нужда.
miliad - майстор
Аз пиша от гледна точка на пчелар.И да, лично го наблюдавам всяка година.
А за пръскането и пчелите ето едно четиво:http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135485565
За колегата с пчелите и водопоя. Помоли комшията да си направи поилка за пчели, ако няма. Ако не иска :axe: . :lol: Направи си ти, и я сложи на огряно от слънце място по възможност по близо до неговата ограда.Най-общо това е покрит съд от който капе вода върху дъска.За да ги научиш да пият от нея първоначално сложи мед на дъската.
И да ти плаща такса, в натура, на килограм.
iivanov - майстор
Стефане въпроса ми беше към другия колега.Обвиняваш ме,че пръскам само с отрови,ти със светена вода ли пръскаш?Актарата,която наскоро си взел е абсолютно забранена за ползване по време на активен летеж.Нурелето,което възхваляваш е още по-зле.Всички медни съединения контролиращи бактериозите са токсични за пчели.Темата е как да намалим вредата и за това съм тук,и пиша.
  • 1
  • 2

Тема "Листни въшки, цъфтеж, плододаване, пчели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: