• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Здравейте! В моят двор тази година засяхме също райграс. На места вече е много голям - колкото дланта ми на височина. Искам да попитам, кога да го косиме? Притесняваме това, че постоянно минават съседски кучета и котки и се въргалят в тревата и я намачкват. Ако я окосиме дали ще се смачка и ще я съсипя? Благодаря на отзовалите се!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Извинявай, че те карам да четеш, ноо без това няма да минеш.
Тревата се коси и се валира. Демек въргалянето на кучетата само и помага. Заздравява корените... а педя трева отдавна трябваше да я окосите.
Благодаря много за отговора, още днес ще я окося!!!
n_a написа:
Тревата се коси и се валира. Демек въргалянето на кучетата само и помага. Заздравява корените... а педя трева отдавна трябваше да я окосите.
Здравей! Моя райграс също е пълен с плевели. Засях го на 6 май, и вече е около 5-6 сантиментра! Но от редовното поливане излязоха много плевели, и най-вече от така наречения от баба ми щир. В аптеката и на мен ми дадоха матон, но още не съм го ползвала(опасявам се да не навреди на тревата, понеже е още млада, твоято колко голяма е ?). Може ли да ми напишеш в какво съотношение правиш разтвора, с който пръскаш райграса! Имали вероятност препарата да навреди на храстите ми, имам няколко вида туи, една млада лозичка и 5-6 храста хебе? Михлех да ги завия с найлонови пликчета докато пръскам, но незнам дали няма пак да им навредя! Моля те пиши ми, че тия плевели вече са над тревата и тя не се вижда!
Райграса ми е нападнат от едни големи и дебели червеи, и едновременно с това от конощипи или т.нар. попови прасета! Кажете как да се отърва от тях? Всяка сутрин заварвам тревата изорана от тези гадинки и направо ми се плаче!
А относно валирането след косене, означава ли че след първото косене трябва да валирам тревата. Струва ми се доста крехка и ме е страх да не я смачкам и унищожа по този начин.
sonny - помощник
Здравейте, чета темичката за тревицата, но да попитам. Имам проблем. Имам тераса, която е около 50кв. В моменат е гол бетон, отдолу имам поемещения, та тази тераса искам ад я затревя. Идеята ми беше да е с чимове, но ми казаха, че трябва да се направи дренаж отдолу и то не по-малко от 8см, за да не изгние тревата. Някой има ли идея, дали задължително трябва да е дренаж, дали ще мина с 2-3см посипване на чакъл и отгоре тревата? Ще сложа воалитена изолация, за ад не ми пропуска водата през бетона, но това с дренажа ме притеснява, защото нямам възможност за такава височина, от една страна заради тежината и от друга заради самата височина която ещ се образува. Другото което е, ако ес посади райграсче, за колко време ще поникне дотолкова, че да си играе детето на полянката?
puutarha - помощник
Spokoiniq написа:
В тая връзка, под кестени в сянка не иска да расте тревата...ясно че не е идеално осветено, но е североизток-изток.Дайте съвет с наторяване ли, що ли, с какво да я излъжа да се захване.
На сянка не става, каквато и тревна смес да сложиш с времето ще се прореди. Аз се занимавам професионално с озеленяване от доста години вече и от опит ти го казвам. Използвал съм над 40 вида тревни смески за сянка с различен произход - Германия, Фарнция, Унгария, Украйна и др. Това, което мога да ти препоръчам е http://puutarha-tiedot.blogspot.com/201 ... epens.html. Проучи го. Има само една фирма в България, която прави доставка на чимове от дихондра, но са внос от Гърция и доставките се бавят около две седмици. Иначе цената е висока за момента, но е качествено и не иска много вода, не се коси и понася почти пълна сянка. А на вид е почти като райграса.
puutarha - помощник
sonny написа:
Здравейте, чета темичката за тревицата, но да попитам. Имам проблем. Имам тераса, която е около 50кв. В моменат е гол бетон, отдолу имам поемещения, та тази тераса искам ад я затревя. Идеята ми беше да е с чимове, но ми казаха, че трябва да се направи дренаж отдолу и то не по-малко от 8см, за да не изгние тревата. Някой има ли идея, дали задължително трябва да е дренаж, дали ще мина с 2-3см посипване на чакъл и отгоре тревата? Ще сложа воалитена изолация, за ад не ми пропуска водата през бетона, но това с дренажа ме притеснява, защото нямам възможност за такава височина, от една страна заради тежината и от друга заради самата височина която ещ се образува. Другото което е, ако ес посади райграсче, за колко време ще поникне дотолкова, че да си играе детето на полянката?
Дренажа е задължителен, защото иначе заблатява и гният корените. А за да се развива добре тревата трябва да има поне 10 -20 см почва под нея, след това се слага геотекстил, отдолу 10-20 см дренаж и тогава хидроизолацията. Това което е проблем при теб е дали ще издържи терасата, защото тя не е смятана да носи толкова тежест. Може да използваш има такива олекотени почви, дренажа да се направи от перлит (той е много лек), но задължително си направи сметка колко ще е общото тегло на всичко и имай в предвид че когато се напои тревата с вода става 3-4 пъти по-тежка, отделно ще има и зима, сняг, лед още натежават. Та като пресметнеш грубо се посъветвай със строителен инженер, че да не ти падне покрива. Другото страшно е с худроизолацията, много внимателно трябва да се направи. Защото после трудно се установява от къде е теча. А иначе райграса при оптимални условия никне за 7 до 14 дни, а сгъстяването става за около 6 месеца при правилна поддръжка.
puutarha - помощник
kisssa написа:
n_a написа:
Здравей! Моя райграс също е пълен с плевели. Засях го на 6 май, и вече е около 5-6 сантиментра! Но от редовното поливане излязоха много плевели, и най-вече от така наречения от баба ми щир. В аптеката и на мен ми дадоха матон, но още не съм го ползвала(опасявам се да не навреди на тревата, понеже е още млада, твоято колко голяма е ?). Може ли да ми напишеш в какво съотношение правиш разтвора, с който пръскаш райграса! Имали вероятност препарата да навреди на храстите ми, имам няколко вида туи, една млада лозичка и 5-6 храста хебе? Михлех да ги завия с найлонови пликчета докато пръскам, но незнам дали няма пак да им навредя! Моля те пиши ми, че тия плевели вече са над тревата и тя не се вижда!
Райграса ми е нападнат от едни големи и дебели червеи, и едновременно с това от конощипи или т.нар. попови прасета! Кажете как да се отърва от тях? Всяка сутрин заварвам тревата изорана от тези гадинки и направо ми се плаче!
А относно валирането след косене, означава ли че след първото косене трябва да валирам тревата. Струва ми се доста крехка и ме е страх да не я смачкам и унищожа по този начин.
След първо косене не се валира. А то се прави по-високо 6-7 см височина. Матона не вреди на младата трева, но забавя леко развитието й. Не е фатално, по-добре напръскай защото иначе плевелите ще задушат тревата. http://puutarha-tiedot.blogspot.com/201 ... st_27.html тук може да видиш как се ползва матона. Матона е контактен препарат - действа през листата и то само на широколистните. За туите няма проблем, хебето пази и всичко широколистно. Аз съм пръскал експериментално туи и смърч, никакъв ефект.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Тревни парчета" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: