Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
докера - специалист
Нямат нужда от есенна резитба - само пролетно разреждане . Добре са оформени първоначално и не са много прорасли. Доколкото се вижда от снимките , няма изсъхнали клони , а ако евентуално има - премахни само тях .
Въобще са в учудващо добро състояние за изоставени овошки :wink:
kalin7 - специалист
Благодаря за напътствията. Вече съм по спокоен, като знам, че дръвчетата не са толкова зле, колкото ми се струваха. Тези двете най-малките (череша и вишна) ги засадих сега, като гледам да спазвам редиците, които са започнати и отстояния около 4 метра едно от друго. Мисля, да засадя и малко малини ако е хубаво времето тази събота и неделя.
Искам да питам и още нещо, което е малко в страни от овошките.
В целия двор е плъзнала една ужасна напаст ... прилича на лозница, но не ражда нищо, а до каквото се докосне плъзва по него. Така е съборила предната част на оградата, а страничната е силно наклонена. Аз я изрязвам до корен с лозарската ножица и после с кирка вадя и самия корен поне това което е близост до повърхността. Единият съсед я нарече бяла лозница ако не ме лъже паметта. За съжаление корените са много и не съм сигурен, че ще успея да намеря всички и да ги извадя, понеже тя като се развива по земята и всяко едно разклонение на места отново пуска корени. Дайте акъл как да се боря с тази напаст иначе продължавам с кирката :)
hidrazin - майстор
Що бе човек? Билка е - ПОВЕТ.
Голяма напаст е и много ме дразни. Борбата я водя с променлив успех - изкореняване и раундъп. :?
Изрязването и изкореняването не дава особен ефект - пак никне гадът. :evil:
:partyman:
kalin7 - специалист
Същото е :sad: Не знаех обаче, че цветовете му са билка.Мислех с раундъп и явно ще прибегна и до този вариант.
Благодаря за подсказката :) сега поне знам с какво точно си имам работа :)
Krass - майстор
Врагът трябва да се познава. Има един препарат, който със сигурност ще ти свърши работа. Казва се "арсенал". БДЖ пръскат линиите с него.
Caxo - специалист
Да попитам - вече късно ли е да се кастрят овошки и защо :)
svetoslavoff - специалист
Сахо, само лично мнение.
Аз имам доста овошки и започнах. То рязане, изнасяне, транжиране, подреждане. Ако оставя всичко за ранна пролет ми идва нанагорно. Така практикувам от години и не съм имал проблеми нещо да се повредят дръвчетата. Все пак аз съм по-близо до морето, а при теб може да е по-студено.
Както се казва по някои форуми, мнението не е препоръка за вземане на решение:)
nikolson - майстор
Да повдигна темата. Събирам напътствия (основни правила) за рязане на овошки, предимно Семкови. Круши, ябълки, дюля. Има една кайсия, която скоро ще играе брадвата, защото нещо не се погаждаме.
Та! Миналата година се пробвах, но, аз ли бях крив, годината ли, нищо не направих. От десет овошки, само една круша и една ябълка дадоха по малко. Дюлята даде пет??? дюли като два юмрука големи. До нея зимната круша и тя така.
iivanov - майстор
Миналата година беше лоша и ако не си пръскал за мана , нормално да не береш. Имаш ли някаква формировка на короните ? На семкови (ябълки и круши) съм работил на пететажна . Ако формировката ти е едно/гьотере знай ,че при семките плод дават двугодишните клонки.
nikolson - майстор
iivanov написа:
... съм работил на пететажна . ... едно/гьотере знай ,че при семките плод дават двугодишните клонки.
Ко? Каква пететажна. Знам за двугодишните, ама другото... :wallbash:

Тема "Резитба на овошки." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: