• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
forski - специалист
Миналата есен посадих три овошки и нито съм ги зазимявал нито съм ги увивал с нещо, миналата зима температурата падна до почти -30 градуса и целия февруари беше кучи студ!
Водомери се нацепиха, тръби замръзнаха и т.н. на овошките нищо им нямаше и на пролет си избиха и всичко беше О.К.

Сега засадих още четири дръвчета обаче им резнах върховете и ги оставих на около 80см. височина, някой може ли да каже дали това е проблем като са засадени сега на есен!
По-принцип знам че засадените на пролет дръвчета се съкращават веднага след засаждането и си мислех че и тези засадени на есен така се третират, чак след това прочетох че тези засадени през есента се съкращават на пролет :?
Дръвчетата са ябълка, череша и две сливи стенлей.
kapanec - специалист
forski написа:
Миналата есен посадих три овошки и нито съм ги зазимявал нито съм ги увивал с нещо, миналата зима температурата падна до почти -30 градуса и целия февруари беше кучи студ!
Водомери се нацепиха, тръби замръзнаха и т.н. на овошките нищо им нямаше и на пролет си избиха и всичко беше О.К.

Сега засадих още четири дръвчета обаче им резнах върховете и ги оставих на около 80см. височина, някой може ли да каже дали това е проблем като са засадени сега на есен!
По-принцип знам че засадените на пролет дръвчета се съкращават веднага след засаждането и си мислех че и тези засадени на есен така се третират, чак след това прочетох че тези засадени през есента се съкращават на пролет :?
Дръвчетата са ябълка, череша и две сливи стенлей.

не е проблем
infomar
Я обяснете на новобранеца защо им режете върховете на 80 см? Не трябва ли да порасне дървото и когато стане по-високичко да му се остави два клона, после още 2-3 над тях, и т.н.т. Ако му резнеш връхчето толкова ниско, това за малки хора да ги берат ли се прави? :lol:
Krass - майстор
Аз ги режа на 65-70см. Режат се за да могат да се разклонят и направят корона.Иначе ще тръгнат като топола, а няма ли клони под 45 градуса, няма да има плодна дървесина.
докера - специалист
Според мен не е много удачно при есенно засаждане на дръвчета да се извършва подрязване . По-добре е да се изчака пролетта , да се огледа за измръзвания и тогава да се съкращава или подрязва.
А и то си зависи какъв вид корона ще се формира и на какво дърво - чашковидна , вретеновидна , свободнорастяща ....
При чашковидната стеблото се съкращава по-ниско , а при вретеновидната - почти само връхчето се отстранява или дори не се реже , а се оформят клонките само ...
Има доста варианти , но пак казвам - това зависи основно от това какво е дървото. :wink:

Ето тук има доста подробни разяснения кои видове плодни дръвчета как и кога се подрязват - http://www.razsadnik-bg.com/content/category/5/26/235/
infomar
Тези дни падна и натрупа около десетина см. сняг. Взех с лопата и зарих всички лозички с ъс сняг около 30-40 см. от горе. Мисля, че така снегът ще действа като изолатор и ще ги предпази от по-силно застудяване. Около дръвчетата натрупах колкото бе възможно...
Дали ще има ефект??
  • 1
  • 2

Тема "Зазимяване на дръвчета." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: