Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
blanko - напреднал
Здравейте,

На есента засадих дръвчета праскови и нектарини, но гледам, че на всички дръвчета листата са много малки и са взели да пожълтяват. На някои от дръвчетата листата са свити и имат червени петна. Гледам също, че и нито едно от дръвчетата не е пуснало леторасти, а имат само листа, и на една от прасковите някои клончетата са започнали да съхнат.
Искам да Ви питам на какво се дължи това пожълтяване на листата и защо все още не са пуснали леторасти ?
Какви мерки да взема за да не изсъхнат дръвчетата ?
докера - специалист
Каква е почвата и какво си правил по тях през пролетта досега ? Пръскане , окопаване , поливане и т.н.?
Пробвай първо с окопаване и поливане . Тези със свитите и червеникави листа са болни от къдрилка /къдрица/ - пръскане със Скор през 6-7 дни и задължително обиране и изгаряне / или поне изхвърляне в контейнер за смет/ на болните листа , които паднат на земята.
blanko - напреднал
Почвата е чернозем. През пролетта досега съм ги окопавал 2-3 пъти, поливам ги през 5-6 дена, а за пръскането, през пролетта досега съм ги пръскал с бордолезов разтвор, ДИТАН М 45 и НУРЕЛЕ Д, ВАЗТАК НОВ 100 ЕК и Тирам 80 ВГ, а последните 3 пръскания са с ДЕЦИС 2,5 ЕК и СКОР 250 ЕК.
Johny - майстор
Пиши ги бегали. Некачествен посадъчен материал, вероятни грешки при засаждането - това са основните причини.
докера - специалист
Майко мила ....
Тези инсектициди пък за какво си ги хабил по прасковите ?
Зимно и пролетно пръскане с бордолезов р-р или Тирам , евентуално повторение с Тирам , комбиниран с инсектицид , при набъбване на пъпките и профилактично следцъфтежно със Скор или Дитан е напълно достатъчно ...Тирама при прасковите се препоръчва за пръскане основно през периода , когато липса на зелена маса ...
Ако почвата е наистина чернозем , тогава разреди поливките - чернозема задържа влагата и може от преполиване да жълтеят.
blanko - напреднал
Пръскал съм с тези инсектициди, защото пръскам и други дръвчета ( ябълки, круши, дюли, сливи и череши ) и когато купувах препаратите в агроаптеката ми казаха да пръскам с тези препарати всички дръвчета. Сега прасковите само със Скор ли да ги пръскам ?
докера - специалист
Абе , в крайна сметка правилно са те посъветвали - за лично стопанство не си заслужава да правиш отделен разтвор специално за прасковите ....
За къдрицата само СКОР има някакъв ефект на този етап от растежа - болшинството други препарати са с превантивен характер - да унищожат спорите на болестта , докато са още в пъпките на дръвчето.

Тема "Пожълтяване листата на прасковите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: