Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
vlax - майстор
Здравейте
На мястото което почиствам има много стършели.
Има и ожилвания на комшии.
Постоянно ми налитат и ме дразнят.
Дайте съвет как да ги разкарам.
Поздрави.
hidrazin - майстор
Намери им гнездото. Използвай нощта или рано, рано сутрин 3-4-5 часа когато не са активни. Внимателно го слагаш в една найлонова торба - после както решиш. Пръскаш вътре с препарат или слагаш във фризера. :cold:
:partyman:
vlax - майстор
hidrazin написа:
Намери им гнездото. Използвай нощта или рано, рано сутрин 3-4-5 часа когато не са активни. Внимателно го слагаш в една найлонова торба - после както решиш. Пръскаш вътре с препарат или слагаш във фризера. :cold:
:partyman:
За сега успях да видя наблизо малки дупки в един стар дънер от джанка но не съм виждал от там да влизат и излизат.Някъде четох че се пълнят дупките със полер. пяна хем се лепят хем се разширява.
Аз имам в момента малко останал ацетатен силикон.
Thimotty - помощник
Ако гнездото е по голямо не се доближавай дори. Направо викай гражданска защита. За едно огромно гнездо над метър високо се наложи момчетата да влязат с химическите костюми :)
pipilica - майстор
Миналата година имах в двора гнездо на оси около 25 сантиметра в диаметър, направо сташно беше, вечерта ги издебнах като се прибраха всичките и с една голяма газова горелка ги опърлих добре. Та ако имаш голяма горелка ги пърли но трябва или сутрин много рано или вечер, трябва да е хладно за да са всичките в гнездото.
aiako - специалист
pipilica написа:
Миналата година имах в двора гнездо на оси около 25 сантиметра в диаметър, направо сташно беше, вечерта ги издебнах като се прибраха всичките и с една голяма газова горелка ги опърлих добре. Та ако имаш голяма горелка ги пърли но трябва или сутрин много рано или вечер, трябва да е хладно за да са всичките в гнездото.
Имах проблем с такова осило миналата година, според баби от съседните къщи е там повече от 40 години. За разлика от твоето , това беше 3 пити , полукръг, радиус 30см. , под сачака на един покрив ... всичко ок, 3 часа ги горих и ги махнах, после напръсках с препарат против насекоми. Обаче следващата седмица, отново имаше голямо осоло - горелката. След още седмица - пак горене и повече ни следа.

Та като изгаряте по-големшки пити, преглеждайте след някой и друг ден отново.
Thimotty - помощник
Стършелите не са оси. Не опитвай това с горелката, ако гнездото е по големичко. Може и да не се добереш до бърза помощ.
dadko - майстор
И аз преди години се борих с едни оси. Гнездото им беше доста големичко може да се види тук Обаждах се на гражданска защита- отсвириха ме. Да съм се бил обадил на специализирана фирма за борба с инсекти.
Проблема при мен беше, че гнездото беше захванато за греда в подпокривното пространство и вариант за палене, горелка и т. н- нямаше.
Пръсках с разни спрейове, WD-40 и нафта. Накрая май нафтата ги довърши. Задължително ползвай някакъв защитен костюм и маска
EDI - майстор
Аз осите ги оправям още в зародиш със синия РАЙД.Мори ги безотказно още във въздуха и моментално.Като напръскам питата и всичко измира на момента.А със стършелите шега не бива, трябват си или специалисти или яка защита при работата с тях.
housedoktor - майстор
Стършелите не са никак безобидни.Имат силна отрова,а при наличие на алергия е смъртоносна.Освен това при опасност отделят феромони,които привличат и другите от гнездото,а множество ужилвания са опасни дори за здрав възрастен.Случвало ми се е при ремонт на стари къщи да се сблъскам с тях. Съвет-откривате гнездото и викате специалисти по унищожение на вредители.

Тема "Проблем стършели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: