Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
stefarata - специалист
Изображение Изображение Изображение Изображение
Доматите се разболяха. Болестта тръгна от долу на горе. Каква е и как да я боря.
bikerider_ - специалист
Май е брашнеста мана. И при мен я има. Тръгна от розите, които не напръсках навреме след юнските дъждове и порази доматите - най-близките до тях корени са много и най-зле, а други са незасегнати - това са спори, които летят във въздуха и като има болно растение, заразява и съседните нему много бързо, особено при редуване на дъжд и слънце. Розите и лозата ми заразиха така. За съжаление сега вече е късно за реакция. Пръскам за първа година, и като новак закъснях. Последно пръсках преди 10 дни, но болестта вече се е развила и продължава. Пръсках със Скор, но на него карантината му е много дълга - 1 месец. Може да пръскаш с Куадрис - карантината му е между 10 и 20 дни. Става и за краставици, и за лозя. Но най-важното е да се пръска веднага след дъждовете, последвали жегата. Щото иначе сега и да пръскаме, трудно се съвземат растенията вече.
Препаратите ги търси в агроаптеките.
манихеин - специалист
Това е картофена мана, брашнестата е като брашно. Пръскай с Ридомил, Шампион или Акробат. Куадрисът е скъп препарат (по спомени от 2-3 години) и е за брашнеста по краставици и пъпеши. Поливай само сутрин. Махни всички видимо заразени листа и клончета.
iivanov - майстор
Алтернария. Акробат и ридомил са добри, но единия е с 20, а другия с 14 дена карантина.На този етап куадрис и икуейшън про.
bikerider_ - специалист
Днес взех от агроаптеката и Ридомил, но продавачът остана учуден, че Куадрисът (приложен 2х) и Скор (приложен 1х) не са преборили маната, въпреки, че му казах, че вероятно е картофена, а не брашнеста.
Утре сутрин ще пръскам, само се притеснявам, че в тази жега, въпреки, че доматите са още въз-зелени, до две седмици ще презреят.
А друга мярка, която прочетох за борба с болестта е механичното премахване на болните клонки и листа, което също извърших днес и се надявам да има леко подобрение.
Друго, което са ми казвали е, че доматите се нуждаят от поливане веднъж, максимум 2х в седмицата, за да не се маносват, макар че в тази жега ако не се полива и по-често така повяхват, че имам чувството, че ще останат с размера на голф топка плодовете, ако растенията не изсъхнат преди това.
timo1 - специалист
bikerider_ написа:
Тръгна от розите
Не е тръгнала от розите,те първи я прихващат,и ако я видиш навреме имаш време да пръскаш и спреш да се разпострани по...лозето :)

Тема "Болест по доматите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: