• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 86
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Здравейте, имам такава питанка:
Гледам в двора 5 реда по 8-10 стръка домати, 2 реда краставици и 2 лехи с пипер по 20-30 стръка. Поливам от чешмата. Искам да използвам градинския маркуч 1/2 за главен тръбопровод, а от него да излизат необходимите разклонения лентов маркуч ф17 за съответните вади. Винаги като поливам върша и нещо друго и постоянно трябва да вардя да не прелее вадата, па да местя в другата и т.н. Искам да я премахна тая грижа. Та как да вържа лентовия за градинския? Ако набия водовземките в градинския ще стане ли? Или с някви тройници на края на маркуча 1/2-ф17 ама не намирам такива из нета!
Другия вариант е да сложа тръба ф20 за главен тръбопровод ама тогава нея как да я вържа за чешмата, а и дали ще има налягане?!?
stiv1961 - майстор
Гледам в Практис комплект за капково напояване на добра цена, дали ще е удачен вариант :?
Прикачен файл:
ScreenShot001.jpg
ScreenShot001.jpg (96.4 KиБ) Видяна 4879 пъти
Kiril8305 - специалист
Здравейте !
Бих искал да се допитам до вас за избор на периферна водна помпа която да подържа що годе постоянно налягане от около 1 бар в инсталация за капково напояване.
Водата с която ще поливам оранжерия с размери дължина 40 м. и ширина 8 м. я вадя от кладенец и я пълня в разервоар от 4 куб.м. Към този въпросния резервоар бих искал да свържа въпросната помпа , от който тя ще чепри вода и ще захранва капковото.На изхода на резервоара съм монтирал два филтъра.От резервоара за вода до оранжерията върви пвц тръба на 1 цол с дължина 20м. Изградил съм 10 реда за поливане с дължина на капковия маркуч 38 м.Капкообразувателите на капковия маркуч са през 10см, а дебита им е 0,64l/h като дебит го получавам 2432л/ч.
Спрял съм се на следните две помпи , ако съм сгрешил моля да ме поправите и посъветвате.
http://www.hydropompi.com/periferna-vod ... -kf-1.html
http://www.water-technic.com/ednostapal ... 1-30-p451/
Благодаря предварително за съветите.
ivanovbg - майстор
Много гъсто и голяма е капката. Каква ще е културата? Каква поливна дневна норма мислиш да зададеш?
Kiril8305 - специалист
ivanovbg написа:
Много гъсто и голяма е капката. Каква ще е културата? Каква поливна дневна норма мислиш да зададеш?
Извинявай пропуснал съм да уточня :-D
Ще сея домат - от растение до растение отстоянието ще е 30см.Избрал съм капките на гъсто понеже при постоянно налягане в системата са в състояние да слеят целия поливан ред.Миналата година ползвах Лентов маркуч капков с растояние между капките 30 см. но лошото при него е , че при така отдалечени една от друга капки не се слива реда , и се забелязва зона на поливане под формата на обратен конус - т.е горе широка следа , но в дълбочина тясна.
Поливната ми норма ще бъде на ден по 4 куб.м.
Благодаря ти за вниманието.
Между другото моят приятел подържа налягането в оранжерия с дължина 25м пак изградени 10 реда със това чудо на техниката което е закупил от металекса
Прикачен файл:
2014-04-05 17.33.35.jpg
ivanovbg - майстор
Следата говори, че земята е много глинеста и не попива. Моят маркуч е 1,4 литра през 20см, поливам на самотек и конуса е обратен. Трябва по бавно да поливаш според мен. Аз си знам че колкото по бавно, толкова по добре. Като норма няма как да ти кажа защото зависи много от земята, температурата и степента на развитие на растенията.
Kiril8305 - специалист
ivanovbg написа:
Следата говори, че земята е много глинеста и не попива. Моят маркуч е 1,4 литра през 20см, поливам на самотек и конуса е обратен. Трябва по бавно да поливаш според мен. Аз си знам че колкото по бавно, толкова по добре. Като норма няма как да ти кажа защото зависи много от земята, температурата и степента на развитие на растенията.
ОК , наистина почвата е тежка при нас.
Само още се чудя за помпите :?
ivanovbg - майстор
Те нали ще пълнят резервоара и реално те интересува дебит :? А и са много близки по параметри.

А иначе проблем който се появява и се отразява на продукцията при твоя начин на напояване е подобен на този[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EwG4hqtn0VA[/youtube]
Kiril8305 - специалист
ivanovbg написа:
Те нали ще пълнят резервоара и реално те интересува дебит :? А и са много близки по параметри.

А иначе проблем който се появява и се отразява на продукцията при твоя начин на напояване е подобен на този[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EwG4hqtn0VA[/youtube]
Не те няма да пълнят резервоара , а ще подават вода от резервоара към капковото.
Не , не е подобен на този проблема при мен.
Тука искат да покажат разликата при аерирането и водоснабдяването както и развитието на корена на растението при използване на плуг дълго време , в следствие на което се образува т.н ефект на плужната пета , тоест сбиването на почвата от лемежа на плуга и невъзможността на корена на растението да премине през нея, вследствие на което растенията развиват плиткоразположени коренища със широк спектър.По този начин не могат да достигат водата от долните слоеве на почвата и да я уползотворяват :-D
hidrazin - майстор
Kiril8305 написа:
...Спрял съм се на следните две помпи , ако съм сгрешил моля да ме поправите и посъветвате...
Не знам защо си се спрял точно на периферна помпа, защото твоя приятел ползва същата ли? По принцип периферните помпи са за малък дебит и високо налягане. Освен това тези помпи имат една особеност - работното колело е месингово а на евтините помпения корпус е от чугун. като ги оставиш не работещи (зимата) чугуна "прораства" и блокира работното колело. Трябва да се прави профилактика пролетта или да се избират такива с корпус месинг или неръждавейка.
За съжаление помпите които си избрал (поне тази на Grundfos) няма да ти осигури нужната 1 атмосфера при този дебит а само около 0,2 атмосфери. Почти излизаш извън работния обхват на помпата. За да поддържаш 1 атмосфера трябва да свиеш дебита до около 1500-1600 литра за час.
Изображение
Подобно е положението ако се сдобиеш с помпа като на приятеля ти. Тя също осигурява около 1700 литра дебит при една атмосфера.
Изображение
На приятеля ти му стига, защото като гледак какво си написал неговата оранжерия е около 30% по-малка от твоята и при еднакви други параметри (дебит на капкообразователя и разстояние между дупките) всичко му се вързва идеално.
Защо не вземеш например една WILO WJ 202 X EM ? При твоите изисквания за дебит ще прави около 1,8-2,0 атмосфери. Ако ти са много, не мисля че един регулатор на налягане ще те сбърка.
Изображение

:partyman:
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 86

Тема "Въпроси за изграждане на капково напояване за градина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: