Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
alsted - майстор
Доста труд си хвърлил ... и много материал. Дали това е оптималното за този "разход"? Надявам се не си постнал темата само да се похвалиш, а и да остане свършеното от теб като идея за други мераклии? Може би е добре да качиш някоя снимка със самите сглобки. Казваш, че е разглобяем, но аз поне не се ориентирам как точно :?
Прикачен файл:
връзки.JPG
връзки.JPG (42.61 KиБ) Видяна 6819 пъти
Ще си позволя някои забележки (надявам се - градивни, макар и за следващи ентусисти).
Струва ми се, че точно без тези, долните "дистанционери", би могъл спокойно да минеш, а да сложиш на върха, за да спуснеш теловете от тях напречно. Мисля, че и тези не са задължителни, предвид липсата на натоварване по тази ос (надеждната заварка на "билните" е достатъчна :? )
Прикачен файл:
напречници.JPG
напречници.JPG (74.06 KиБ) Видяна 6819 пъти
Моя го направих едноскатен (с идеята за абсолютен минимум разходи на материали). Разглобяем е точно като палатка. Освен това предната "стена" и покривната са предвидени да се отварят (навиват) при "оправяне" на времето. Все ми се струва, че е добре при възможност зеленчуците да се огряват от пряка слънчева светлина?
kaishew - специалист
Здравейте,да покажа и аз как го правих и ще се радвам да съм полезен.

Прикачен файл

Picture 162-1.jpg
kaishew - специалист
Размерите са 10x4x2.5 метра.
pipilica - майстор
И при мен наклона е доста но гледай кво става при силен дъжд.
Тия напречните с червения хикс са много важни, държат конструкцията да не се разкрачи, също при страничен вятър много помагат. Ако ги няма разчиташ на едни заварки на билото и в основата които не са много здрави като се има предвид тънкия материал. Не подценявай вятъра и евентуално снега, ако не я разпокриеш зимата. Имай едно на ум че при дори и при лек вятър цялата констуркиция се люлее, даже да не го виждаш, и това може да скъса някоя заварка с времето.

Прикачен файл

P1010002_2.JPG

Прикачен файл

P1010001.JPG
alsted - майстор
Имаш недобре опънати телове
Прикачен файл:
провисване.JPG
провисване.JPG (25.32 KиБ) Видяна 6766 пъти
Основното решение е да прекараш 2-3 напречно, "вертикално" (под коланите притискащи нойлона). Не нацяло, а само от четвътия тел, през билото и - до другия тречетвърти тел. Моя наклон е 1/10 (няма и 6º) и почти нямам проблеми.
Прикачен файл:
едноскатен парник.JPG
Не виждам кой найлон ще устои на такъв порив на вятъра, че да се скъсат заварките :? Като компромисен вариант:
Прикачен файл:
вариант.JPG
вариант.JPG (53.59 KиБ) Видяна 6766 пъти
Относно разпокриването - аз смятам да го направя още лятото, когато напече необратимо.
mitron - специалист
Здрасти това което си оградил с кръгче там е сглобката с болтовете не съм я снимал но ще го покажа за да стане ясно а това което си зачеркнал с Х си в грешка искаш да спестиш материал но не по този начин(тази ос ми държи парника да не се вдлъбне и съответно да не се разкрачи там по принцип ще гледам количество домати които ще са без колци а ще опъвам тел успоредно на оста и ще ги връзвам да си растат нагоре и на ли се сещаш какво натоварване ще има ако я няма оста ) това което си добавил е добре да подсилиш конструкцията на билото но ако има такъв вятър че да скъса заварка то тогава ще ми отнесе покрива на къщата. Колега pipilica на твоя парник отгоре имаш права част на която при дъжд спокойно водата може да си направи корем слагай тел напречно
pipilica - майстор
Аз не казвам че вятъра от раз ще скъса заварката а че когато не е укрепено добре и има вибрации след време от тях може да се скъса.
Нямам прав участък на парника, а за тел в другата посока ми трябват още поне по две жили желязо но за сега няма финанси за тях. Парника е дълъг 22 метра и разстоянието от дъга до дъга е почти 3 метра, така че трябва дебело желязо, билото и дъгите са 60х40х3.
NatalyTake - специалист
Здравейте! Искам да се похваля и да питам за съвет. Поради влажните пролет и лято се наложи да си направим парник (ще се пробвам да прикача снимка). Проблема, който обсъждахте с билото и "покрива", го решихме с мрежа от арматурно желязо, която се слага при изливане на бетон и стана много добре. Размера на парника е 6 х 4 х 2,50 (в най-високата част). Купихме армиран наилон, защото при нас е много ветровито и обикновенния наилон лесно се къса, но се налага да снаждаме наилона. Някой спомена, че на правите участъци е лепил наилона с ютия, а с ъглите как сте се справили. От снимките не мога да преценя какво е решението. Мисля си дали с телбод мога да го "съшия" на нужните места. Или да търся машинка за капси, да правя дупки и да ги стягам със сезал???? Посъветвайте ме как да постъпя с тоз наилон?! :?
NatalyTake - специалист
Файлът е много голям и не мога да ви покажа снимката, сори... :sad:
atanasov2004 - специалист
Привет :) За всички мераклии за парник или малка оранжерия ще дам няколко съвета от личен опит:
1. След поставянето на найлона/полиетилена/ е добре да се вкопае/зарови/ за да не има проблем с вятъра.
2. Върху добре изпънатия полиетилен на малката оранжерия се слагат препаски от полиетиленов ръкав за поливане
10-15 см ширина, който удъжа поривите на ветровете. Препаските с тежести: стари циментови колове, стари автомобилни гуми, тухли четворки.
3. Добре е през лятото за да предпазите от силно слънце, да ползвате върху найлона засенчваща мрежа - 30-40%, дава резулатат и дори пази от градушки.
4. Колеги :) , задължително ползвайте в оранжерията или парника КАПКОВО НАПОЯВАНЕ! Полива се лесно, бързо, пести вода и време и най важно не се преовлажнява излишно, по малко болести,плевели и пръскане... и не е скъпо като инвестиция :) . Аз имам две малки оранжерии -12 и 16 М2, редувам вътре: Домати -45 корена, 10 корена краставици, марули, спанак, зелен лук, пресен чесън, а видях от една съседка че има вътре и ягоди които дават целогодишно до късни студове имат ягоди, но трудно зреят. Поздрави!

Тема "Парник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: