Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Чета опита ти с интерес
Успех в борбата! :)
wanderer - специалист
извинявам се ако съм пропуснал. за какъв вид овошки става въпрос? в миналото съм имал проблеми с това насекомо, да кажем че имах известни успехи с нуреле д. при мен атакуваше ябълки и действаше в комбина с ябълковия цветопробивач. няма проблем да пръскаш в цъфтежа, но за пчелите няма гаранция. както е писано по горе - умиришат ли се на препарат биват убивани и изхвърляни от кошерите. на мене ми се върти нещо в главата че насекомото е по разпространено в близост до люцерни, но вече не съм сигурен. беше толкова отдавна... :-D
iivanov - майстор
Децис , след като изсъхне , е безопасен за пчели , но не знам дали ще действа на тази гад . :? Аз също имам сливи , но моите са от най-рано цъфтящите и с изключение на няколко местни сливи , цъфтежа вече приключи . Засега не съм срещал такъв бръмбар .
simoda - напреднал
wanderer написа:
извинявам се ако съм пропуснал. за какъв вид овошки става въпрос
Става дума за сини сливи и ябълки, по крушите сякаш е по-рядко го срещам, но пък те цъфтят малко по-късно при мен. През този период атакува и някой градински цветя, например зюмбили, а за глухарчетата да не говорим ... по 3-4 буби на цвят. Следващата му жертва ще бъде цвета на ягодите и долу-горе към средата на април изчезва, но щетите са факт. В интерес на истината на мястото на моята овощна градина дълги години е била отглеждана люцерна. Насекомото е с азиатски произход и има писания в Интернет, че се пренася чрез заразени семена на някой житни култури, но до колко е вярно нямам представа. Руснаците са установили, че синия цвят привлича Мъхнатия бръмбар и правят импровизирани капани - пластмасови кофи със СИН цвят напълнени до горе с вода. Кофите се поставят между овошките и гадините падат вътре. За малка градина като моята е вариант - 10-20% от насекомите да оберат тия капани (а гледам по клиповете препълнени кофи с издавени бръмбари) все е от полза.
hidrazin - майстор
Ами за борба с тоя бръмбар - хващаш го и му пръскаш с препарат в очите и после го пускаш. :-D
Сега малко по-сериозно. Сложи си лепливи примамки - сини на цвят и ги окачи по клоните в короната.
Също така лепливи пояси - пак за предпочитане сини. Слагат се по стеблото на дървото.
Бръмбара нощува в почвата и като тръгне нагоре по стеблото залепва за тях.
За следващата година (сега вече е късно) - си засади тук-там фацелия.
Тя ще привлече голяма част от този крокозъбел.
:partyman:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
hidrazin написа:
... фацелия....:
Фацелията голяма работа! А да знаеш как действа отровата на бръмбара? Щом се катери по стъблото, мазането му с отрова върши ли работа? Ено време всикич бяха варосани, сега гледам, никой не варосва стъблата на дърветата
hidrazin - майстор
Е как ще го мажеш??? Особено пък когато е по цветовете.
Ето рецепта за лепило:
Състав на незасъхващото лепило:
• Рициново масло 12,5 части;
• Свинска мас 1 част;
• Терпентин 12,5 части;
• Борова смола 1 част.

Първо се загряват заедно рициновото масло и свинската мас.
После се добавят терпентина и колофона. Бърка се докато колофона се разтопи и стане еднородно.
Мажеш с четка или валяк предварително нарязани ленти или някакви плоскости примерно 10х20см с дупка в единия край.
Може първо да увиеш една лета по стеблото и да я намажеш с тази смес.
simoda - напреднал
hidrazin написа:
Ето рецепта за лепило:
• Рициново масло 12,5 части;
• Свинска мас 1 част;
• Терпентин 12,5 части;
• Борова смола 1 част.

Първо се загряват заедно рициновото масло и свинската мас.
После се добавят терпентина и колофона. Бърка се докато колофона се разтопи и стане еднородно.
Мажеш с четка или валяк предварително нарязани ленти или някакви плоскости примерно 10х20см с дупка в единия край.
Може първо да увиеш една лета по стеблото и да я намажеш с тази смес.
Чудесна рецепта с безопасни съставки! Благодаря ти много. За тази година едва ли ще успея, но догодина живот и здраве със сигурност ще опитам. Предполагам, че може да се добави и някакъв син оцветител.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
hidrazin написа:
Благодаря, ще го имам предвид!
hidrazin - майстор
simoda написа:
Чудесна рецепта с безопасни съставки! Благодаря ти много. За тази година едва ли ще успея, но догодина живот и здраве със сигурност ще опитам. Предполагам, че може да се добави и някакъв син оцветител.
Е като гледам то се прави за отрицателно време.
Рициново масло от аптеката, терпентин от повечето магазини за бои, свинската мас е ясна.
Остава колофона. Има да се продава на доста места. В краен случай може и направо смола от някоя борова гора.
Количеството е малко като процент в състава и може да си обереш от стволовете на боровете.
И за какво ти е тази боя? Направо използвай синя хартия или предварително боядисани плоскости.

Тема "Мъхнат бръмбар - напаст" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: