• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
hidrazin - майстор
bulhomes2 написа:
Че ми ги и докара на 2 курса до Троян, но ставаше въпрос за 120 броя де.
А, за туйчета става въпрос нали?
Много хубаво и бързо горят! Ей така както са си насадени и зелени.
В петък гледах как изгоря една ограда от телена мрежа и туйчета по 3 и повече метра.
Доде дойде пожарната и останаха само черни клечки и опърлена мрежа. :-D
:partyman:
tangarov - специалист
Относно засяването на вечно-зелени иглолистни - аз също предпочетох туята като жив плет. Посадих 35 туи от вида "Thuja orientalis pyramidalis aurea" с височина 80-90 см. на 08.11.2014 - има снимки отдолу. Доставиха ми ги от разсадник около Павликени. Наедро ги взех за под 9 лв. бройката, с оформени коренови бали около 30 см. диаметър. Доставиха ми и две кълбовидни туи Thuja occidentalis 'Woodwardii' и два юнипероса (Juniper 'Skyrocket') - те бяха около 110 см. При изкопаването на ямката (диаметър около 40 см и дълбочина около 40 см.) също направих запасяващо торене с около 80 гр. троен суперфосфат и 60-70 гр. калиев сулфат. Това объркано с горната пръст оформи възглавница от около 10 см., върху която поставих растението без да разкъсвам кореновата бала. Подсипах отстрани пръст до запълване на ямката. Следва внимателно притъпкване, като се внимава туята да остане права. Като се сади в редица е добре да се опъне един канап (сезал) на нивото на връхчетата за да може да се центрират правилно. Аз садих през 60 см. (от център на дупка до следващата). Поливането е от особена важност през първата и втората година. Аз изградих капково напояване - ръчно управление през първата година, автоматизирано през втората. Подхранвам с листни торове веднъж напролет и в ранното лято. Като пръскам асмите и ми остане препарат третирам и туите. Ефектът е налице. Туите растат чудесно. Сгъстиха се и трудно се минава вече между тях.

Прикачен файл

DSC_1898_1.jpg посадната ямка ...

Прикачен файл

DSC_1902_1.jpg Току-що посадени в редичка ... ХІ.2014

Прикачен файл

DSC_1950_1.jpg През зимата е добре да се попривържат за да не ги изпочупи или изкриви (разтвори) снегът

Прикачен файл

DSC_4266_1.jpg Туите през Юни 2016
bulhomes2 - майстор
hidrazin написа:
bulhomes2 написа:
Че ми ги и докара на 2 курса до Троян, но ставаше въпрос за 120 броя де.
А, за туйчета става въпрос нали?
Много хубаво и бързо горят! Ей така както са си насадени и зелени.
В петък гледах как изгоря една ограда от телена мрежа и туйчета по 3 и повече метра.
Доде дойде пожарната и останаха само черни клечки и опърлена мрежа. :-D
Бащата веднъж запалил буетаците (буетак=избуяли треви и храсти) в съседния двор. Бивша детска градина е и общината го е заебала. Покрай тревата и една тиучка поизгоряла в основата. Може би година и горница си стои грозна дупка в живия плет и не ще да се разлисти там. Наскоро щях да падна от смях. Гледам, че маскирал дупката с клонки от изкуствена елха... :lol: :lol: :lol:

А иначе вътрешността на тиуте се пълни с кафяви изсъхнали листа, които прозират и навън и ме бяха притеснили, че изсъхват. Отбих се до тоя във Враца и ми обясни, че е нормално. Трябвало ръчно да се почистват. Имаше и някаква хватка да счупя клончето към листото и ако има дупка от червей (абе не съм много сигурен за какво трябваше да се гледа) - тогава да пръскам с коронолс или децист (много грозно съм го записал и не съм сигурен дали правилно го разчетох).

tangarov защо източна бе човек? По-грозна и рехава е. От врачанина бях взел 60 бр фастегиата на 100-120 см по 6 лв и 60 бр смарагд по-малки, по 4 лв. Имам в двора една източна на 12 години и мисля да я махам. Сама е, стана много висока, при сняг се превива яко и най-вече не е толкова красива като западните.
themask - специалист
Я споделете с какво да ги наторя и кога моите западни колоновидни, че нагоре много дърпат пък малко рехави стоят...
keymaker - специалист
themask написа:
Я споделете с какво да ги наторя и кога моите западни колоновидни, че нагоре много дърпат пък малко рехави стоят...
--------------
За сгъстяване е нужно рязане.
vlax - майстор
tangarov, всичко е станало перфектно.Поздравления. =D> Каква е нормата на поливане?
Много добре изглежда кладенеца.Може ли една снимка на конструкцията му,че трябва да правя и аз такава.
hidrazin - майстор
bulhomes2 написа:
Бащата веднъж запалил буетаците (буетак=избуяли треви и храсти) в съседния двор. Покрай тревата и една тиучка поизгоряла в основата.
Аз кат казвам че си горят зелени и целите ... като факел. :-D
Прикачен файл:
DSCF5530-1.jpg
themask - специалист
keymaker написа:
themask написа:
--------------
За сгъстяване е нужно рязане.
Благодаря :) А кога е най-удачното време за тази процедура?
tangarov - специалист
themask : щом растат нагоре значи им е ОК. Не ги тори излишно че ще избуят още нагоре ... за да се.„надуе” туята трябва да се подрязва от горе, така напъва да расте настрани. Но те на твоите туи природата им е такава да растат като свещ ...
Режат се напролет, след.като преминат студовете
tangarov - специалист
vlax : използвам не от лентовите, а от кръглите маркучи с вградени капкообразователи през 20 см
положени на зиг-заг между туите.
Поливам 2 пъти седмично по 30 минути (автоматизирано).
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Засаждане на туи и плодни дръвчета - кога и как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: