• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
nautilus33 - майстор
ESPACE написа:
Аз ли нещо не мога да разбера? Тръба 1 ", 6-7м дълга не можете да я изправите вертикално и да я спуснете в кладенец с диаметър 120мм? Да дойда да ви я сложа, не виждам никакъв проблем. Преди време упражнението го правех всяка пролет сам. Две тръби бяха, едната като твоята, другата цол и половина по 6м дълги. Изправяш я вертикална, малко цирков баланс и с контролирано спускане си готов. С дебелата беше по-трудно но бях по-млад и по-як. Сега няма и да ги погледна тези мероприятия :)
Ами честно да ти кажа като я погледна колко стърчи нагоре, и нещо страх ме хваща, че няма да мога да я балансирам изправена. Но така и не опитах днес. Хайде утре ще проверя, дано не си я пусна на главата :)
lov написа:
И още една купчина клипове как се прави.
Мерси. Погледнах първия, после ще видя и другите.

ПП Има ли някакъв стандарт за височината на помпата, или както ми е удобна за помпане да я слагам? За да знам колко висока да е стойката, на която ще я монтирам.
Gadnyara - специалист
Да, и аз се зачудих какъв точно е проблемът. Моята тръба беше 8м, 1 цол поцинкована. И няколко пъти съм я вадил и потапял сам, преди да я подаря на съседа.

Но, в крайна сметка не виждам смисъл да се занимавам с железни тръби, при наличие на достъпна от HDPE.
За под 30лв ще имате нова тръба, сравнително добър смукател и фитингите до помпата. Която няма да тежи повече от 5кг. :wink:
nautilus33 - майстор
И така, днес с комшията решихме да проверим колко вода има в кладенеца. Пуснахме едно въже с тежест, и като усетихме, че е ударило дъното го изтеглихме. Резултата беше доста изненадващ, но не в положителен смисъл. Само първия метър от въжето беше мокър. Та, сега се чудя, дали да набивам тръба в калденеца, защото ще си спестя едни 4 метра, или да избера друго място. Защото предполагам и се надявам, че малко по-надълбоко би трябвало да излезе, щом на 4-ия метър има. Другото, което е, че комшията каза, че още преди години, доста, водата е била толкова високо, че като са слагали циментовите колци за лозя и оградна линия, водата е излизала отгоре. Толкова много е имало. След това са копали за прокарване на канализация и водата е изчезнала. В кладенеца на комшията, има вода за около 15 минути, след което казва, че трябва да се изчака още толкова за да се понапълни. Не знае колко е дълбок, пък и забравихме да проверим.
infomar
Какъв е проблема да платиш на някой да го издълбае още поне 2-3 метра. Разбиваш плочата и после слагаш пръстен с капак. :?
При положение, че имаш работещ кладенец не виждам смисъл да правиш друг, вместо да удълбочиш този, който може да се е затлачил с годините.
nautilus33 - майстор
Ще може ли да се копае надолу, след като в момента има вода? Забравих да кажа, че не е ползван от около 2 години, та знам ли, може и оттова да е намаляла водата.
infomar
nautilus33 написа:
Ще може ли да се копае надолу, след като в момента има вода? Забравих да кажа, че не е ползван от около 2 години, та знам ли, може и оттова да е намаляла водата.
В кладенеца се пуска помпа която да изхвърля събралата се вода, но трябва да не е капризна и да не и пречи пясъкът който ще се появи във водата. Питай някой, какъв тип трябва да е и при необходимост взимаш от някой на заем за една седмица - после връщаш. 2-3 метра се копаят за ден с напивка и софра - два, после оставяш помпата да работи и изхвърляш водата два-три дена без спиране, за да се отпушат "дамарите"... и си готов.
Почистване и удълбаване на кладенци е стандартна процедура за тези които се занимават с подобна дейност. Обикновено те си имат инструменти и помпа.
nautilus33 - майстор
Ще разпитам тогава, да видя дали въобще ще се намери такъв човек, понеже всеки, който познавам и има кладенец или помпа, си я е правил сам. Ако не, ще се опитам сам да се оправя.
То, трябва да взема и да махна циментовия капак да го видя и с какви пръстени е.
  • 1
  • 2

Тема "Спускане на всмукателна тръба в кладенец?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: