Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
mimeto_87_b - специалист
Това за сеенето се отнася май до мен, верно, че не звучи както трябва. :-D

Сега за изкореняването решихме да махнем старите лози. Дали ако ги отрежем и намажем с Раундъп ще умрат или трябва да ги изкореняваме в буквалния смисъл на думата. Четохме някъде, че когато се засаждат нови лозички може да се застели найлон и да се пробият дупки само за лозичките, така че да не излиза трева, та ако ги отрежем, напръскаме с този препарат и застелим с найлон дали ще можем да минем и без да ги копаме :-D
Johny - майстор
Идеята не е добра. Раундъпа действа чрез зелените части и ще има да чакаш докато се расзеленят лозите. Коренището , ще пречи на младите лози. Има някои изисквания за размера на ямките за засаждане: http://www.kak-da.com/%D0%BF%D0%BE%D1%8 ... D0%B5.html
Имах наследен един ред "Отел" и есента го изкорених за 1 ден/25 лози/, без да си давам много зор. На негово място засадих 4 сорта лози.
И последно - преди няколко години изкорених една лоза, но не изчистих добре корените. Още от време на време се появява някоя лозичка... Иначе идеята с найлона не е лоша.
GEORGI5959 - специалист
Миме, като чета какво пишеш, сигурен съм, че това 87 в ника ти е годината на раждането ти. Ами земи го асфалтирай лозето, че барем да не копаш и да не се каляш като влезеш в редовете. Аз те съветвам да си купиш първо една книжка за отглеждане на лози. Има ги във всеки магазин за препарати и посадъчен материал. Прочети я, понаучи елементарните неща и после питай каквото не ти е ясно. Създаването на ново лозе не е " ори, мели, яж". Има основни правила и ако не се изпълнят, никога няма да имаш жизнено и рентабилно лозе.
На черен полиетилен се садят успешно и ефективно ягоди. Помисли как ще засадиш през найлона лозичките на 30-32см. дълбочина, трамбоване около корените, загърляне с пръст на 4-5см. над втората пъпка на съкратения летораст. После при образуване на кора/в зависимост от типа почва и валежите/ може да се наложи внимателно разрохване. Дори и да успееш да направиш това, следва почистване на росни корени около началото на юни и втори път около 10 август и още два пъти - през втората и третата година. Да не говорим за аерацията на почвата и проникването на вода при дъжд.
Не се препоръчва третирането с "раундъп" на млади лозя до 4-5 год. възраст, а ти искаш да мажеш старите кютуци за да си спестиш изкореняването. Няма как да стане. При създаване на ново лозе се изисква риголване на 60-70 см. и едновременно наторяване с фосфорни и калиеви торове за запасяване на почвата с хр.вещества. Това подсигурява младите лози до 6-7-мата година от тяхното развитие и осигурява буен растеж до пълното плододаване. За малки площи и невъзможност да се осигури риголване, за всяка лозичка се изкопава яма с размери минимум 30/30/30 см. и вътре се поставят торовете, тъй като те се придвижват бавно през почвения профил. Възможен е и друг начин - изкопаване на канавки по дължината на редовете. Тук орния пласт почва се изхвърля отдясно, а долния отляво и после се зариват обратно.
Мога да пиша с часове на тази тема, но ставам отегчителен. Ще добавя на питането ти още само за необходимостта от изкореняването. Задължително е да се извърши, защото при гниенето си коренищата могат да навредят сериозно на новозасадените лозички.
Дерзай !
Последна промяна от GEORGI5959 на ср мар 30, 2011 10:40 pm, променено общо 1 път.
Геша - специалист
GEORGI5959 написа:
Мите, като чета какво пишеш, сигурен съм, че това 87 в ника ти е г годината на раждането ти.
Жоржи, как можа??? Веднага трябва да се извиниш на МИМЕТО! От къде ти дойде тая глупост в главата,че се казва Митко? Че В един пост тя ясно пише,че си има съпруг! Ти такова мамата на целия мохабет. И накрая..., не се връзвай! Пиша го почти на шега, но все пак, помисли си! :weedman:
GEORGI5959 - специалист
Уф, объркал съм се несъзнателно. Явно това "t" в края ме е подвело и съм прочел Митето вместо Мимето. Но да не се оправдавам, явно съм виновен, за което моля да бъда извинен.
Геша - специалист
Жоржи, признавам те! Ти си пич! Веднага реагира на забележката. =D> :supz:
ср мар 09, 2011 12:18 amJohny написа:
evdoki написа:
Вино не правя но да питам: наистина ли са забранени? И защо?
Преди години като млад зет, тъста/лека му пръст/ ми предложи грозде, за да си направя вино, а аз нямах буре....
Търсейки буре из пазара, ме срещна една позната и ме попита какво търся и аз и обясних. А тя възкликна:"Мъж без буре не е мъж!". Така че помисли си по въпроса [-X

Ето и отговор на питането ти:
Видин.Голяма част от виното, което се произвежда в домашни условия в Северозападна България съдържа канцерогенни вещества, заяви за радио “Фокус”- Видин Донка Иванова, технолог във ломската винарна “Поломие”. Тя уточни, че частни производители масово използват сортовете грозде “Отел” и “Липа”. Тези сортове са забранени за производство на вино в Европейския съюз, подчерта Донка Иванова и допълни че отровното вещество малвидин, се съдържа в ципата на гроздето и няма начин да бъде отстранено при преработка.
#-o [-X Веществото МАЛВИДИН полезно или вярно
" В черния цвят на боба се крият изненадващи хранителни вещества. Тъмното покритие на боба съдържа три важни флавоноиди: петунидин, делфинидин и малвидин. Тези важни вещества имат изключително висока антиоксидантна активност."

" - Вино - кожата на гроздето е изключително богата на флавоноиди, най-вече малвидин и епикатехин. Тъй като процесът на ферментация на червеното вино е близък до извличането и съхранението на флавоноиди, се счита че и то е много богато на тези полезни вещества.
kr1100 - майстор
Темата е за грозде Молдова.
Бързо и силно разстяща лоза. Имам 2 на сама . Имам още 1 грозд останал за ядене още. Не е нещо спец съхраняван.
@GEORGI5959 прав си даже 30 см дълбочина е малка. Изкоренява се главината и вс. дебели коренища. В диаметър дупката е 50-60 см за да се орежат старите корени. Не се ли махне главинанат с дебелите корени - лошо .При стари лози има бели червей в дебелите корени и главината - изгризват младите корени на новопосадените лози.
През2014 поднових стари асми набор около 1980 г. Започнаха да се цепят стъблата и да съхнатПрава лопата и търнокоп - бой по главините и коренитеГолеми ями , тор и засаждане. На 2 рата година се качиха на конструкцията и дадоха много плод. Оставих само по 1 чепка за да не се товари лозата и да виа дали си отговаря на сорта. На 3 тата година оставих по 4-5 чепки и ...
Бе вий двамата хубаво ашладисахти 8 годишна тема, та белким науча и аз нещо.
Значи Липата е реабилитирана, така ли? Демек не е вредна, а антиоксидантна даже?
ky-kyy - майстор
ср мар 13, 2019 9:11 amТрифон П.Трифонов написа:
Бе вий двамата хубаво ашладисахти 8 годишна тема, та белким науча и аз нещо.
Значи Липата е реабилитирана, така ли? Демек не е вредна, а антиоксидантна даже?
Никога не съм знаел, че е била заклеймена липата, па ся реабилитирана :) Ама нищо не ме учудва вече. Всяка "сензация", в повечето случаи поръчкова естествено, като се повтори 2-3 пъти и всеки я преповтаря компетентно и размахвайки заканително пръстче. Поне да си бяхте изчистили мръсотиите, че грозно...ама това друга тема, де.

Нищо му няма, нито на отела, нито на липата, нито на алжирката, или на унгарката. Откакто се помня, пия такова вино, както баща ми и неговия баща и неговия баща....Без да ги е интересувало дали са антиоксиданти, или дали имали "отровни вещества" според поредния лаладжия от нам кой си съюз....Ак, сиктир....

Тема "Грозде сорт Молдова" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: