Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
rorik - специалист
"лаладжия от нам кой си съюз....Ак, сиктир...."

Тема на 8 години . Сигурно молдовските сортове отдавна са измръзнали поне ако лозето е в Северна България.
На комшията , ражда една година добре , на 4-тата година и измръзна . Колкото до белите червей какво правят мравките в загнилите корени?. Като при въшките , разнасят ги , за да се хранят от тях ли??
И на мен ми се налага да сменя някоя лозичка . Пробвах вече ., На едни места става , на други не .
Лозето ми е букет. на 60 години е.
biol - специалист
Софийско, на астма не може да узрее. Имам 4 корена, бързо расте, добра сянка, ражда много . Не понася жегата- спира растежа на гроздовете. Гроздовете са устойчиви , докарват до снега, но не узряват
ср мар 13, 2019 7:23 pmky-kyy написа:
Само не разбрах какви мръсотии да разчистим.
С другото съм съгласен. Бях десетина годишен, дядо като си донесе пръчки от Добруджата, та сади лозе. На работа съм учен от малък. Асмите, дето са ми в двора, повечето са зайбер. Пийвам си го с кеф.
ky-kyy - майстор
ср мар 13, 2019 10:18 pmТрифон П.Трифонов написа:
ср мар 13, 2019 7:23 pmky-kyy написа:
Само не разбрах какви мръсотии да разчистим.
С другото съм съгласен. Бях десетина годишен, дядо като си донесе пръчки от Добруджата, та сади лозе. На работа съм учен от малък. Асмите, дето са ми в двора, повечето са зайбер. Пийвам си го с кеф.
Имах предвид, че всекидневно, ни заливат с мръсотия - "шок", "сензация", "само тук", "тровят", "убиват ни" и т.н...Прекалено много се вярва на всякакви "сензации" и псевдо научни алабализми. И всеки, който ги разпространява, според мен, допринася за мръсотията
rorik - специалист
==Имах предвид, че всекидневно, ни заливат с мръсотия - "шок", "сензация", "само тук", "тровят", "убиват ни" и т.н...Прекалено много се вярва на всякакви "сензации" и псевдо научни алабализми. И всеки, който ги разпространява, според мен, допринася за мръсотията==

За това трябва да вярваме на нашите си специалисти , нашия си опит . . На нашите си семена и сортове. Уточни се . Молдовские сортове в Северна България , мръзнат , в планината не узряват .
Бях на 7 години , когато дядо ми сади лозето .
Ходи с кон чак до Бургаско за някакви сортове. От 10 реда , вярно че са изчезнали 1,5 реда . Това е на към 500 километра .
Булгара ми от пръчка се разви добре и ражда . . Ще видя тая година другите сортове. Предимно бялото е изчезнало .
Дядо ми , баща ми пръскаше по 3''4 пъти годишно , повечето със син камък и стария изпитан ридомил голд. .
Комшията насади някакви нови сортове и пръска по 12 пъти на годината . Това е хамалогия.
Дядо ми пробва някаква американка , има я и в лозето и в на асма . По соца се опитаха да я внедрят . На асмата мръзне през 3 години .
Аз съм на север и лозето трябва да се зарива . По му е добре.
Ще запълня липсващите с някоя главина ,десертното кехлибарено , със белия кайлъшки мискет ,с някое бяло винен сорт да узрява по късно , една, 2 главина ситно бяло , сорт "ранозрейка , да има за внуците , ..От Плевенския институт.
Болгара ми цяла зима виси на весма , поне 50 килограма .
Бог да ги прости родителите ми . Цяла зима ядяха грозде и гляб , баща ми почина на 82 , майка ми на 91 преди 1 година . Пиха вино и ракия и от 10-те асми отел , черен . Слагаха 1 кг захар на 100 литра бидон .
Нямаха сила да поддържат бъчвите та се разсъхнаха. От тия 100 главини пълнеха 1 тон бъчви.

Мисля че не е препоръчително да се размножава с отводи , това води до изтощаване на главината и загиването и .
Или поне трябва навреме да се отсече отвода от майката главина . .

.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ср мар 13, 2019 9:04 pmrorik написа:
"лаладжия от нам кой си съюз....Ак, сиктир...."

Тема на 8 години . Сигурно молдовските сортове отдавна са измръзнали поне ако лозето е в Северна България.
Цялата Молдова е осезателно по-северна от северна България....
miroki - майстор
При мен североизток, вирее добре на асма.
Обича и дълга плодна пръчка да се оставя. Устойчиво, но не минава без пръскане. При мен издържа и без ашладисване, директно от пръчка. Зрее октомври заедно с другото.
rorik - специалист
==

Тя и силистренската кайсия в Златията не вирее.Трябва да се търси да се пробва унгарка или късна . На този комшия меъзне един път на 3 години, защото е на припек пред къщата му . , ама по нагоре от него един комшия ги насади на улицата и на течение и всяка година мръзне.
От две години през декември е по студено от януари и манава един вледеняващ дъжд , та за това си загубих част от лозето , че се подлъгах че е топло , та не ги зарих в земята прътовете.
gnt69 - майстор
чет мар 14, 2019 9:02 pmrorik написа:
==

две години през декември е по студено от януари и манава един вледеняващ дъжд , та за това си загубих част от лозето , че се подлъгах че е топло , та не ги зарих в земята прътовете.
Аз имам 4 лози Молдова качени на 60 квадрата конструкция пред два гаража, прави перфектна сянка и бера по 300-400 кила грозде от там. Никога не е мръзнало вече 14 години. Никога не заривам лозе. Вярно трабва да се пръска но не е капризно като другите десертни. Виното става хубаво и със силен цвят. Всяка година раздавам пръчки на приятели и познати и им се хваща над 90% от посаденото. Миналата година беще замръзнало от един леден дъжд средата на март но пак нямаше измръзнало и есента набрах 350 кила от 4 те лози.

Прикачен файл

асма.jpg

Тема "Грозде сорт Молдова" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: