• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
gnt69 - майстор
Не можеш да направиш пустиня. Аз пръскам до оградата двора на един комшия с 300-400 мл на пръскачка 16 литра и пак никне. Едно време имаше един препарат арсенал ако намеря и с такоз ще му напръскам мизерник мързелив. И до бурдюра пръскам ама пак никне. Преди години като купих имота имаше едни диви орехи голямо пръскане с огромни дози и няма умаряне , докато един приятел агроном не ми даде Раундъп от комунизма / през деведесетте години му хартисало едно варелче от ТКЗС. Нищо че му беше минала годността с 10 тина години умори дивия орех. Но беше жълт на цвят и много гъст като зехтин. А сегашния тънък като вода. :partyman:
Stefan_62 - майстор
ivanovbg написа:
Ако превишиш дозата е вероятно да направиш пясъчна кариера за дълго време. :) :partyman:
Иванов, това са глупости просто се набутваш с препарата :-D
gnt69 написа:
. Едно време имаше един препарат арсенал ако намеря и с такоз ще му напръскам мизерник мързелив. И до бурдюра пръскам ама пак никне. :partyman:
Това е най-якият хербецид /унищожава всичко за дълго време/, но няма да намериш на пазара и аз търся, но отдавна е спрян за продажба в Българея, единствено все още се използва от ЖП-то, но явно го внасят. Ако имаш някоя сериозна връзка с тях може и да се снабдиш с някой литър. Разбрах, че го продават в Турция, ама няма кой да ми донесе :sad: :drinkers: .
ssiderov - специалист
Благодаря ви колеги!Аз като градско момче задавам глупави въпроси,ама така е като си земеш жена от село!Тука за жълтите павета не требва глифоган,а около блока Фандъкова пуска Бай Мангал да коси тревата!Но на село няма кой,освен моя милост.
Питах за проценти щото така си правя маслото с бензина за резачката и косачката.Пише 2% или 1:50 съотоношение и така се ориентирам лесно.Трябват ми 5,10 или 50 литра бензин смесен с масло,аха значи трябва толкоз масло!
Та малко объркващо с тез декари и не само за мен е така!Мислех си че като му сипеш повечко водица то и силата му може да отслабне.Но повечкото търговци знаят,че средно се работи с 10 литрова пръскачка и казваха май 150 мл концентрат.Не помня точно.Поздрави
p.v.x - майстор
Бутилка от 330 мл. минерална вода. Това е мярката на баща ми. За 12л пръскачка. Един литър за три пръскачки. :rock:
Stefan_62 - майстор
ssiderov написа:
Но повечкото търговци знаят,че средно се работи с 10 литрова пръскачка и казваха май 150 мл концентрат.Не помня точно.Поздрави
Не, основно се работи с 12л. или 16л.-ви пръскачки, но търговците съветват, а и процентно препаратите се смятат за 10л. вода, а ти вече си правиш сметката, ако забъркваш за 12 или 16л. вода. :drinkers:
ivanovbg - майстор
Много е важно в каква фаза се пръскат растенията за да има добър ефект препарата. Да не говорим, че е листен хербицид и растението го поема само чрез листата. Ако го полееш няма да има ефкт. Има добри почвени хербициди които запечатват почвата и растението умира още като покълне.
Та кажи какво у защо искаш да пръскаш, че само заради едно косене...

:partyman:
stonesour - специалист
естествено, че разтвор се смята най-удачно в проценти. най-малко е фирата по този начин.
по-листовките на препаратите е масово в дка/л щото е по-удобно за пресмятане за индустриални нужди.
Колко препарат се налива в гръбната пръскачка? В селското стопанство главно се използват следните пестициди: хербициди за борба с плевели, фунгициди срещу болести, инсектициди срещу насекоми и акарициди срещу акари. Хербицидите се дават винаги в количество препарат (грамове или милилитри на 1 декар). Прието е тази доза да се изпръсква с 50-60 л/дка вода. За третирането на 1 декар при доза 200 мл/дка ще разтворите 200 мл препарат в 50-60 л вода. Инсектицидите, акарицидите и фунгицидите се регистрират по два начина в зависимост от културата – за овощните дървета и лозята в процент, а за всички останали култури в доза на 1 декар. Количеството на работния разтвор в трайните насаждения се определя от развитието и хабитуса им. Ако той е по-малък, ще изразходвате по-малко вода и обратно, но при по-голяма корона и много листна маса ще изразходвате повече разтвор. Когато пръскате овощни дървета или лози и трябва да използвате препарат с доза 0,02%, постъпете по следния начин: в 100 л вода разтворете 20 мл от препарата. В частните стопанства се изразходват малки количества и в такъв случай при концентрация 0,02% в 10 л вода ще разтворите 2 мл препарат – намалявате 10 пъти водата и препарата.
hidrazin - майстор
stonesour написа:
естествено, че разтвор се смята най-удачно в проценти. най-малко е фирата по този начин.
И най-лесно е да предозираш или нищо да не направиш.
Като пише примерно 100 грама на декар, толкова трябва и да внесеш на този декар.
Независимо дали си го разтворил в 10 литра вода или в 1000 литра вода.
Това за хербицидите. За другите препарати е малко по-сложно за хората в домашните стопанства.
Там приемливо се получава и с % разтвор.
:partyman:
djjimmy66 - специалист
Мама му стара - въртите, сучете, пишете, цитирате, копи-пействате и все тези декари! Оставете ги тия декари - ние говорим за квадрати в двора, дето не щем да обрасва и искаме да си дадем парите за препарата и да напръскаме! Хайде да го кажем така: Аз съм прост човек, дето не може да смята и не му е ясно колко да налее в 16л. стандартна пръскачка: Глифозат, Раундъп, Наса - всичко е едно и също - че да се пребори с буренака? Като не ми стигне една - още ще направя, там вече е лесно! Кажете конкретно: колко на 16л.? 300, 400, 500 мл?
p.v.x - майстор
djjimmy66 написа:
Кажете конкретно: колко на 16л.? 300, 400, 500 мл?
:rock:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Доза за пръскане с Глифоган" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: