Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
toon4o - помощник
Ами дървото е круша на повече от 80 години на тази снимка :http://toon4o.snimka.bg/architecture/kl ... инственият проблем от 5 години е листата в улука , но чистенето не е проблем от терасата с маркуч и вода.Иначе орехът е опасен в близост до постройка или ограда.Надига и пука яко основите.
svetoslavoff - специалист
А някой може ли да допълни за смокиня, финап и лавър?
И още нещо:
В Милано видях на няколко места големи магнолии, подрязани с тясна и висока корона в непосредствена близост до стари големи и разкошни къщи(в табл е посочено 35м!). А италианците са отлични градинари. Значи ли това, че ако оформиш тясна корона, можеш да намалиш разстоянието независимо колко е старо дървото?
шоп - майстор
Останах изумен!!!
Може би тези разтояния се отнасят за паянтови постройки и вредата която могат да им нанесът. Иначе в един селски двор не би трябвало да има дървета.
Моят двор е 1 декар и има върби, брези, борове, овошни дръвчета и досега няма проблем дори по дуварите. Разбира се някои от тях са по-млади, но има 2 круши по над 40 години на 2 метра от къщата. Виждал съм поражения от орехи и липи, но засадени буквално до ограда.
ArturDent - Почти Безобиден
Абе ако има основи от бетонче - няма да има проблем.
Вертикално на поне 1,5 м дълбочина.
Друг е въпроса за надигането на настилка или плоча направо пльосната върху пръста.
schuldiner - майстор
Тц, бетончето не издържа на времето... 12-метров бор на два метра от стълбището ми в бетонно корито с дебелина на стените 30 см - спукани две стени и малко проблеми с пътеките наоколо. И не е от големи корени, проверих. Понеже съм влизал в кладенеца (той е на още 2 м и на 7-8 м дълбочина), та видях какво представляват корените - едни крехки такива, белезникави и тънички, ама ровят ли ровят. За пет-шест години от предното чистене направили килим върху водата, който ме издържа като стъпих. Видях откъде минават (направо невероятно през какви дупчици се провират) и как повърхността на бетоновите пръстени се рони като пясък. Няма да е по-различно в основите май. Още трийсет-четирийсет години и ще изгризе преградите - да сме живи и здрави дотогава!
Обаче! Ако ще и да не е геотекстил, ами някакво полиестерно фолио, много успешно ще стопира корените. Виждал съм основи на 40-50 години просто обмазани с някаква битумна паста и пак няма поражения (а където не беше мазано имаше).
Сега ако строях, просто щях да ползвам земекопните машини да си направя полета за дърветата - да опъна от геотекстил нещо като параван, ама под земята околовръст на изкоп, в който ще се развива бъдещото дърво. И тогава какво да ми пука, че дървото е на 5 м от основите, като още на метър от тях има преграда против корени...
А това, че корените повдигали (като големите на липата и ореха) - ами повдигат, един-два тона що да не ги вдигнат? Ама 100-150, т.е. една нормална къща с железобетонни основи... Абсурд!
Сега като се замисля, май много си зависи освен от бетончето (камъните) и вида на дървото.
Например в нашия град - преди 100-на години имало кмет, които много обичал зеленината. Бая дръвчета е набол по централните улици и то на 2-3 метра от къщите. Та от тия дървета (100-тина годишни) къщи не съм виждал надигнати от дърветата.
Но с гореспоменатите цифри от рода на 10-20м, не съм съгласен. То в нашия град (че и в другите) тогава, не трябва да има или къщи или дървета - ако очертаем един кръг около всяко дърво....

Имах една къща (наследствена) с круша с диаметър поне 80 см. Крушата е поне на 150 г. Имам снимки от 20-години на миналия век и е почти същата. Преди 50-тина години до крушата от едната страна има поставена бетонна настилка (без арматура) и чешма. Това на разстояние около 1.5-2м И досега настилката не е повдигната или поне аз не съм забелязал?
schuldiner - майстор
То от едната страна може и от късмет да е (да не минава голям корен към чешмата). Може и на по-голяма дълбочина да влизат - балиги? Мисълта ми беше, че преградата за корени предпазва да не работят основите още докато се крехки и мънички. Нали се сещаш - влиза като косъм и почва да набъбва, като същевременно напуква "леглото" си... Отделно си е големият корен, примерно десетина см диаметър и на плитко. Той може да повдига, ама ако тежестта е да речем един етаж тухлен зид върху бутобетон. Армирани ли са основите, става като трегер и за да повдигнат същия зид, трябва да вдигнат половината къща.
Абе сигурно може и да се изчислява - ветровото усилие на короната +теглото на дървото+рамото на стеблото+съотношението към дължината/дебелината на корена... все едно надигаш товар с лост. Е...хти корена ще трябва да е!
Humppa - напреднал
А какво става, като се премахне едно голямо дърво с голяма и добре развита коренова система? Какво става с корените, след като те изгният и отворят дупки в почвата? Ще има ли пропадане?
До нашата къща има една 20-годишна череша. Огромна! Голяма колкото къщата (на два етажа) и на отстояние ок. 4 метра. Вече си мисля да я премахвам, а такава ракия става от нея... :?
koba - специалист
Humppa написа:
А какво става, като се премахне едно голямо дърво с голяма и добре развита коренова система? Какво става с корените, след като те изгният и отворят дупки в почвата? Ще има ли пропадане?
До нашата къща има една 20-годишна череша. Огромна! Голяма колкото къщата (на два етажа) и на отстояние ок. 4 метра. Вече си мисля да я премахвам, а такава ракия става от нея... :?

Точно това искам да попитам... Как да унищожа корените на отрязано дърво... Казаха ми с "нафта" сипвах в едни пробити от мен дупки... после ми казаха , че не е това начина...
koba, начини за убиване на едно дърво много, но колегата, който си цитирал е писал, че проблема, е че остават дупки от корените (като изгният).
А иначе, аз съм сипвал сол в пробити дупки в пъна който остава.... но зависи от дървото - някои са много упорити и освен това трябва да се прави есента когато дървото се приготвя за зимен сън. Преди да са окапали листата.

Тема "ДЪРВЕТА ДО КЪЩАТА" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: