Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
GEORGI5959 - специалист
Опиши го поне - едрина, цвят, форма на зърното, аромат, кожица, консистенция на месото, към коя дата е узряло, форма и големина на грозда?
BREAKER - специалист
Да се получи вероятността е 1/100,тъй като го яде филоксерата.За да не става това се използва дива подложка която е устойчива на филоксера.
Илиян Илиев™ - майстор
От купешки плод едва ли би поникнало каквото и да е. Ако пък е вносен...
milanovs - специалист
Би трябвало да никне и от семка.Природата е създала всички растения да се размножават,и без намесата на хората.Но какво ще стане :? ..трябва да се опита.
ЧефоС - специалист
GEORGI5959 написа:
...готова облагородена лоза.

Купувал съм готови облагородени, за по-лесно. Трънки! В 99% от случаите резултата при мен е плачевен. Дори имам случай, когато резултата е чиста дивачка.

За това аз вече практикувам два начина.
1. Засаждам пръчки за разсад на определено място в началото на февруари. Разстояние между пръчките примерно 30 см. Тези, които покарат, поливам редовно. На следващата пролет ги подрязвам, и отново по процедурата. Това е така, защото кореновата система не е достатъчно добре развита. Чак на следващата година ги разсаждам на определеното място.

2. От лозата, която съм си харесал, подготвам дълги леторасти чрез филизене. На пролет заравям тези леторасти в позвата колкото е възможно близо до лозата на дълбочина поне 25 см и по дължина поне 50 см. Оставям върха на летораста над почвата. Поливам редовно мястото на вкопаването за развиване на коренова система. На следващата пролет внимателно изваждам вкоренената нова лоза, подрязвам кореновата система по подходящ начин, и премествам на определеното място.
По този начин имам същия сорт лоза, спестявам една година.

Знам, че предлагам нещо нетрадиционно, и некоментирано тук. Предлагам практически опит. Който разбрал, разбрал. :lol:

Дано сте ме разбрали.
Успех!
klapan - напреднал
ЧефоС написа:
2. От лозата, която съм си харесал, подготвам дълги леторасти чрез филизене. На пролет заравям тези леторасти в позвата колкото е възможно близо до лозата на дълбочина поне 25 см и по дължина поне 50 см. Оставям върха на летораста над почвата. Поливам редовно мястото на вкопаването за развиване на коренова система. На следващата пролет внимателно изваждам вкоренената нова лоза, подрязвам кореновата система по подходящ начин, и премествам на определеното място.
По този начин имам същия сорт лоза, спестявам една година.

Знам, че предлагам нещо нетрадиционно, и некоментирано тук. Предлагам практически опит. Който разбрал, разбрал. :lol:
Този начин на размножаване е познат много отдавна,има си и име - размножаване чрез отвод.Не е нещо нетрадиционно,напротив - познат е като начин на размножаване. Въпросът обаче е,че получените вкоренени нови лозички са на собствен корен,което пък противоречи на съвременните изисквания за създаване на лозе.Имам предвид това,че такива лози са потенциални жертви на филоксерата - това е един вредител,пренесен от Америка отдавна в Европа.Той не засяга само дивите американски сортове - това е и истинската причина да се изисква да се произвеждат облагородени лозички с подложка,устойчива на филоксерата.А иначе с много по-голяма производителност от разгледания се отличава така нареченият "китайски отвод".При него се заравя в плитко каналче двугодишната пръчка и се закрепва с дървени скобки към почвата.Полива се редовно и от всяко око покарва летораст,а от възелчето към него покарват корени.Леторастите се превързват към колчета, за да не се счупят при вятър.Така от една пръчка наесен ще имате поне 5-6 нови лозички.При добри грижи те се вкореняват хубаво, пускат си дълги коренчета и наесен се разделят чрез нарязване и сеят самостоятелно.
GEORGI5959 - специалист
Колега чефоС, твоя отговор ме провокира да напиша още нещо.
Това, че си попадал в 99% от покупките си на готови облагородени лозички на некоректни търговци, донякъде си е твой проблем. Спомни си откъде си ги купувал и сам ще си отговориш защо така се е получило.
Колкото до това, че предлагаш нещо нетрадиционно, само така си мислиш. Това размножаване датира от преди много години. В литературата се среща като размножаване чрез отвод, а сред старите лозари и по селата като "далдарма", което си е вкореняване на леторасти от майчиното растение. Прилага се не само при лозата.
И да не забравяме темата "може ли лоза от семка". Как питащият да си създаде лоза чрез отвод, като няма такава?
ЧефоС - специалист
Зная, че се казва далдарма. Не смятам също така, че откривам топлата вода. :lol: Само споделих нещо, което аз практикувам. И съм убеден, че не всеки знае подробности. Все на някой може да е полезно.
GEORGI5959 - специалист
Да така е, прав си. Особено практичен е този метод на размножаване в старо лозе за попълване на мястото на загинали лози. Засаждането на резници и дори вкоренени лозички е обречено на неуспех.
ЧефоС - специалист
GEORGI5959 написа:
Да така е, прав си.
Добре, де. Само не разбрах защо беше негативната реакция.

Само вметка - купувал съм вкоренени лози от реномиран институт. Същия резултат.

Тема "лоза от гроздова семка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: