• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
kuger - майстор
пет юни 21, 2019 9:02 pmgnt69 написа:

Режи смело и безотговорно. Каквото се подава от асмата и не можеш да го вържеш, 4-5 листа след гроздето му стигат. Аз моите асми ги стрижа с храстореза като ги изтърва.
За стригане не съм стигнал до там, но ... лозата се стреми към надмощие, винаги иска да е отгоре. Кога гледах лозе, специално отделях ден да прекършвам върхари. Още нещо, най-високите ластари ги завивахме на венец.
На асмалъка всичко де расте в неправилна посока, ако не мога да го "приобщя" към конструкцията го правя жертва.
Не ги режа, чупя в коляно, ако има грозд оставям 2-3 листа след него.
zz_stefanov - майстор
kuger, това с орязването и очупването сега ли го правиш.
Миналата година обрах страничните клони на едни лозички дето още не се бяха качили на асмата и те залиняха, сега ги чакам да се възстановят. Другите са ми добре.
Аз съм много бос по темата. :)
kuger - майстор
Кърша само по стари лози, на млади само култуците по стеблото, докато се качи на асмалъка. Горе я подвеждам в посоката, в която искам докато е още млада и гъвкава. Интервенции по младите най-рано на следващата година, и то за да се оформи подходящо за мен.
zz_stefanov - майстор
Благодаря, е там ми е била грешката, ошмулил съм ги като млади. :)
kr1100 - майстор
съб юни 22, 2019 7:46 amzz_stefanov написа:
Докато не се качи горе никакво кършене. Само разкопаваш в края на юли / август и орязваш росните корени . И поливаш нищо ,че сега вали отвреме навреме. Аз набивам тръби PVC покрай корена на дълбочина 30-40 см и на тях нанизвам рязана туба 11л. Пълня с вода и на самотек поливане. Около главнята разрови пръстта за да е открита и се пече от слънцето и да не пуска росни корени.
cvettomirr - специалист
Разстояние между редовете 2.25, между лозите 90см до 1.00м.
Сега какви удобства има за лозята, скоби за телове и кво се не сетиш.
Първи ред по дебела тел носеща, втори двойна и малко по тънка
zz_stefanov - майстор
съб юни 22, 2019 10:03 pmkr1100 написа:
съб юни 22, 2019 7:46 amzz_stefanov написа:
Докато не се качи горе никакво кършене. Само разкопаваш в края на юли / август и орязваш росните корени . И поливаш нищо ,че сега вали отвреме навреме. Аз набивам тръби PVC покрай корена на дълбочина 30-40 см и на тях нанизвам рязана туба 11л. Пълня с вода и на самотек поливане. Около главнята разрови пръстта за да е открита и се пече от слънцето и да не пуска росни корени.
Благодаря:)
kr1100 - майстор
Здравко няма защо да ми благодариш.
Но при теб положението е коренно различно от при мен . При теб е скала , а при мен при пролетен сняг водата е на 30-30 см по нивото на почвата.Отгоре няма и 1м глинест нанос и надолу едър речен камък и пясък. Имало е случаи като се наведа над кладенеца и да стигам с ръка водата. На съседи ми изгоряха помпите от високо ниво на водата.
Смокинята до кладенеца сис закопала на 4,5-5м под нивото на земята в кладенеца.
На 2 асми съм опънал маркуч и през набити тръби / 50-60 см/ с капкотделител се напояват с отделен кран.
zz_stefanov - майстор
Красьо, така е плитка е пръста, на метър почва скала. Лозичките вървят (само не и тея дето съм ошмулил :) ). Предполагам корените им не стигат на дълбоко, а бягат по хоризонтала. С дръвчетата работата е зле, опрат ли на скалата и са до там с растежа или си повяхват. Преодолее ли се скалата ма 7 м. има вода бол, кладенците на съседите нямат изпразване.
  • 1
  • 2

Тема "начинаещ лозар моля помощ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: