• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
valat111 - специалист
l_m_b написа:
Здравейте, градинари! :hallo:

Запалих се и аз по темата за градските зеленчуци. Имам си 4 корена домати на балкона! Закупих семенца от Praktiker, чери домати. Сортът, мисля, се казва Cherolla. Засадих ги в средата на Март, пикирах, разсаждах в кофички и ето докъде съм я докарал.

Изображение

Изображение

Засега изглежда добре. Въпросът ми е, как да ги подхранвам? Какъв тор да си набавя и дали въобще да си набавям, кога, как и с колко да ги третирам? За засаждане съм използвал готова почвена смес, дето продават в магазините. Твърдят, че ph~5.5-6.5, азот 0.08%, фосфор 0.04%, бла, бла...

Иначе ми е голям кеф да си ги гледкам и от там идва желението ми да се престарая! Пък и малкото синче се кефи :-D С домати чери ще трябва да си сипваш съвсем малки ракии, защото са като черешки #-o

Поздрави!
stiv1961 - майстор
Миналата година ми пратиха от Турция една туба/мисля,че беше 0.500 ml/естествен тор-концентрат-там му казват гюбре.Доматите и пипера полудяват.Тори се при растежа/преди цъфтенето/.Сега от половин месец се моля на моя човек да ми прати,а той,,добре,таман,йок проблем"и още чакам.Старата тубичка е в него,но мисля,че беше това:

Прикачен файл

b5a-sivi-organik-gubre.jpg
b5a-sivi-organik-gubre.jpg (17.56 KиБ) Видяна 8759 пъти
ebahti - майстор
stiv1961 написа:
там му казват гюбре.:
Знаеш ли кво е гюбре без слама? :wink:
l_m_b - помощник
Ехххх, то голяма нАука било това. Всъщност май всичко се свежда до купуването на NPK тор и гледането на отношението м/у елементите. Аз си взех ей този (NPK 4,4-4,4-7,7), има повече калий, подобно на предложението на ФЛО.

Изображение
Калият е също безусловно необходим елемент, който се съдържа във всички растителни органи на доматите. Калият влияе върху водния режим на растенията, върху устойчивостта им към неблагоприятни условия, повишава устойчивостта на болести по доматите и качеството на продукцията.
Източник

Четох, че К е полезен и при недостатъчна светлина. А може би това подкрепя твърдението на ФЛО, че "неговия" тор повишава устойчивостта срещу болести.

Явно нуждите са различни, в зависимост от етапа на разтеж. Ще го пробвам, пък да видим ;-) На опаковката е описана дозировката.

Поздрави!
stiv1961 - майстор
И да покажеш резултата :)
pipbel - майстор
Абе не съм суперагроспец, ама всички тия течни истории са си чиста химия. Смлели малко водорасли и добавят на поразия менделеевата таблица и после му казват "био". Био ама на най... :evil:
В къщи не бих ползвал такива магии от които "полудявали" доматите. А после - с вкус на гума.
Вече съжалявам дето казах на жената. Тя пък взе че се нави... :sad:
Другата година (нямам време тая) ще взема да махна 1 лопата пръст (по-отдолу де) и ще разстеля 15-20см слой от хумус и торф. За 30м2 ще са нужни 3м3 торф и 2м3 хумус да кажем. Верно ще дам почти бонче, ама ще знам че поне 10 години ще ям (а и децата) вкусни и истински биозеленчуци.
stiv1961 - майстор
Ако ,,гюбрето" не е био,то ние всички сме ,,гмо" :-D :-D :-D
l_m_b - помощник
И аз не съм агроспец, но вкуса на гума на купешките домати - според мен - иде май най-вече от това, че ги берат зелени. После зреят из разни камиони, хладилници рафтове и т.н. порнографии. Като си откъснеш домата червен, вкусът е съвсем различен. Е... опитът ми е базиран на червени домати, подхранвани с гюрбета :mrgreen: :mrgreen:
  • 1
  • 2

Тема ""Градски" домати - подхранване?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: