Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
cecovili - напреднал
Здравейте, аз също мога да кажа че като се сменят дюзите с МП ротатори ще се увеличи радиусът на поливане и също че 3 разпръсквача няма да покриват площта равномерно.
Повече съвети за това как се разполагат разпръсквачи и колко да работи поливната система, може да видите на - http://ecodesign.bg/2011/04/razpraskvat ... i-sistemi/
Здравейте, имам питане към хора с опит.
Прочетох няколко ръководства за изграждане на автоматизирана поливна система на водещи производители.
Изготвих скица на поливната система и на пролет мисля да посетя Пловдивският панаир и да закупя нужното.
Конкретно въпроса ми е следният - впредвид размерите на поливната площ какъв тип разпръсквачи да използвам.
Ориентирал съм се към дефлекторни защото са по-евтини доколкото виждам.
Размера на обекта е 19м. Х 12м. правоъгълник. Прилагам схема с размери, дебит и налягане.
Притеснява ме че не се препокриват на 100% един с друг - тоест едната страна е 12м и мисля да ползвам дефлектовни с радиус 5.5м евентуално до 5,7м.
Ако има дефлекторни на 6м. с прилична цена ще е супер.
Разбира се другият вариант за който се сещам е с роторни на 6м. за идеално покритие но се оскъпява допълнително.

Благодаря предварително за съвета.

Прикачен файл

4ти кръг Nasbot.png
4ти кръг Nasbot.png (14.75 KиБ) Видяна 6950 пъти

Прикачен файл

3ти кръг Nasbot.png
3ти кръг Nasbot.png (15.12 KиБ) Видяна 6950 пъти

Прикачен файл

2ри кръг Nasbot.png
2ри кръг Nasbot.png (14.98 KиБ) Видяна 6950 пъти

Прикачен файл

1ви кръг Nasbot.png
1ви кръг Nasbot.png (13.94 KиБ) Видяна 6950 пъти

Прикачен файл

Схема Nasbot.png
Разпределение на разпръсквачи
Схема Nasbot.png (12.61 KиБ) Видяна 6950 пъти
hidrazin - майстор
Това на последната схема е горе-долу това, което ти трябва. Какви разпръсквачи точно си избрал за 5,7 метра защото малко
модели покриват това разстояние. Захранването от помпа ли е и каква, защото при този дебит дето си го написал ще трябва
да ги разделиш на три части и да поливаш последователно.
Освен това нещо не ти излизат сметките за припокриване - 3х5,7=17,1 метра, което не е 19 метра. Същото се отнася и за 12-те метра.
Лично аз бих заложил на такива:
http://s40.radikal.ru/i090/1212/9b/1a59b522148a.jpg
Два броя червени с фиксиран ъгъл за средата и останалите десет броя черни с регулируем ъгъл. При тях разхода на вода е малък и
по груби сметки би трябвало да можеш да ги захраниш едновременно. Имат по-висока цена от дефлекторните и малко по-ниска от роторните.
Освен това струите които правят са доста по-устойчиви на вятър за разлика от дефлекторните.
:partyman:
В това се състои и въпросът ми - доколко може да се отклоня от пълно 100% препокриване на разпръсквачите в реални условия.
Мисълта ми беше да ползвам разпръсквачи примерно hunter ps ultra с дюза 17А за радиус 5.7м. само заради цената, въпреки че не се препокриват на 100%.
По отношение на скиците които съм качил - всеки кръг отделно и последната е обща схема на разпръсквачите където се вижда че не се препокриват напълно.
За източник на вода ще ползвам потопяема помпа jolly със описаните дебит и налягане. Програматора ще търся да е с управление на помпата така че да я пуска и спира защото не е хидрофорна.
hidrazin загрях идеята ти с тези разпръсквачи.
с тях ще постигна покритие от глава до глава.
По скъпи са но пък поради ниският им разход на вода изчислих че за радиус 6,1м всички разпръсквачи ще консумират 35,08л/м. което съвпада със възможностите на помпата. Така по-високата им цена ще се компенсира от икономия на 3 бр. магнитни клапани и ще могат всички разпръсквачи да се захранят наведнъж през един клапан.
hidrazin - майстор
Какво JOLLY - има 100, има и 150. Имай едно на ум че тези данни на помпата не са постоянни а зависят от дебита.
Ако е модел 150 при дебит 35 литра ще имаш едва 2 бара налягане, а ако е модел 100 пак при тези 35 литра отива към 1 бар.
Тези данни на разпръсквачите ги дават при 3 бара налягане. За да поддържаш такова налягане дебита не трябва да превишава
20-22 л/мин за модел 100 и 26-27 л/мин за модел 150. Та затова попитах каква е помпата.
Има и друго - трябва да оставиш някакъв резерв за помпата и да не я караш на 100%. Дори и с тези икономични разпръсквачи
отиваш на към два кръга.
Зеленото е за модел 100, червеното за модел 150.
Изображение
Все си мисля че беше 100 ама като замерих дебита излиза че е 150 защото ми дава 36л/м при дълбочина 15м в кладенеца.
Дебита замерих като пълних кофа с вода.
Налягането мерих като запуших маркуча (1 цол ) с манометъра.
Предполагам така се взимат начални данни (нямам опит)

След като имаш опит с тези помпи, бих могъл да го реализирам с два кръга евентуално.
hidrazin Вглеждайки се в таблицата която си приложил за помпата - успях да я прочета правилно най-накрая.
При запушен маркуч 6 атмосфери.
При свободно течаща вода с дебит 36л/м налягането би следвало да бъде под 2 атмосфери според графиката.

Ясно, Благодаря за тълкуването.
hidrazin - майстор
Точно с тези помпи нямам опит - просто потърсих информация за тези помпи.
Информация се взима от графиката за дебита и налягането на производителя.
Може да си я снемеш и сам ама е играчка. Ако запушиш частично изхода на помпата
примерно с един полуотворен кран и сложиш манометъра ще видиш реално при какъв дебит
какво налягане държи (няма да е 5,5 ако имаш някакъв дебит).
Горе-долу правилно си разчел - при свободно течаща вода даже ще е под 1 атм.
Та ако ползваш такива разпръсквачи ще е на два кръга.
Благодаря, два ключови момента ми се изясниха и вече придобивам все повече увереност за реализацията му.

Тема "Роторни или дефлекторни разпръсквачи?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: