Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
pipilica - майстор
От опит ще кажа че тия дози дето ги пишат са почти безвредни за гадините аз слагам двойно
на това което пише в листовката и ефекта е много добър.
Дано не ти се случва да се натровиш с химикал, че ще видиш тогава "Ехе, чак с противогаз" щото и аз така мислех. Верно тогава ползвах друго не Нуреле Д ама няма голямо значение.
iivanov - майстор
Дозите трябва да се спазват.Това,че даден препарат не действа на гадовете означава,че същите са придобили резистентност.Обикновено това се получава при предозиране на препаратите или при многократното им прилагане без редуване с други .У наше село масово се пръскаше с вазтак с/у колорадски бръмбар.В момента този препарат кара гадовете само да се оригват.Сега актуален е актара,като аз го редувам с моспилан.За защита ползвам маска,очила и гумирани ръкавици.
schuldiner - майстор
Иванов, от опит съм установил същото, само дето не познавам добре химиите... Та да ме посъветваш с какво да редувам срещу кърлежи (не може да нямате такъв проблем у ваше село) - досега първите години отличен ефект имаше фронтлайн, после нищо; миналата година бандит 10ев със среден успех, а сега просто не знам...

ПП По темата - на опаковката си пише каква е защитата. Няма смисъл да се опаковаш като космонавт, просто трябва да се спазва инструкцията и да не се излагаш зорлем на облака химикали, т.е. на вятър не се бачка...
joro_tsanev - специалист
pipilica написа:
От опит ще кажа че тия дози дето ги пишат са почти безвредни за гадините аз слагам двойно
на това което пише в листовката и ефекта е много добър.
Дано не ти се случва да се натровиш с химикал, че ще видиш тогава "Ехе, чак с противогаз" щото и аз така мислех. Верно тогава ползвах друго не Нуреле Д ама няма голямо значение.
Натравяте се, защото се правите на хитри и си дозирате както Ви хрумне. Вместо да увеличавате дозата сменяйте препарата. На всяка опаковка са написани защитните средства, както спомена колегата. Това, че си се натровил/а си има своето логично обяснение моля да не ме разбирате погрешно, не се подигравам. Или пръскате всеки ден с високи дози или сте в оранжерия или в друго затворено помещение. За препаратите ми е обяснявано още когато съм бил на 10 години. Дядо ми беше агроном, такъв съм и аз и досега не съм имал никакви проблеми, естествено при спазване стриктно правилата на безопасност. Другия проблем е, че препарати от 2 категория какъвто е Нуреле се продават свободно на всеки и даже пред мен аптекари са съветвали хора да слагат двойни и тройни дози, оттам стават също сакатлъци. Спазвайте си винаги предписанията и безопасността и няма да имате проблеми.Поздрави.
pipilica - майстор
Лошото е че хубавите и отровни препарати ги забраниха и сега продават некви глупости.
Като сменяш препарата чети активното вещество не търговската марка щото Нуреле Д е
търговска марка Моспилан също.
манихеин - специалист
Пръскам от двадесет години по земята и по асмите, никога не съм ползвал предпазни средства. Закачам пръскачката на гърба и внимавам облака от препарата да не се довее до мен. Лятно време пръскам само по къси гащи. Винаги след пръскане влизам веднага в банята. За дозите - агрономите и продавачите по аптеките съветват да се увеличава дозата, за да подействал препаратът. Според мен си е чисто пазарна измама, за да се харчи по-голямо количество. Като пръскам веднъж, дори и да е било със завишена доза, на следващия път си гледам какво пише на етикета, пръскам си според указанията и няма проблеми.
Градинар - специалист
След пръскане... едно кисело мляко!
svetoslavoff - специалист
Здравейте,
По горе писах какви защитни средства ползвам и след това в банята, понеже съм малко "страх лозе пази" - мой познат е с доста кафяви бенки по ръцете и една от хипотезите на лекарите е за влияние на препарати върху кожата. Друг един съсед, стриктно спазващ всички пръскания, а пръска постоянно (има от най -ранните до най-късните плодове и зеленчуци) има някакво хронично натравяне на кръвта и му казаха вероятно от препаратите.
За препаратите - редувам и инсектицидите и фунгицидите.
Понеже стана дума и за дозировките - аз винаги слагам по-малко от предписаното и за себе си съм доволен - още имам здрави и хубави ябълки в мазата, домати и плодове не купуваме. Вероятно бракът е малко по-голям, но нали трябва материал и за ракия, оцет, сладка.
Само споделям опит, без препоръки:)
Поздрави!
iivanov - майстор
Не съм специалист и не мога да давам съвети.Споделям скромния си опит от зеленчуковата и овощна градина.Както и това което съм прочел тук там.За кърлежите,имайки предвид културата ни за работа с химикали,бих поразпитал съседите и бих пръскал с друго.Ще се поинтересувам и от жизнения цикъл на гадовете,за да преценя сроковете на пръскане.За бълхите/местен проблем/срока е 7 дни.
pet.kan - специалист
http://www.sanista.biz/?pt=4&hs=31&prid=101

Айкън - за бълхи и кърлежи, че и за други гадове
само дето по-трудно се намира малката разфасовка

Тема "Предпазни мерки при пръскане на овошки?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: